Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: «Βλέπουν»… άτυπη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ

ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλους δρόμους ανάμεσα στην ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ βλέπουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κατάθεση του πρώην Γενικού Διευθυντή της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή λέγοντας ότι «είναι προφανές πως μετά την ποινική δίωξη στον κ. Λοβέρδο και την εκκρεμή δικαστική διερεύνηση για ακόμη δύο πρώην υπουργούς, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιλέγουν να λειτουργήσουν ως συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Φρουζή και των εμπλεκομένων και να ταυτιστούν μαζί του με κάθε κόστος».

Η επισήμανση αυτή δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έβλεπε πίσω από αυτή την συμπόρευση μια «άτυπη συγκυβέρνηση» γεγονός που απομακρύνει οποιαδήποτε προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ.

Όλα αυτά μάλιστα τη στιγμή που στην Ισπανία –μετά από αρκετές περιπέτειες και μία επιπλέον εκλογική αναμέτρηση- το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Unidas Podemos ετοιμάζονται να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, με τον Ιγκλέσιας να αναλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου της νέας κυβέρνησης. Στην Ελλάδα, το πολιτικό χάσμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να μεγαλώνει.

Click4more: Χαλαρός σε… μπαρ της Κοζάνης ο Αλέξης Τσίπρας! video

Το γεγονός αυτό σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας «κάλλιο αργά παρά ποτέ! Είμαι ευτυχής που οι φίλοι και σύντροφοι, Pedro Sanchez και Pablo Iglesias, κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία, όχι μόνο για την Ισπανία αλλά για την Ευρώπη συνολικά. Η ενότητα των Αριστερών και Προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για τον απόλυτο εναγκαλισμό της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ εμφανίζονται με κοινές θέσεις στα περισσότερα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα. «Η ταύτιση των δύο κομμάτων είναι πέρα από το αναμενόμενο» αναφέρουν στελέχη της Κουμουνδούρου. «Η Φώφη Γεννηματά φαίνεται να έχει κάνει την πολιτική της επιλογή. Αν και επισήμως δεν βρίσκεται στην κυβέρνηση το κόμμα της στηρίζει όλες τις απόψεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Παράγοντες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε μάλιστα ότι ακόμα και το εσπευσμένο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ – οι προετοιμασίες του οποίου γίνονται  αθόρυβα – στις 24 και 25 Νοεμβρίου έχει ως στόχο την ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση των μελών του κόμματος της Φώφης Γεννηματά γύρω από την πολιτική πλατφόρμα της προέδρου του Κινήματος, η οποία είναι πανομοιότυπη με αυτή της ΝΔ. «Απ’ ό,τι φαίνεται η κυρία Γεννηματά θέλει να κάνει το τελικό ξεκαθάρισμα με τα στελέχη του κόμματός της, τα οποία της εισηγούνται να κάνει άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι πολιτικά και ιδεολογικά τα δύο κόμματα βρίσκονται πολύ κοντά» προσθέτουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

ΣΥΡΙΖΑ

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν μάλιστα μια σειρά από θέματα τα οποία έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και στα οποία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο.

Στα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ, τα στελέχη της Κουμουνδούρου διαπίστωσαν ότι υπήρξε κοινή αντίληψη για την στάση της αστυνομίας. Αναφέρονταν μάλιστα στην ανακοίνωση του Κινήματος σύμφωνα με την οποία «το ΚΙΝΑΛ διαχρονικά και έμπρακτα, είναι απέναντι στη βία και στην ανομία. Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας, που συμβάλλει στην απερίσπαστη λειτουργία των πανεπιστημίων, ως χώρων ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ακαδημαϊκής προόδου».

Δηλαδή, αναφέρουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΚΙΝΑΛ δικαιολογεί την στάση της αστυνομίας σε αυτή την ιστορία, και προσθέτουν ότι ούτε η κατάληξη της ανακοίνωσης διασώζει την κατάσταση.

Για την ιστορία να πούμε ότι στην ίδια ανακοίνωση τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επεσήμαιναν ότι δεν δικαιολογούνται ο υπερβάλλον ζήλος που έδειξε η αστυνομία και οι σκηνές βίας που έπρεπε, με περιφρούρηση του χώρου, να είχαν αποφευχθεί.

Το νομοσχέδιο για τους απόδημους είναι ακόμα μία έμπρακτη απόδειξη της ταύτισης απόψεων των δύο κομμάτων, όπως επίσης και η στάση που κράτησε η Φώφη Γεννηματά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει  ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών.

Ακόμα χθες το βράδυ με ψήφους του ΚΙΝΑΛ και του Κ. Βελόπουλου τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ο κ. Αντωνίου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από την επιτροπή καθώς χαρακτήρισαν τη συμπεριφορά του υποψηφίου προέδρου προκλητική με στοιχεία κομματικής εμπάθειας. Λίγες μέρες νωρίτερα ο κ. Αντωνίου είχε πει «ότι η εκπαίδευση πρέπει να γυρίσει στην περίοδο 2010-2014 και να χτιστεί αυτό που γκρεμίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις