Τρίτη, 7 Μαΐ
26oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Παίρνουν θέση οι «κυανόκρανοι» – Η στάση Αχτσιόγλου και οι αλληλοκατηγορίες για διάλυση του κόμματος

ΣΥΡΙΖΑ: Παίρνουν θέση οι «κυανόκρανοι» – Η στάση Αχτσιόγλου και οι αλληλοκατηγορίες για διάλυση του κόμματος

Σήμερα (25.10.2024) αναμένεται να πάρουν θέση οι «κυανόκρανοι» του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη δηλαδή που στις εσωκομματικές εκλογές στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου και μέχρι τώρα κρατούσαν αποστάσεις από τα όσα συμβαίνουν μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Οι προτάσεις για διαγραφή των τριών στελεχών της Ομπρέλας από τον Στέφανο Κασσελάκη εξόργισαν ωστόσο και τα πιο ψύχραιμα στελέχη της ομάδας αυτής. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος με κοινή τους δήλωση ανέφεραν ότι:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση. Η κατάσταση στο κόμμα μας δεν είναι πια ανησυχητική. Είναι διαλυτική. Και έχουμε υποχρέωση -απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στηρίζουν- να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο.

Οι πολιτικές διαφωνίες είναι υπαρκτές. Για αυτό άλλωστε έχει ήδη προσδιοριστεί η διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα πρέπει πια να επισπευσθεί. Η πορεία μας όμως μέχρι αυτό θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια μακρά παράδοση εσωτερικής δημοκρατίας με κανόνες και σεβασμό των διαδικασιών. Ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η αναζήτηση της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων ήταν δεδομένη. Η ενότητα προϋποθέτει συλλογικότητα, τήρηση των διαδικασιών, αρχές.

Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι αναγκαία η άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Έχουμε όλες και όλοι ευθύνη για την ενότητα. Και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος».

Η στάση της Αχτσιόγλου

Η πλευρά Αχτσιόγλου -η οποία συνεδριάζει σήμερα για να καταλήξει και επίσημα στην στάση που θα κρατήσει- θεωρεί ότι το συνέδριο θα πρέπει να γίνει όσο πιο σύντομα γιατί αλλιώς θα τους προλάβουν οι εξελίξεις. «Τελικά και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι θέλουν το ίδιο πράγμα» επισημαίνουν στελέχη της ομάδας αυτής. «Δηλαδή την διάσπαση».

Προσθέτουν ωστόσο ότι την μεγαλύτερη ευθύνη σε αυτή την διαδικασία την έχει ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος πρέπει να δείχνει ψυχραιμία στις προκλήσεις. «Δεν μπορείς να διαγράφεις τον πρώην Γραμματέα του κόμματος σαν να μην συμβαίνει τίποτα» λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στην βουλευτή του Δυτικού Τομέα.

Με αυτά που λένε δείχνουν πάντως να διαχωρίζουν την περίπτωση του Δημήτρη Βίτσα από αυτή του Πάνου Σκουρλέτη και του Νίκου Φίλη, επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις τους είναι προβληματικές.

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι στόχος της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου είναι να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση. Παραπέμπουν μάλιστα στην κοινή δήλωση λέγοντας ότι η λέξη ενότητα υπάρχει τουλάχιστον τρείς φορές μέσα στο κείμενο.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει περίπτωση τα στελέχη αυτά να ακολουθήσουν τον δρόμο της Ομπρέλας -δηλαδή να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ- λένε ότι τουλάχιστον αυτή την στιγμή το σενάριο αυτό δεν προκρίνεται. «Όμως έτσι όπως πάνε τα πράγματα καθημερινά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο τέλος» προσθέτουν.

Έκτακτη Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ ο Στέφανος Κασσελάκης συγκάλεσε για αύριο την Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία όπως είναι γνωστό μετέχουν οι 2 Γραμματείς (δηλαδή η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης), η Γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρας Τζάκρη, η εκπρόσωπος Δώρα Αυγέρη, η Έφη Αχτσιόγλου, Η Ρένα Δούρου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο επικεφαλής της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλος (χωρίς δικαίωμα ψήφου).

Στην συνάντηση αυτή θα τεθούν όλα τα θέματα και θα επιβεβαιωθεί το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει προταθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου η οποία ζητά επίσπευση των διαδικασιών.

Σε ό,τι αφορά την Ομπρέλα, τα στελέχη της εμφανίζονται αποφασισμένα να τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα πριν από την μεγάλη έξοδο από το κόμμα. Οι πληροφορίες λένε ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τον αποδομήσουν και να ευτελίζουν την προεδρία του.

Μάλιστα οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη ισχυρίζονται ότι πρόθεση τους είναι να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με αυτά που κάνουν, ώστε οι ψηφοφόροι να μετακινηθούν προς το νέο κόμμα.

Πάντως αίσθηση δημιούργησε χθες η αναφορά του Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος άφησε υπαινιγμούς εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, ισχυριζόμενος ότι υπήρχαν τρολ τα οποία επιτίθεντο εναντίον όσων ασκούσαν κριτική στον πρώην πρόεδρο. Παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε την παρέμβαση του πρώην προέδρου για να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις