Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης η κυβέρνηση με την ακρίβεια

ΣΥΡΙΖΑ: Στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης η κυβέρνηση με την ακρίβεια

Για κυβέρνηση στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης κάνουν λόγο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πολύ σύντομα θα πέσει καθώς δείχνει να μην αντιλαμβάνεται στις συνέπειες των πράξεων της.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσουν μάλιστα και την επίθεση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα από την διάσκεψη του Μονάχου στο πλαίσιο αυτό. Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για πανικό ο οποίος δεν μπορεί να ελεγχθεί από τα κυβερνητικά στελέχη καθώς κάθε μέρα που περνάει το κλίμα βαραίνει όλο και περισσότερο.

Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η ακρίβεια έχει γονατίσει την κοινωνία, ενώ η κυβέρνηση απλώς προκαλεί με τις απόψεις που εκφράζουν οι υπουργοί.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε μάλιστα την ανάρτηση του υπουργού Εργασία Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «έχοντας προχωρήσει στην διάσωση της ΔΕΗ ,προχωρούμε τώρα στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να πέσουν οι τιμές. θα αδιαφορήσουμε για τις αντιδράσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε αυγά».

«Η  ανάρτηση Χατζηδάκη ξεπερνάει κάθε όριο θράσους» ανέφερε ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.

Σε περίπτωση που δεν το ξέρετε στην Ελλάδα εργαζόμαστε 4 μέρες την εβδομάδα και του χρωστάμε χάρη. Όποιος υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο που ψήφισε κατάργησε το 8ωρο και έφερε τα απλήρωτα 10ωρα, μάλλον κάτι παρεξήγησε.

Τη στιγμή που η χώρα σπάει αρνητικά ρεκόρ στο κόστος ενέργειας και ο βασικός μισθός έχει χάσει το 10% της αγοραστικής του δύναμης λόγο της ακρίβειας ο Κ. Χατζηδάκης νομίζει ότι μπορεί να πουλάει τρέλα.

Σε περίπτωση που κάποιος αναρωτιέται για την αξιοπιστία του ας θυμηθεί απλά τις παλιότερες δηλώσεις του ότι «με την πολιτική του στην ΔΕΗ θα μειωθεί το κόστος ενέργειας».

Εν τω μεταξύ τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλιμακώνουν τις επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης για τις αυξήσεις στην  ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης.  

«Να επισημάνουμε ότι η κατάσταση λόγω της ακρίβειας είναι οριακή για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών -ιδιαίτερα των χαμηλών, αλλά και των μεσαίων εισοδημάτων» ανέφερε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. «Ο πληθωρισμός Ιανουαρίου έφτασε στο 6,2%, αρνητικό ρεκόρ εικοσιπενταετίας, κι αν δούμε βασικά αγαθά, είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, όπου τα νοικοκυριά αυτά ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος έως και το σύνολο του εισοδήματός τους, θα παρατηρήσουμε ότι η μείωση της αγοραστικής τους δύναμης είναι σημαντικά μεγαλύτερη από το -έτσι και αλλιώς πολύ υψηλό- ποσοστό του πληθωρισμού» σημείωσε η πρώην υπουργός Εργασίας.

Και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις: μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτατα όρια της Ε.Ε. και μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης για όσο διαρκεί το κύμα ακρίβειας, αύξηση τώρα του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, παρέμβαση για την αποκλιμάκωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, έλεγχος της αγοράς ενέργειας και προϊόντων για την πάταξη των καρτέλ και της αισχροκέρδειας.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε από αυτές τις ενέργειες, αφήνοντας την κοινωνία έκθετη σε νέο κύμα φτωχοποίησης».

Σε ότι αφορά τις τριετίες η πρώην υπουργός Εργασίας ανέφερε: «Τον Φεβρουάριο του 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, αυξήσαμε κατά 11% τον κατώτατο μισθό, στα 650 ευρώ, και καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό με αύξηση 27% για τους νέους. Παράλληλα, εκδώσαμε εγκύκλιο η οποία διευκρίνισε ότι στον νέο αυξημένο κατώτατο μισθό θα υπολογίζονται και οι διαμορφωμένες έως το 2012 τριετίες.  Άρα και η αύξηση για κάποιον που είχε διαμορφωμένες τριετίες μέχρι το 2012 ήταν 11%.

Ο ΣΕΒ προσέφυγε εναντίον αυτής της εγκυκλίου -τότε γενικός διευθυντής του ήταν ο Ά. Σκέρτσος, το δεξί χέρι σήμερα, του Κ. Μητσοτάκη- για να ακυρωθεί η αύξηση στους εργαζόμενους που είχαν διαμορφωμένες τριετίες μέχρι το 2012. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ για την απόφαση -το πλήρες κείμενο της οποίας δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί-, το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του ΣΕΒ. Επομένως, έπεσε στο κενό η προσπάθεια του ΣΕΒ να αντιστρέψει ένα νομικό εργαλείο που λειτουργούσε υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων». 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις