Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πολίτες πληρώνουν την αισχροκέρδεια του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πολίτες πληρώνουν την αισχροκέρδεια του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή της εξαγγελίες του πρωθυπουργού για καλύτερους μισθούς, χαρακτηρίζοντας τις προεκλογικές εξαγγελίες ως χωρίς πραγματικό αντίκρισμα.

«Η μεγάλη εικόνα της οικονομίας συνοψίζεται στα εξής: Την ώρα που το ΑΕΠ αυξήθηκε, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μειώνεται. Οι ανισότητες αυξάνονται, δηλαδή οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, ο πληθυσμός σε φτώχεια αυξάνεται. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής και των επιλογών της Νέας Δημοκρατίας. Επιλογές που επενδύουν στη συγκέντρωση πλούτου σε πολύ συγκεκριμένους», ανέφερε η τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου» και πρόσθεσε: 

«Ο κατώτατος μισθός έχει χάσει το 20% της αγοραστικής του δύναμης, η αύξηση που συζητά η ΝΔ έχει ήδη τρωθεί, με δίκη της ευθύνη, διότι αρνούνταν να προχωρήσει σε αύξηση μισθού μέχρι το 2021», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «αύξηση στα 800 ευρώ συν 10% τιμαριθμική αναπροσαρμογή, δηλαδή 880 ευρώ», επίσης «χρειάζεται αύξηση μισθών σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν τον κατώτατο, πράγμα που θα επιτευχθεί με ξεπάγωμα τριετιών και συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και στον δημόσιο τομέα με τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τονίζουν ακόμα ότι αφού ο κ. Μητσοτάκης εδώ και έναν χρόνο επιδοτεί την αισχροκέρδεια και συρρικνώνει το εισόδημα των πολιτών, τώρα θυμήθηκε να τάξει καλύτερους μισθούς λίγο πριν τις εκλογές επισημαίνοντας ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν βγάζουν το μήνα, ενώ δέκα φίλοι της κυβέρνησης βγάζουν κάθε μήνα όσα έβγαζαν σε μία πενταετία.

«Οι πολίτες γνωρίζουν πως στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, στα βενζινάδικα και τους λογαριασμούς ρεύματος πληρώνουν την αισχροκέρδεια Μητσοτάκη τόνιζαν χαρακτηριστικά. Δεν τον ακούνε όπως δεν ακούει και αυτός τα προβλήματα και τα αδιέξοδά τους».

Σχολιάζοντας μάλιστα η Έφη Αχτσιόγλου το ζήτημα της ακρίβειας υπογράμμισε ότι «η ΝΔ αφήνει άθικτη τη ρίζα του προβλήματος. Η αγορά ενέργειας στη χώρα είναι ρηχή, ολιγοπωλιακή και λειτουργεί σωρεύοντας υπερκέρδη στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει σε αυτό, σωρεύει έσοδα από τον ΦΠΑ -λόγω των αυξημένων τιμών στα προϊόντα- και τα μετατρέπει σε επιδοτήσεις που καταλήγουν ξανά στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας. Συντηρεί, έτσι, έναν φαύλο κύκλο αισχροκέρδειας».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε, παράλληλα, ότι «δεν μπορεί η ΝΔ να επικαλείται τον δημοσιονομικό χώρο για να αρνηθεί να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, ενώ μείωσε τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων, κατάργησε τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για ανώτατες περιουσίες, επιδοτεί τα υπερκέρδη, κατάργησε τον φόρο για γονικές παροχές πολύ μεγάλων περιουσιών, μείωσε τη φορολογία στα υψηλά μερίσματα. Η πολιτική της ευνοεί τους λίγους των ανώτατων εισοδημάτων, ενώ η πλειονότητα της κοινωνίας ζει με το εισόδημα να τελειώνει στις 15 του μήνα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις