Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Τα κατά… ΣΥΡΙΖΑ “καλά και κακά νέα” από το “πάγωμα” των ερευνών του Oruc Reis

ΣΥΡΙΖΑ

Για τη “φάκα” που κρύβεται πίσω από το “τυράκι” προειδοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση σχολιάζοντας τις  κινήσεις καλής θέλησης της τουρκικής πλευράς και την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν το Oruc Reis να παγώσει τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πίσω από την κινητικότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, την διακηρυγμένη βούληση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου την Αθήνα και την Άγκυρα, αλλά και την πρόθεση του Τούρκου προέδρου να δείξει στη διεθνή κοινότητα  ότι δεν είναι αυτός που ευθύνεται για την ένταση στο Αιγαίο, καθώς επιθυμεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Click4more Διακόπουλος: «Η Τουρκία απέτυχε να μας σύρει σε διάλογο υπό δυσμενείς όρους» (video)

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τους εταίρους μας προκειμένου η Ελλάδα να συναινέσει στην έναρξη του διαλόγου που θα οδηγήσει τις δυο χώρες στην Χάγη. Και αυτό γιατί οι διαρκείς εντάσεις από την πλευρά των γειτόνων μας δημιουργούν προβλήματα στις ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται ενεργειακά στο Αιγαίο.

Το ζητούμενο φυσικά είναι κάτω από ποιες προϋποθέσεις, για ποια θέματα και με ποια διαδικασία η Ελλάδα θα δεχθεί να πάει στην Χάγη καθώς διπλωματικές και πολιτικές πλευρές εκφράζουν την άποψη ότι η χώρα μας θα βγει χαμένη μέσα από μια τέτοια διαδικασία.

Η αλλαγή του κλίματος ήρθε χθες μετά την δήλωση του  εκπρόσωπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν, ο οποίος είπε πως η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει τις ερευνητικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα. Και πρόσθεσε: «Όλοι θα πρέπει μα συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο».

Με την αναφορά αυτή ο Τούρκος αξιωματούχος έβαλε και πάλι ξεκάθαρα στο τραπέζι των συνομιλιών και άλλα θέματα τα οποία η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται, καθώς πάγια ελληνική θέση είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Click4more Δένδιας: Θετική εξέλιξη το πάγωμα ερευνών του Oruc Reis – Διάλογος μόνο για την υφαλοκρηπίδα

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας τις εξελίξεις έλεγαν ότι  «η ανακοίνωση της Τουρκίας ότι αναστέλλει τις παράνομες έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι να αρχίσει ο διάλογος είναι τα καλά νέα. Ένα θετικό βήμα για την έστω και προσωρινή αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο οι αναφορές των Τούρκων αξιωματούχων στην ατζέντα αυτού του διαλόγου είναι τα κακά νέα, αφού οι δηλώσεις αυτές προμηνύουν δύο πράγματα:

Ότι η Τουρκία προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου μη υπαρκτές διαφορές, καθώς και ότι εμμέσως μας προσκαλεί σε κοινές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που η ίδια θεωρεί αμφιλεγόμενες.

Αυτό δεν μπορεί παρά να μας γεννά έντονη ανησυχία. Υπενθυμίζουμε για ακόμη μία φορά, ότι η διαφορά μας με την Τουρκία, που οφείλουμε να λύσουμε με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι μόνο μία και αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που τα όριά της ταυτίζονται με αυτά της ΑΟΖ». 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις