Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση για ρύθμιση χρεών με «κούρεμα» και 120 δόσεις

ΣΥΡΙΖΑ

Ένα συνολικό σχέδιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία -με «κούρεμα» και 120 δόσεις- προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο τρόπος για να αποφευχθεί ένα νέο κύμα λουκέτων στην χώρα.  

«Η κυβέρνηση συζητά το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς όμως να λέει κουβέντα για το αν είναι πλέον βιώσιμη η λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα ανοίξουν» λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είτε με το άνοιγμα τους, στη βάση πάντα των προτάσεων των λοιμωξιολόγων, είτε με την παράταση του  lockdown, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θέλουν στήριξη άμεσα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει ένα συνολικό και συντεταγμένο σχέδιο ρύθμισης ιδιωτικού χρέους -στην πανδημία αγγίζει τα 9 δις. στα οποία προστίθενται και τα 30 δις παγωμένα χρέη προς τις τράπεζες που προϋπήρχαν -, για να αποφύγουμε ένα νέο κύμα λουκέτων και έκρηξη της ανεργίας και πτωχεύσεων, υπό τη δαμόκλειο σπάθη μάλιστα του νέου πτωχευτικού και της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα έδωσε μάλιστα το ιδεολογικό περίγραμμα αυτής της ιστορίας λέγοντας πως «για χρόνια υποστηρίζουν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να γίνει ανταγωνιστική μέσα από την συρρίκνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ήταν μια άποψη και μια κατεύθυνση. Τώρα βλέπουμε αυτή την άποψη να έρχεται ως ένα φυσικό φαινόμενο, ως φυσική καταστροφή. Από την πανδημία. Θα υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, που προβλέπεται από το σχέδιο Πισσαρίδη, όχι με ευθύνη κάποιου αλλά ως μια φυσική επιλογή. Ως αποτέλεσμα της πανδημίας» .

Οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού τόνιζαν ακόμα ότι «η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στα πρότυπα της ρύθμισης των 120 δόσεων που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία περιελάμβανε και σημαντικό κούρεμα της βασικής οφειλής, αποτελεί τη συζήτηση της επόμενης μέρας, τόσο στην Ελλάδα όσο και συνολικά. Αποτελεί την βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση για «ανάκαμψη».

«Μπάχαλο στη διαχείριση της πανδημίας και στους εμβολιασμούς»

Παράλληλα τα στελέχη της Κουμουνδούρου μιλούν για «μπάχαλο στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση   το οποίο συνεχίζεται και τη νέα χρονιά, ενώ επεκτείνεται πλέον και στο θέμα του εμβολιασμού των πολιτών.

Κανείς από την κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να μιλήσει με σαφήνεια και εγκυρότητα, όχι απλά για ένα υλοποιήσιμο σχέδιο εμβολιασμού, αλλά και για το αν υπάρχει καν σχέδιο ή πηγαίνουν βλέποντας και κάνοντας».

Παραθέτουν μάλιστα και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «στην αρχή η κυβέρνηση υποσχόταν 2 εκατ. εμβολιασμούς το μήνα, χθες κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για 4 εκατ. εμβόλια μέχρι τέλος Μαρτίου και εμβολιασμό 2 εκατ. πολιτών, ενώ  την ίδια στιγμή ο ΓΓ που είναι υπεύθυνος για τον εμβολιασμό, κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου η χώρα θα έχει λάβει 1,5 εκατ. εμβόλια.

Παράλληλα ενώ τον Νοέμβριο ο κ. Κικίλιας υποστήριζε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα για 2.117.440 εμβολιασμούς τον μήνα, δηλαδή περίπου 80.000 την ημέρα, με την έναρξη των εμβολιασμών τα εμβόλια γίνονται μόλις σε 5.000 περίπου συμπολίτες μας».

Αναφέρουν ακόμα ότι «οι εμβολιασμοί που ξεκίνησαν σε 85χρονους, δεν γίνονται στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που υποτίθεται ότι ήταν έτοιμα όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας -τώρα παραδέχονται ότι λειτουργούν μόνο 144 λόγω υποστελέχωσης- , αλλά πραγματοποιούνται άρον άρον σε νοσοκομεία, και μάλιστα σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε περιοχές άσχετες με τους τόπους διαμονής τους ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για κατ’ οίκον εμβολιασμό για όσους έχουν κινητικά προβλήματα.
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις