Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Σε… ετοιμότητα για διπλές εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Σε… ετοιμότητα για διπλές εκλογές

Τα εκλογικά σενάρια πυροδότησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεδωρικάκος με το κάλεσμα του στον Αλέξη Τσίπρα να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου – προς την κατεύθυνση της κατάργησης της απλής αναλογικής – για να μην οδηγηθεί η χώρα σε διπλές εκλογές!

Κάτι τέτοιο όπως γίνεται αντιληπτό δεν μπορεί να γίνει πράξη καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε και ψήφισε την απλή αναλογική που ήταν μια από τις βασικές του πολιτικές δεσμεύσεις. Στην απλή αναλογική, άλλωστε, προβλέπει για να υπάρξει πολιτική αλλαγή στις επόμενες εκλογές.

Έτσι ο χρόνος που επέλεξε ο υπουργός Εσωτερικών να βάλει το θέμα δημιουργεί πολλά ερωτήματα και άλλα τόσα σενάρια για κάλπες μέσα στο 2020 ή το αργότερο στις αρχές του 2021. Φυσικά όπως ισχυρίζονται στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Θεοδωρικάκος μπορεί απλώς να επέλεξε να βάλει το θέμα μόνο και μόνο για την δημιουργία κλίματος, καθώς τη συγκεκριμένη στιγμή οι πολίτες δεν επιθυμούν να βρεθούν στις κάλπες.

Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών έχουν άλλωστε επεξεργαστεί στην Κουμουνδούρου και γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  ζήτησε στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία από τους συνεργάτες του να είναι σε ετοιμότητα. «Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε αιφνιδιασμό της κυβέρνησης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ μία μέρα πριν είχε χαρακτηρίσει τις πρόωρες κάλπες «καλοδεχούμενες».

Οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι ο υπουργός Εσωτερικών γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι με βάση το Σύνταγμα ο εκλογικός νόμος μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή με την ψήφο 200 βουλευτών. Αλλιώς η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να ψηφίσει, με λιγότερους από 200 βουλευτές, έναν νέο εκλογικό νόμο ο οποίος όμως θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Με δεδομένο ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ψηφίσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου – και φυσικά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ – όλα δείχνουν ότι οι κάλπες θα στηθούν δύο φορές.

Κάποιοι στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι δεν αποκλείεται η κυβέρνηση μέσα στον επόμενο χρόνο – αρχής γενομένης από την άνοιξη και φτάνοντας στο φθινόπωρο – να επιλέξει να πάει σε εκλογές προκειμένου να μη χάσει το δημοσκοπικό πλεονέκτημα που έχει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλοι πάλι θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επιχειρήσει να πάρει ένα τέτοιο ρίσκο με αβέβαιο αποτέλεσμα καθώς όπως είναι φυσικό θα υπάρχει και η κυβερνητική φθορά από τα μέτρα της κυβέρνησης ή από τις τυχόν ανακολουθίες της.

Φυσικά για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ο πρωθυπουργός θα πρέπει να επικαλεστεί ένα εθνικό θέμα όπως για παράδειγμα το Κυπριακό ή το προσφυγικό…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις