Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Το καλάθι του νοικοκυριού απέτυχε, οι αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ καταργούν το market pass

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Για αποτυχία της κυβέρνησης σε ότι αφορά τα μέτρα που έχει λάβει για να ανασταλεί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κάνουν λόγο τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια ειδικά στον κλάδο των τροφίμων είναι υπερδιπλάσια του επίσημου πληθωρισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι 15%. Το πρόβλημα είναι ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα μήνα με το μήνα ανεβαίνει, έχει αυξητική τάση κάθε μήνα και από την εφαρμογή του καλαθιού του νοικοκυριού και μετά ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξάνει. Αυτό δείχνει και την αποτυχία των μέτρων της κυβέρνησης» σημειώνει.

Και πρόσθεσε: «Σε μια αγορά που λειτουργεί με όρους ασυδοσίας, δεν υπάρχουν έλεγχοι και τα πρόστιμα είναι ελάχιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΔΙΜΕΑ». «Αντιστοιχεί μόλις 1 ελεγκτής σε 12.000 επιχειρήσεις» σχολίασε.

Όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα η πολιτική συγκεντροποίησης της αγοράς που ακολουθεί η ΝΔ τα τελευταία 3,5 χρόνια σε συνδυασμό με την έλλειψη ελέγχων έχει οδηγήσει σε φαινόμενα καρτέλ στις κρίσιμες αγορές των τροφίμων, της ενέργειας και των καυσίμων.

Επισημαίνουν ακόμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα για τον επόμενο μήνα. Ενώ, 200 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο έχουν ρεκόρ κερδοφορίας τελευταίας 20ετίας. «Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η οικονομία να οδηγείται σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις» λένε.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις που καταγράφονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι τέτοιες που στην πράξη ουσιαστικά καταργεί το πολυδιαφημιζόμενο market pass.

Μάλιστα, δίνουν έμφαση στα στοιχεία της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) τα οποία αποκαλύπτουν ότι οι αυξήσεις στον ελληνικό καφέ, το κοτόπουλο, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα μακαρόνια και στις φρυγανιές, δηλαδή σε βασικά προϊόντα διατροφής, ξεκινούν από 8% και φτάνουν το εξωπραγματικό 81,27%.

«Θα έπρεπε να έχουν γίνει παρεμβάσεις για την ρύθμιση της αγοράς και μείωση των έμμεσων φόρων στα τρόφιμα και στα καύσιμα. Αντίθετα, η κυβέρνηση μείωσε τον φόρο στα μερίσματα και τον ΕΝΦΙΑ στις μεγάλες ιδιοκτησίες» επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, καταλήγοντας: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει την ίδια πολιτική ενίσχυσης των μεγάλων συμφερόντων. Η αλλαγή πολιτικής με στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας έχει ως προϋπόθεση την πολιτική αλλαγή».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Στην ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Διέξοδος και ελπίδα για τον προοδευτικό κόσμο»
Η πρώην υπουργός συνδέει την απόφασή της με τη συνέπεια στις ιδέες, τις αξίες και τις αρχές που, όπως επισημαίνει, έχει υπηρετήσει κατά τη διάρκεια της πολιτικής της διαδρομής
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Μετωπική Γεωργιάδη με Ανδρουλάκη: «Η μικρόψυχη αντιπολίτευση δεν θα σας κάνει πρωθυπουργό» – «Θα τα ακούτε, θέλετε ή όχι»
Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους για το ΕΣΥ, το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την απαγόρευση των social media στους ανηλίκους - Οι αιχμές για τον Κασιδιάρη και η αναφορά στη δημοσκόπηση
Ανδρουλάκης και Γεωργιάδης
Άγρια κόντρα Γεωργιάδη και Πολάκη: «Κατσαπλιάς» και «αγράμματος» – «Δεν συγκρίνονται τα πτυχία μας»
Σε υψηλούς τόνους η σύγκρουση στη Βουλή με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας σε ιδιωτική κλινική και τις καταγγελίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για πλασμαφαίρεση
Άδωνις Γεωργιάδης και Παύλος Πολάκης
Άδωνις Γεωργιάδης – Κυριάκος Βελόπουλος: Καβγάς στη Βουλή για το πόθεν έσχες των βουλευτών – «Ντροπή για τους συναδέλφους», «είσαι εθνικός ψεύτης»
Άναψαν τα αίματα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη σύσταση ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Πανελλήνιος Σύλλογος Ψυχολόγων»
Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Βελόπουλος 12