Σάββατο, 24 Φεβ.
13oC Αθήνα

Ταγίπ Ερντογάν: «Ας τελειώσουμε με τις αερομαχίες» – Όσα είπε στο αεροπλάνο της επιστροφής

Ταγίπ Ερντογάν: «Ας τελειώσουμε με τις αερομαχίες» – Όσα είπε στο αεροπλάνο της επιστροφής

Για νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα μετά από έξι ολόκληρα χρόνια έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο ταξίδι της επιστροφής την Πέμπτη (07.12.23). «Θέλουμε να εστιάσουμε στην φιλία με την Ελλάδα», ήταν η χαρακτηριστική του φράση. 

Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής, ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε πολύ θετικό το κλίμα της επίσκεψής του στην Αθήνα, τονίζοντας ότι αυτή «θα ανοίξει μία νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε τη μη παρέμβαση ξένων χωρών στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «οι δύο χώρες έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τη βούληση να λύσουν τα προβλήματά τους ειρηνικά χωρίς την παρέμβαση τρίτων».

«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς. Μπορούμε επίσης να παρέχουμε στην Ελλάδα ενέργεια από τον πυρηνικό μας σταθμό που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη», δήλωσε ακόμη ο ίδιος.

«Για να διασφαλιστεί αυτό, πιστεύω ότι η συνέχιση του διαλόγου μας σε υψηλό επίπεδο έχει μεγάλη σημασία», συμπλήρωσε και τονίζοντας ότι κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Άγκυρα για την επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου, τον αποκάλεσε «φίλο μου Μητσοτάκη». 

Σε αυτό το σημείο κι αναφερόμενος στις αερομαχίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο, ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα και ας το τελειώσουμε».

«Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν ως επί το πλείστον αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, τις σημαντικές χώρες της περιοχής. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να εξετάσουμε και να αγωνιστούμε για το ποιες ευκαιρίες μπορούμε να αποκτήσουμε από εδώ, ποιες ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας. Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα. Η επιθυμία μας είναι ότι ας ασχοληθούμε με το μισογεμάτο ποτήρι, όχι με την άδεια πλευρά», είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Η στάση μας απέναντι στη δίκαιη κατανομή των φυσικών πλούτων της περιοχής μας ήταν η ίδια από την αρχή. Όπως δεν έχουμε μάτια στο νόμο κανενός, έχουμε ισχυρή θέληση να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας. Επιπλέον, είναι δυνατή μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινή χρήση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρκεί να χτίσουμε τις βάσεις που θα το διασφαλίσουν, να δημιουργήσουμε σωστούς οδικούς χάρτες και να μην επιτρέψουμε προκλήσεις», συμπλήρωσε.

Ως προς το μέτωπο του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους πως ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να στηρίξει την Παλαιστίνη.

«Είπα στον Μητσοτάκη ότι θα θέλαμε να σας δούμε στο πλευρό της Παλαιστίνης, θα ευχόμουν να μην ήσασταν ανάμεσα σε αυτούς που έχουν τραβήξει την άκρη τους. Το καθήκον μας είναι να υπενθυμίζουμε την αλήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις