Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Σωκράτης Φάμελλος, ο «εκλεκτός» των προεδρικών για την ηγεσία – Η υποψηφιότητα Αχτσιόγλου και ο «ρόλος» του Τσακαλώτου

ΣΥΡΙΖΑ: Σωκράτης Φάμελλος, ο «εκλεκτός» των προεδρικών για την ηγεσία – Η υποψηφιότητα Αχτσιόγλου και ο «ρόλος» του Τσακαλώτου

Οι «προεδρικοί» του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν τον υποψήφιο πρόεδρο τους στο πρόσωπο του Σωκράτη Φάμελλου, μετά την πολύ καλή εμφάνιση που έκανε το βράδυ της Πέμπτης (06.07.2023) στις προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, πυροδότησε τα σενάρια που λένε ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρεία του κόμματος.

Στελέχη από την ομάδα των προεδρικών δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για την παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου, καθώς όπως έλεγαν ανταποκρίθηκε πέρα από κάθε προσδοκία στον ρόλο που του έθεσαν οι σύντροφοι του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να τον συγχαρεί μέσα από μία ανάρτηση του στα social media συγκεντρώνοντας χιλιάδες likes.

Εάν το σενάριο αυτό προχωρήσει, όπως προσδοκούν πρώην συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, τότε όλα δείχνουν ότι οι προεδρικοί ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι στο παραπέντε, καθώς με βάση τα όσα έχει πει και ο Χρήστος Σπίρτζης θα τον στηρίξουν και οι ΠΑΣΟΚογενείς.

Η εξέλιξη αυτή περιπλέκει τα πράγματα καθώς μέχρι και χθες το απόγευμα είχε ακουστεί ότι θα κονταροχτυπηθούν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου και ο «ρόλος» του Τσακαλώτου

Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι η ανακοίνωση του ονόματος της Έφης Αχτσιόγλου μπορεί να γίνει τα επόμενα εικοσιτετράωρα καθώς τα στελέχη που προωθούν την υποψηφιότητα της θεωρούν ότι σημαντικό κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι η επικοινωνία.

Οι πιο καχύποπτοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατεβαίνει μόνο για τις εντυπώσεις. Δηλαδή για να είναι αυτός ο υποψήφιος της Ομπρέλας και άρα η Εφη Αχτσιόγλου να αποκτήσει ένα πιο ανεξάρτητο προφίλ εσωκομματικά. Και αυτό γιατί όπως θεωρούν πολλοί, η αποστασιοποίηση της από την εσωκομματική αντιπολίτευση, μπορεί να της δώσει και ψήφους από την προεδρική ομάδα.

Οι αντιδράσεις για την διαδικασία

Εν τω μεταξύ, τόσο ο Χρήστος Σπίρτζης όσο και τα στελέχη της ΡΕΝΕ, δηλαδή ο Διονύσης Τεμπονέρα ς, ο Αντώνης Κοτσακας και ο Παναγιώτης Ρήγας, επιμένουν ότι θα καταθέσουν την πρόταση τους για σύγκληση του συνεδρίου και εκλογή του νέου προέδρου τον Νοέμβριο στην ΚΕ που θα γίνει στις 15-16 του μηνός.

Επιμένουν μάλιστα να προβάλλουν την θέση πως η πολιτική, που θα αποφασιστεί συλλογικά, είναι αυτή που προσδιορίζει τα πρόσωπα και όχι το αντίστροφο. «Δεν γίνεται η εκλογή προέδρου να προηγηθεί του Συνεδρίου» προσθέτουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας, με άρθρο του χθες στη Ναυτεμπορική χαρακτήρισε τη διαδικασία εκλογής προέδρου πριν από το Έκτακτο Συνέδριο με τη φράση «το κάρο μπροστά από το άλογο».

Εκφράζουν μάλιστα την αισιοδοξία τους ότι θα καταφέρουν να αντιστρέψουν την γνώμη των 300 στελεχών που μετέχουν στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιμένουν ότι οι συσχετισμοί δεν είναι ίδιοι στην ΚΕ με αυτούς που κυριάρχησαν στην Πολιτική Γραμματεία. Τονίζουν ότι μέχρι την εκλογή του νέου προέδρου θα μπορούσε να παραμείνει ως μεταβατικός πρόεδρος ο Σωκράτη Φάμελλος.

Από την άλλη στελέχη της «Ομπρέλας» επιμένουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς και η πλειοψηφία των προεδρικών συντάσσεται με την άποψη της Ράνιας Σβίγγου για ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα και την εκλογή του νέου προέδρου τον Σεπτέμβριο.

«Οποιοσδήποτε μπορεί να θέσει το θέμα και να υπάρξει συζήτηση, αλλά μέχρι εκεί» έλεγε στέλεχος της Ομπρέλας .

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις