Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Τα τέσσερα σημεία της τριήμερης συνδιάσκεψης

ΣΥΡΙΖΑ: Τα τέσσερα σημεία της τριήμερης συνδιάσκεψης

Τέσσερα πολιτικά συμπεράσματα προέκυψαν από την τριήμερη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία συζητήθηκαν όλα τα θέματα της επικαιρότητας , η διεύρυνση του κόμματος καθώς και το τι είδους αντιπολίτευση θα κάνει στην κυβέρνηση.

Κατ’ αρχήν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το θέμα των πρόωρων εκλογών παραμένει δυναμικά πάνω στο τραπέζι .

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος μάλιστα στην ομιλία του για την προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε ένα βήμα παραπάνω και απευθυνόμενος στα μέλη και τα στελέχη του κόμματος του είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική έστω και με μια ψήφο διαφορά.

«Οι πολίτες να ξέρουν ότι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές έστω και με μία ψήφο, σημαίνει ότι την επόμενη μέρα η χώρα θα έχει μία προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει την παρένθεση της παρακμής».

Η εκτίμηση για το πότε θα γίνουν εκλογές

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2022 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει προκηρύξει εκλογές καθώς από το 2023 φαίνεται πως επιστρέφουν οι «απαράβατοι δημοσιονομικοί κανόνες» που έχουν ανασταλεί λόγω πανδημίας.

Καθώς μάλιστα μετά το φθινόπωρο θα πρέπει να καταρτιστεί ο Προϋπολογισμός του 2023, -όπου θα αναγκαστεί να περιγράψει σαφή δημοσιονομικά – περιοριστικά μέτρα ώστε να «περάσει» από την Κομισιόν -, η συνέχεια θα είναι δύσκολη για την κυβέρνηση.

click4more: Όλα όσα ισχύουν από σήμερα – Πως θα γίνονται τα ταξίδια και πως θα λειτουργούν χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από τις τριήμερες συζητήσεις αλλά και από την χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στο άνοιγμα στο κέντρο και την μεσαία τάξη. «Aν θέλουμε να κερδίσουμε το κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά» και να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα «ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού» είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην καταληκτική ομιλία του κόμματος του.

Απαντώντας μάλιστα στο ζήτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να πάει δεξιά ή αριστερά, είπε χαρακτηριστικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει δεν αρκεί να κερδίσει μόνο όσους πολίτες αναπροσδιορίζονται ως αριστεροί και ριζοσπάστες, αλλά πρέπει να κερδίσει αυτό που ονομάζουμε μεσαίο χώρο.

«Ο Μητσοτάκης απέτυχε σε όσα έταξε»

Το τρίτο σημείο αφορά την αντιπολίτευση που θα κάνει το κόμμα από εδώ και εμπρός. «Ο Μητσοτάκης απέτυχε σε όσα έταξε, είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Έταξε τρία πράγματα: καλύτερες δουλειές, λιγότερους φόρους και ασφάλεια».

«Τι έκανε;» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας: «Κατάργησε το οκτάωρο έκανε την εργασία κόλαση. Αντί να μειώσει δραστικά τους φόρους μείωσε το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών (ακρίβεια – αντικειμενικές αξίες ακινήτων – μείωση μισθών). Η χώρα μετατράπηκε σε πεδίο δράσης μαφιόζικων συμμοριών. Ξύλο στις πλατείες, ξύλο στους διαδηλωτές – ανεξέλεγκτο το έγκλημα και η μαφία». Απέτυχε σε όσα έταξε. Απέτυχε και στην πανδημία».

Εμείς στηρίξαμε τη κοινωνία και δώσαμε απλόχερη στήριξη στη κυβέρνηση στα δυο κομβικότερα ζητήματα: Στηρίξαμε τα περιοριστικά μέτρα –αν και είδαμε να χρησιμοποιούν τους επιστήμονες εργαλειακά. Στηρίξαμε τον εμβολιασμό.

Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι του διχασμού»

Το τέταρτο σημείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι πλέον ο Αλέξη Τσίπρας ελέγχει 100% το κόμμα του αφού όλο το τριήμερο οι οποίες ενστάσεις καταγράφηκαν ήταν σε πολύ χαμηλούς τόνους.

Ήπια η εσωκομματική αντιπολίτευση

Η εσωκομματική αντιπολίτευση εμφανίστηκε να ασκεί εποικοδομητική κριτική ενώ παρά τα σενάρια δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγε κανείς για πρώτη φορά μετά την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές εμφανίστηκε με ιδιαίτερα ενισχυμένο το αίσθημα της συσπείρωσης καθώς προφανώς ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί αντιλαμβάνονται την προσδοκία των ψηφοφόρων του κόμματος τους για την «δεύτερη φορά αριστερά στην εξουσία».

Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών άλλωστε είναι « Σταλινικού» χαρακτήρα – κάτι που δεν συνηθιζόταν στον ΣΥΡΙΖΑ-. Για την πολιτική απόφαση επί της αρχής ψήφισε Υπέρ το 96.3 ,κατά 0.4 και λευκά 3.3. Για τις Προγραμματικές Θέσεις υπέρ ψήφισε το 97%, κατά 0.4% και λευκά 2.6%

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις