Δευτέρα, 6 Μαΐ
21oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Όλα δείχνουν ότι θα ψηφίσει τα μέτρα – «Απ’ το ολότελα…»

ΣΥΡΙΖΑ: Όλα δείχνουν ότι θα ψηφίσει τα μέτρα – «Απ’ το ολότελα…»

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να είναι έτοιμος να υπερψηφίσει τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση – αν και τα στελέχη του πιστεύουν ότι σε καμία περίπτωση δεν ανατρέπουν την κατάσταση – αρκεί το Μέγαρο Μαξίμου να μην επιχειρήσει μαζί με αυτά να περάσει και άλλα νομοθετήματα με τα οποία διαφωνεί κάθετα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει συνεδριάσει κανένα από τα όργανα που θα αποφασίσουν την στάση που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται θετικά με την λογική ότι «από το τίποτα ό,τι και να πάρουν οι πολίτες είναι κάτι». 

Εκφράζουν ωστόσο τις επιφυλάξεις τους, καθώς όπως λένε η πάγια τακτική της κυβέρνησης είναι ακόμα και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με κάποια νομοσχέδια που ψηφίζονται για την ανακούφιση των πολιτών, η κυβέρνηση να συμπεριλαμβάνει και άλλα νομοθετήματα με τα οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κατηγορηματικά αρνητικό, προκειμένου να καταψηφίσει το σύνολο του νομοσχεδίου και στην συνέχεια η κυβέρνηση να τον καταγγείλει.

«Η κυβέρνηση είναι ικανή μαζί με τα μέτρα να θελήσει να περάσει και την αλλαγή του εκλογικού νόμου» έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με σκωπτικότατα.

Σχολιάζοντας την ουσία των μέτρων τα στελέχη της Κουμουνδούρου έλεγαν ότι «όταν δεν παρεμβαίνεις στις τιμές του ρεύματος ή του φυσικού αερίου και απλά καλύπτεις ένα μέρος του κόστους για τους καταναλωτές, από το δημόσιο προϋπολογισμό, ουσιαστικά χρησιμοποιείς το δημόσιο χρήμα για να επιδοτείς τα υπερκέρδη των εταιρειών».

«Αφού μάλιστα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χθες για υπερκέρδη των εταιρειών, τίθεται το ερώτημα γιατί δεν επιβάλει μία έκτακτη φορολόγηση σε αυτά τα υπερκέρδη», σχολιάζουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι «οι εταιρείες στην ενέργεια έχουν κέρδη πάνω από 1 δισ. το τελευταίο διάστημα». «Με τη φορολόγηση σε αυτά τα κέρδη, η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει άμεσα τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη» προσθέτουν.

Ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νάσος Ηλιόπουλος επεσήμανε μάλιστα ότι «η ΝΔ συνεχίζει να μην προχωρά στην επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, μέτρο το οποίο πλέον περιλαμβάνεται και στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει προτείνει εδώ και 6-7 μήνες».

«Επίσης, ήδη από τον Οκτώβρη υπάρχει σύσταση στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Το έχουν κάνει μια σειρά από χώρες, με τελευταία παραδείγματα την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να μην το κάνει, σημαίνει ότι επιλέγει να στηρίζει αυτούς που κερδοσκοπούν».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε πάντως με τον δικό του τρόπο ότι «αφού δεν τα πάει καλά με τους οικονομολόγους του, (ο πρωθυπουργός) ας αλλάξει τουλάχιστον αστρολόγους» .

«Ίσως οι αστρολόγοι του εξηγήσουν γιατί οι κρίσεις που βιώνουμε δεν είναι παροδικές. Μετά από 2.5 χρόνια κυβέρνησης ΝΔ οι διαχωριστικές γραμμές είναι ξεκάθαρες. Η ανισότητα, η σημασία του δημοσίου τομέα. Αλλά μια σημαντική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αριστερά και στη δεξιά είναι ότι τίποτε στην ελεύθερη αγορά δεν εξασφαλίζει ούτε την ποσότητα ούτε την ποιότητα των επενδύσεων που χρειαζόμαστε» επισήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις