Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Ουδείς σοφότερος από το διαρκές συνέδριο – Η αγωνία για τον Στέφανο Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Ουδείς σοφότερος από το διαρκές συνέδριο – Η αγωνία για τον Στέφανο Κασσελάκη
Φωτογραφία Intime

Κανένας δεν έγινε σοφότερος από το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αφού οι πέντε υποψήφιοι πρόεδροι φρόντισαν να κινηθούν με βάση την στόχευση τους, δηλαδή, την παραχαράκωση του κομματικού ακροατηρίου τους λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες και να μην χρεωθούν την εικόνα διάλυσης με προσωπικές επιθέσεις και δεικτικές δηλώσεις.

Παράλληλα ο καθένας επιχείρησε με τον τρόπο του να πείσει το κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εάν, πάντως, κάποιος μπορούσε να βγάλει κάποια συμπεράσματα από την όλη διαδικασία του συνεδρίου, αυτά είναι δύο:

Κατ’ αρχήν ότι και αυτοί που υποστηρίζουν και αυτοί που εναντιώνονται στην υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη είχαν αγωνία για την παρουσία του πέμπτου υποψηφίου στην συνεδριακή διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος, εμφανώς τρακαρισμένος, φορώντας ένα μπλέ ρουά κουστούμι, με μία ροζ γραβάτα, με παντελόνι που έφτανε στον αστράγαλο και χωρίς κάλτσες -μοιάζοντας σαν την μύγα με το γάλα- επιχείρησε να γοητεύσει το κομματικό ακροατήριο αν και η έλλειψη εμπειρίας στο να ξεσηκώνει τα πλήθη με την ομιλία του ήταν εμφανής.

Ακολούθησε κατά λέξη το κείμενο που του είχαν γράψει και εμφανίστηκε να βγαίνει εκτός κειμένου μόνο στις αναφορές για τον Αλέξη Τσίπρα.

Άλλωστε, ο Στέφανος Κασσελάκης φρόντισε να πει δημοσίως αυτά που λέγονται στο παρασκήνιο ότι κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσαν τον Αλέξη Τσίπρα και την προσπάθεια του να ξανακερδίσει τις εκλογές.

Όταν μάλιστα ο πέμπτος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα κάποιοι από κάτω χειροκροτώντας του φώναζαν «πες τα, πες τα αυτή είναι η αλήθεια». Εκεί ο Στέφανος Κασελάκης εμφανίστηκε να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα ενός άτυπου διαλόγου και απαντώντας είπε: «Έτσι είναι. Και θα τα λέμε γιατί αυτή είναι η αλήθεια».

Λίγο πριν αρχίσει η ομιλία του, ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Δώρα Αυγέρη -που αποτελούν το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη- ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι γιατί η Έφη Αχτσιόγλου που βρισκόταν στο βήμα είχε ξεσηκώσει με την ομιλία της ένα κομμάτι του συνεδρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το που κατέβηκε από το βήμα η Έφη Αχτσιόγλου έγινε διάλειμμα. Πολλοί έλεγαν ότι ζητήθηκε από τους συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, προκειμένου η σύγκριση ανάμεσα στους δύο υποψηφίους να μην είναι μοιραία για τον πέμπτο υποψήφιο.

Μάλιστα, ο συγγραφέας της ομιλίας Κασσελάκη είχε φροντίσει να μην αναφερθεί σε θέματα που είχαν να κάνουν με το ιδεολογικό υπόβαθρο της Αριστεράς αλλά σε πιο εύπεπτα θέματα, όπως την διαπλοκή, τα συμφέροντα, την αντίδραση των ΜΜΕ στο πρόσωπο του αλλά και φυσικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έλαμψε… δια της απουσίας του

Το δεύτερο συμπέρασμα έχει να κάνει άλλωστε με τον πρώην πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος αν και απών, επισκίασε με τον τρόπο του την όλη διαδικασία.

Η Έφη Αχτσιόγλου τον επικαλέστηκε σε πιο λογικές δώσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης στήριξε ένα μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του στα όσα πέρασε μέσα στο ίδιο του το κόμμα ο πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Νίκος Παππας υπενθύμισε με τον τρόπο του την στενή του σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Στέφανος Τζουμάκας τον επικαλέστηκε μέσα από μία «πασοκική» αντίληψη, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αμφισβήτησε όλη την περίοδο της προεδρίας του στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάσει.

Φιλικοί Αχτσιόγλου και Παππάς προς τον Κασσελάκη, αδιάφοροι Τσακαλώτος και Τζουμάκας

Η Έφη Αχτσιόγλου εμφανίστηκε στην όλη διαδικασία με ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση και μεγαλοθυμία καθώς μέσα από την ομιλία της επέκρινε όσους επιτίθενται εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη για τις σεξουαλικές του επιλογές.

Φωτογραφήθηκε πάρα πολλές φορές μαζί του, καθώς γνώριζε ότι όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα σε αυτό το δίδυμο. Χαιρέτισε μάλιστα με ιδιαίτερη θέρμη και τον Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος παρά το γεγονός ότι είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας της, «αυτομόλησε» και τάχθηκε υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς έδειχνε άνετος και ιδιαίτερα φιλικός προς τον Στέφανο Κασσελάκη ενώ αδιάφορη ήταν η στάση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Στέφανου Τζουμάκα.

Και επειδή όλα έχουν την σημασία τους, μπροστά και αριστερά κάθονταν τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Ομπρέλας, ο Νίκος Βρούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης, κάνοντας μάλιστα πλάκα δυνατά ότι έχουν πιάσει την «έξοδο κινδύνου για να φύγουν γρήγορα».

Μέσα στην αίθουσα τα στελέχη των τάσεων ήταν εμφανώς μοιρασμένα. Το περισσότερο χειροκρότημα το είχε η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ακολουθούσαν με σειρά ο Νίκος Παππάς, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ωστόσο όταν μετά την λήξη του συνεδρίου ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβασε ένα βίντεο με σημεία της ομιλίας του, πάνω από 60.000 ακόλουθοι μπήκαν μέσα σε 2 ώρες για να το δουν ενώ τα μηνύματα υποστήριξης έπεφταν βροχή.

Το πρόβλημα με τη στήριξη στην υποψηφιότητα Κασσελάκη

Να σημειώσουμε πάντως ότι πρόβλημα δημιουργήθηκε με τον κατάλογο των υπογραφών των μελών της ΚΕ που στήριξαν την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη.

Ενώ αρχικά υπήρξε σε όλους η εντύπωση ότι και οι 30 υπογραφές προέρχονταν από μέλη της ΚΕ, τελικά αποδείχθηκε ότι οι δύο υπογράφοντες δεν ανήκαν στην ΚΕ. Έτσι, στο τέλος της διαδικασίας, ο Γιάννης Μηλιαράκης αντικαταστάθηκε από την Άννα Κωνσταντινίδου και ο Γιάννης Βουλγαράκης από την θέση της Κλειούς Αγγουράκη.

Το θέμα αυτό αντικειμενικά θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερες τριβές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο όλες οι πλευρές εμφανίστηκαν να περιορίζουν τις αντιδράσεις τους σε κάποια σχόλια καθώς δεν ήθελαν την συγκεκριμένη στιγμή να ρίξουν λάδι στη φωτιά…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις