Κυριακή, 14 Απρ.
27oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πήρε όλα πίσω ο Στέφανος Κασσελάκης – Ολοκληρώθηκε η θυελλώδης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πήρε όλα πίσω ο Στέφανος Κασσελάκης – Ολοκληρώθηκε η θυελλώδης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Ολοκληρώθηκε η θυελλώδης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει ένα βήμα πίσω καθώς ανακάλεσε την επιστολή της Δευτέρας (19/02/2024) που προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο Στέφανος Κασσελάκης σύμφωνα με πληροφορίες ανακάλεσε την επιστολή προς την Πολιτική Γραμματεία που απέστειλε τη Δευτέρα (19/02/2024) καθώς όλα τα μέλη, πλην τριών, αρνήθηκαν να παράσχουν «λευκή επιταγή». Μετά από αυτή την εξέλιξη  ανακάλεσε και την πρόθεσή του να προσφύγει στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Αφού δεν με αμφισβητείτε δεν θα πάω σε εκλογές από τη βάση και αποσύρω την επιστολή», είπε σύμφωνα με πληροφορίες στη δευτερολογία του.

Και οι δύο πλευρές πάντως τόνισαν πως υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και στο Συνέδριο θα συζητηθούν μόνο οι θέσεις, όπως αυτές παρουσιάστηκαν και ψηφίστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Στην Π.Γ που συνεδρίασε σήμερα, μετά από μια εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία:
α) Εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας.
β) Επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2, βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης που θα σημάνει την «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ» .

Η «λευκή επιταγή» που τελικά απορρίφθηκε

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε φροντίσει από την αρχή της συνεδρίασης να δείξει τις προθέσεις του καθώς ζήτησε «λευκή επιταγή» αλλιώς όσοι τον αμφισβητούν να υποδείξουν έναν αντίπαλο.

Αρχικά απηύθυνε ένα ηχηρό τελεσίγραφο στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας καθώς ξεκαθάρισε πως «ή πρόεδρος και λευκή επιταγή έως τις εθνικές εκλογές ή αναβάπτιση από το συνέδριο».

«Ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών αν δεν με εμπιστεύεστε. Σέβομαι τα όργανα, είμαι συλλογικός παρά τα ότι δεν υπάρχει συλλογική διαδικασία που να μην υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργεί ένα όργανο αν δεν σέβεστε και οι ίδιοι τη διαδικασία; Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει εδώ τώρα, όπως είμαστε. Αν δε με εμπιστεύεστε να οδηγήσω το κόμμα στις εθνικές εκλογές, πείτε το τώρα. Βρείτε ποιος θα κατέβει απέναντί μου και πάμε. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια», φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για ένα συνέδριο επανίδρυσης, προσθέτοντας πως στόχος του είναι να δημιουργήσει την μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς.

Μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης είπε πως «είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα. Και αυτό δεν είναι δίκη μου διαπίστωση, είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο, το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης.

Δεν είμαι ζήτημα προσωπικό αυτό που θα σας πω. Ωστόσο αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιον θέλετε. Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε, ζήτω αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών. Σέβομαι τα όργανα…», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Σε κανέναν λευκή επιταγή» – Η παρέμβαση Τεμπονέρα

Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισαν στον Στέφανο Κασελάκη και του διαμήνυσαν πως «δεν δίνουμε λευκή επιταγή πουθενά και σε κανέναν, θα κριθείς κι εσύ στις ευρωεκλογές».

Η παρέμβαση του Διονύση Τεμπονέρα ήταν καταλυτική καθώς όπως τόνισε πως όχι μόνο δεν μπορεί να δοθεί «λευκή επιταγή» στον Κασσελάκη, αλλά σε περίπτωση ήττας στις ευρωεκλογές, αυτή θα βαρύνει πρώτα από όλους τον ίδιο τον πρόεδρο.

 «Δεν συναινώ στην  de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ… Είμαστε αριστεροί και δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή… Αν το επιθυμεί ο πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά τη διαδικασία προεδρικής εκλογής», είχε τονίζει χαρακτηριστικά.

Απόλυτη στήριξη Τζάκρη σε Κασσελάκη

Στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη τάχθηκε η Θεοδώρα Τζάκρη που τόνισε πως «οι προτάσεις να πάμε σε ΚΕ θέτοντας θέμα αναβολής του Συνεδρίου ή μομφής δεν μπορούν να σταθούν πουθενά.

Θα πρέπει να καταλάβετε ότι αν πείτε σε μια ΚΕ 300 ατόμων ή σε ένα συνέδριο 3500 ατόμων ότι αμφισβητείτε τον πρόεδρο επειδή έβαλε ερώτημα για την Κεντροαριστερά θα γελούν μαζί σας. Πολλώ δε μάλλον αν προσφύγετε στα μέλη για το ερώτημα αυτό».

Στην συζήτηση για την Κεντροαριστερά αυτό που τόνισε η Θεοδώρα Τζακρη είναι πως όσοι βάζουν διαδικαστικές ενστάσεις δεν πρέπει να ξεχνούν ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από μια ιδέα που έχει ωριμάσει και είναι έτοιμη να πραγματοποιηθεί.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις