Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: “Βλέπει” λουκέτα και ανεργία, ετοιμάζει αντεπίθεση για τα εργασιακά

ΣΥΡΙΖΑ: “Βλέπει” λουκέτα και ανεργία, ετοιμάζει αντεπίθεση για τα εργασιακά

Tο σχέδιο που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ για διαγραφή οφειλών που αφορούν την εφορία, τα ταμεία και τις τράπεζες θα παρουσιάσουν αναλυτικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα , σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι υπάρχει και άλλος τρόπος διακυβέρνησης της χώρας ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη στιγμή.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε μάλιστα σε συνέντευξη της η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει πρόβλημα ιδιωτικού χρέους στη χώρα. Καταρχάς θα πρέπει να πει κανείς εάν αυτό το πρόβλημα το βλέπει, εάν θεωρεί ότι αυτό το πρόβλημα προκύπτει όλο από στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως φαίνεται να υπονοεί η Ν.Δ.

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή έχουμε μια κατάσταση στην οικονομία η οποία διαλύει το εισόδημα των πολιτών, αδυνατούν να καλύψουν βιοποριστικές ανάγκες, όχι να μπορούν να ανταποκριθούν και στις υποχρεώσεις τους στις πληρωμές. Παράγεται μια νέα γενιά ανέργων, έχουμε γύρω στις 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας. Σας θυμίζω ότι, επί της δικής μας κυβέρνησης, το 2019 φτιάχτηκε το σύστημα οφειλών των 120 δόσεων προς την εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, που περιλάμβανε γενναίο “κούρεμα” βασικής οφειλής».

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι πλέον η χώρα μπαίνει στο δύσκολο κομμάτι της πανδημίας όπου θα φανούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους πολίτες εξ αιτίας της ανεργίας ενώ θα κλείσουν και πολλές επιχειρήσεις.

Λαμβάνοντας μάλιστα υπ όψη τους δείκτες των δημοσκοπήσεων όπου η κυβέρνηση εμφανίζεται να τα πηγαίνει πολύ άσχημα στα οικονομικά και τα εργασιακά, η Κουμουνδούρου ετοιμάζει την αντεπίθεση της σε αυτό το πεδίο. Συγκεκριμένες προτάσεις για τα δύο αυτά θέματα και ανάδειξη των προγραμμάτων που ακολουθεί η ΝΔ και θέλει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να τεθεί στη Ν.Δ. είναι αυτή η τεράστια αντίφαση στην κριτική της» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. «Δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης λέει εδώ και καιρό ότι δίνει 24 δισ.. Δεν μπορεί τα 24 δισ. του Κ. Μητσοτάκη να είναι λογικό νούμερο αλλά τα 8,5 δισ. που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι λεφτόδεντρα. Αυτό είναι παραλογισμός. Δεν υπάρχει καμία σοβαρότητα στην κριτική. Πρώτο σημείο λοιπόν είναι αυτό και δεν απαντάει η Ν.Δ.

Το δεύτερο και μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι -και εκεί έγκειται η έννοια της εξαπάτησης στο οικονομικό πεδίο- ουδέποτε δόθηκαν 24 δισ. στην πραγματική οικονομία. Και όχι μόνο αυτό. Οι άμεσες δαπάνες του κράτους προς τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους πολίτες είναι 4,6 δισ. μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Αυτή είναι η αλήθεια που προκύπτει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού».

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα «πατήσουν», όπως λένε, στο γεγονός ότι οι βοήθειες που έδωσε η κυβέρνηση αφορούσαν τελικά μόλις δύο στους δέκα. «Η βοήθεια που έδωσε ήταν με μορφή δανεισμού, οπότε θα φορτώσουν το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων και δεν θα μπορούν να το πληρώσουν την επόμενη μέρα» επεσήμανε η Έφη Αχτσιόγλου.

«Άρα έκανε μια επιλογή εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων. Όσον αφορά τα εργασιακά, υπήρξε ξεκάθαρη επιλογή, επιθετική εις βάρος των εργαζομένων. Αυτό δεν περιμέναμε την πανδημία για να το δούμε. Είχε ξεκινήσει από την πρώτη φάση της εκλογής τους, απλώς η πανδημία ήταν η πρόφαση για να επιταχυνθούν αυτές οι αντιμεταρρυθμίσεις. Ξήλωμα σειράς δικαιωμάτων, ραγδαία μείωση των μισθών, με νομοθέτηση, δηλαδή οριζόντια μείωση με νομοθέτηση. Καμία προστασία, στην πραγματικότητα, των σχέσεων εργασίας και το κορυφαίο παράδειγμα που φτάσαμε τελευταίο να νομοθετηθεί ήταν η απλήρωτη υπερωρία».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις