Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Τάκης Θεοδωρικάκος στο newsit.gr: Το έργο μας τους 7 μήνες διακυβέρνησης

Τάκης Θεοδωρικάκος στο newsit.gr: Το έργο μας τους 7 μήνες διακυβέρνησης

Υπερήφανος για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, αλλά και για τους πέντε νόμους που λύνουν τα χέρια της αυτοδιοίκησης και τις 90 πρωτοβουλίες που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών εμφανίστηκε μεταξύ άλλων στην συνέντευξη – απολογισμό που έκανε στο newsit.gr και στην Μάγδα Τσέγκου, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στο μεταναστευτικό, εξήγγειλε αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε όλες τις μεγάλες περιφέρειες, ξήλωμα και αντικατάσταση όλων σχολικών αιθουσών κοντέινερ, εξήγησε πως θα λειτουργεί η ηλεκτρονική κάρτα στο δημόσιο, πως θα λυθεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων. Επίσης πως θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που μετονομάζεται σε «Εξετάσεις στο σπίτι», αλλά και τι θα γίνει με τα αδήλωτα τετραγωνικά στις κατοικίες.

Υπερήφανος για την ψήφο των αποδήμων

Ο κ. Θεοδωρικάκος λίγες ημέρες μετά την αξιολόγηση από τον πρωθυπουργό για τους 7 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, από την οποία περνούν όλα τα υπουργεία, αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού είπε ότι ο τίτλος «Μία ιστορική μεταρρύθμιση», τιμά την κάθε λέξη γιατί όπως τόνισε: «…καταφέραμε να ενώσουμε όλη τη Βουλή και με 288 ψήφους, να κάνουμε κάτι που το ελληνικό κράτος το χρωστούσε στους Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδος, να μπορούν να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται και ιδίως τα νέα παιδιά που έφυγαν τα τελευταία δέκα, δεκαπέντε χρόνια, τα πολύ δύσκολα της Ελλάδας, τα χρόνια της κρίσης και τα οποία μ’ αυτή τη μεταρρύθμιση που κάναμε νιώθουν ότι η Ελλάδα δεν τους έχει γυρίσει την πλάτη, αλλά είναι έτοιμη να ανοίξει ξανά την αγκαλιά της και να τους δώσει τη δυνατότητα να ψηφίζουν από κει που βρίσκονται για να παίρνουν αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της χώρας».

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στους πέντε νόμους, που όπως λέει: «ενίσχυσαν την Αυτοδιοίκηση, της έδωσαν νέες δυνατότητες, να μπορεί να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για να ναι πιο αποτελεσματική, να χει καλύτερες υπηρεσίες στην καθαριότητα, στο πράσινο, στον ηλεκτροφωτισμό, προκειμένου να μπορεί να βελτιώσει την ασφάλειά μας και την ποιότητα ζωής στις πόλεις που ζούμε».

Όπως είπε ακόμα το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει 9 πολύ σημαντικούς νόμους, για το 2020, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε 90 πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, οι οποίες όλες αφορούν τη ζωή των ανθρώπων, κάνουν τη ζωή μας απλούστερη και καλύτερη και επομένως έχουν πολύ μεγάλη αξία να υλοποιήσουμε.

Πως βρέθηκαν οι πόροι του 1,3 δις ευρώ για το πρόγραμμα «Φιλόδημος»

Ο υπουργός Εσωτερικών, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» που είχε ετοιμάσει και προαναγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση και μπροστά στην έκπληξη που βρέθηκε όταν διαπίστωσε ότι οι προκάτοχοί του είχαν υποσχεθεί ένα πρόγραμμα έργων 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ είχαν διασφαλίσει πόρους 134 εκατομμυρίων, δηλαδή είχαν το 10%.

Εξήγησε ότι όλα αυτά έγιναν γιατί οργανώθηκαν το 2018 δηλαδή την τελευταία προεκλογική χρονιά και για τις Δημοτικές Εκλογές ήταν προεκλογική χρονιά και πολλά πράγματα ήταν στον αέρα. Και εξηγεί: «Έπρεπε λοιπόν μέσα σε αυτό το τρίμηνο, γιατί αυτή είναι δουλειά του τελευταίου τριμήνου, να βρω τους πόρους, προκειμένου να μη χαθεί κανένα έργο. Διότι η δουλειά μου δεν είναι να τα ρίχνω τους προηγούμενους. Είπα την αλήθεια. Είπα την αλήθεια, γιατί όφειλαν οι Έλληνες να γνωρίζουν την αλήθεια και οι Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες και όλοι οι πολίτες, αλλά έπρεπε να βρούμε λύση. Τη λύση την έχουμε βρει, την επόμενη εβδομάδα πλέον θα κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις, γιατί έχουμε φθάσει στο στάδιο να χουμε διασφαλίσει τη χρηματοδότηση όλου του πακέτου αυτών των έργων και ακόμα περισσότερα».

Έργα σε σχολεία και δίκτυα Ύδρευσης – Στόχος να μπει τέλος στις αίθουσες – κοντέινερ

Σπουδαία είναι και τα νέα για τα θέματα υποδομών. Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, «το Υπουργείο Εσωτερικών θα κάνει ένα μεγάλο πακέτο, το οποίο αφορά σχολικές εγκαταστάσεις, τόσο στο λεκανοπέδιο της Αττικής και σε κάποιες περιπτώσεις στην επαρχία. Εκεί που πρέπει φυσικά σχολικές αίθουσες θα πάρουν τη θέση των κοντέινερ, γιατί προφανώς τα παιδιά μας δεν πρέπει να είναι σε κοντέινερ». Μίλησε ακόμα για το έργο υποδομής που θα γίνει στα δίκτυα ύδρευσης. Όπως είπε «υπάρχει η ανάγκη εκτεταμένων αντικαταστάσεων στα δίκτυα Ύδρευσης, σε ολόκληρη τη χώρα, διότι όλα είναι ακατάλληλα, πολλά είναι πεπαλαιωμένα, υπάρχουν τρομακτικά προβλήματα. Αυτά συνιστούν ένα πολύ μεγάλο πακέτο έργων, μέσα από το οποίο θα λύσουμε το θέμα της ποιοτικής ύδρευσης χωρίς διαρροές και κυρίως χωρίς κινδύνους για τους πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα».

Επίσης, είπε ότι θα αξιοποιηθούν οι αυλές των σχολείων, τις απογευματινές ώρες και με κάποιες μικρό- παρεμβάσεις στις υποδομές τους, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα σχολεία ως ανοικτοί χώροι επικοινωνίας και άθλησης των ανθρώπων ανδρών και γυναικών και όλων των ηλικιών, όχι μόνων των μικρών παιδιών. 

Ελλείψεις μηχανικών στους δήμους και μείωση της γραφειοκρατίας

«Φέρνουμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο καταθέτουμε τη Δευτέρα και δίνει λύση σε αρκετά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι το πρώτο από τα εννέα, για τα οποία σας μίλησα πριν. Αυτό που φέρνουμε τώρα έχει μία μεταρρύθμιση, έχει μία ρύθμιση, έχει μία πράξη, η οποία είναι καινούργια για το χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ποια είναι αυτή; Πάρα πολλοί Δήμοι έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα υπό-στελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών τους. Λείπουν Μηχανικοί, ένα τεράστιο πρόβλημα. Η έλλειψη Μηχανικών καθυστερεί πάρα πολύ τις διαδικασίες μελετών και έργων, άρα όλα όσα είπαμε πριν κινδυνεύουν να μείνουνε λόγια, εάν δεν βρούμε το μηχανισμό να τα υλοποιήσει και δεύτερον τα τελευταία εννέα χρόνια υπάρχει μία ρύθμιση, η οποία δε δούλεψε, είναι πρόβλημα. Ότι ένας δήμος εξυπηρετεί όλους τους άλλους γειτονικούς, σε ότι αφορά τις υπηρεσίες δόμησης, τις παλιές πολεοδομίες. Δε δούλεψε αυτό και υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει καθυστέρηση και ταλαιπωρία. Λοιπόν, αυτό το διπλό πρόβλημα το λύνουμε. Πώς το λύνουμε; Η ΕΤΑ, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης, στην οποία μετέχει το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ, θα κάνει συμβάσεις έργου με ιδιώτες μηχανικούς, τους οποίους στη συνέχεια θα διαθέτει στους Δήμους, προκειμένου να εκπληρώσει ένα συγκεκριμένο project, ένα συγκεκριμένο έργο ή μια συγκεκριμένη υπηρεσία στην υπηρεσία δόμησης, με αυτό τον τρόπο δεν προσλαμβάνουμε δημοσίους υπάλληλους, δεν επιβαρύνουμε επομένως περαιτέρω τον κρατικό προϋπολογισμό, δίνουμε στους ανθρώπους ένα κίνητρο να εργαστούν και να εργαστούν δημιουργικά και αποτελεσματικά και αξιοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα στην υπηρεσία της Αυτοδιοίκησης. Έτσι λύνουμε το θέμα της υπό-στελέχωσης της έλλειψης Μηχανικών που υπάρχει στους Δήμους. Ασφαλώς, οι προηγούμενοι που σας είπα ότι είχανε εξασφαλισμένα 134 εκατομμύρια ευρώ, είχαν απορροφήσει μόλις 51, δηλαδή προσέξτε τι ακούει ο πολίτης. 1,3 δις έργα υποσχέσεις, 134 υπήρχαν, 51, απορροφήθηκαν. Εμείς πάμε να ανεβάσουμε όλους τους αριθμούς και όλο αυτό να έχει αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων για να κάνει καλύτερη την καθημερινότητα των Ελλήνων».

Οι υπογραφές για μετατάξεις στον Γενικό Διευθυντή

«Ο Υπουργός Εσωτερικών ως τώρα έπρεπε να υπογράφει δεκάδες και εκατοντάδες πράξεις, με τις οποίες θα έπρεπε να αποσπαστεί κάποιος υπάλληλος ή να μεταταχθεί και λοιπά. Μια άχρηστη εξουσία, για να πουλάει εξυπηρετήσεις ο εκάστοτε Υπουργός. Μπήκε τέλος σε αυτή την ιστορία και αυτές οι υπογραφές γύρω από διοικητικές πράξεις στην υπηρεσία, φθάνουν πλέον μέχρι τον Γενικό Διευθυντή», λέει ο κ. Θεοδωρικάκος.

Και συνεχίζει: «Αρχές Μαρτίου θα τοποθετηθούν στα Υπουργεία, οι υπηρεσιακοί γραμματείς, όπως είναι οι γενικοί γραμματείς, δίπλα θα υπάρχουν υπηρεσιακοί γενικοί γραμματείς. Με μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων που θα αφορά στη Διοίκηση του προσωπικού και στα οικονομικά του Υπουργείου. Το ποιοι θα είναι, επιλέγεται από Επιτροπή του ΑΣΕΠ, άρα υπάρχει μια αξιοκρατική αξιολόγηση των ενδιαφερομένων και μπαίνει ένα τέλος στην κομματικοποίηση του κράτους. Θα μπορεί ο Έλληνας πολίτης να ξέρει, ότι απευθύνεται στο Υπουργείο, απευθύνεται στον Υπηρεσιακό Γραμματέα και απευθύνεται σε κάποιον που αξιοκρατικά βρίσκεται εκεί πέρα και όχι γιατί ένα κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Πρόκειται για σπουδαία μεταρρύθμιση που κάνει πράξη αυτή η κυβέρνηση και την οποία επίσης θα είμαστε περήφανοι για πάντοτε. Αυτονόητα πράγματα για την Ευρώπη αλλά να… ήρθε η ώρα να γίνουν πράξη σήμερα στην Ελλάδα».

Τέλος στο χάος των συναρμοδιοτήτων σε περιφέρειες και δήμους

Το αγκάθι αυτό που υπήρχε ξεριζώθηκε και πλέον δίνεται η δυνατότητα στους δήμους Αθήνας – Πειραιά και Θεσσαλονίκης, δηλαδή, στους μεγαλύτερους της χώρας, να παρεμβαίνουν και σε εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν τους ανήκουν όταν έχει διαμορφωθεί έκτακτη κατάσταση.

«Αν για παράδειγμα έχει συμβεί μια ζημιά σε ένα κτίριο ή σε ένα δρόμο που δεν ανήκει στο δήμο Αθηναίων ως αρμοδιότητα, αλλά αυτός που έχει την αρμοδιότητα δεν έχει επέμβει να το αντιμετωπίσει, δίνουμε τη δυνατότητα στο δήμο Αθηναίων να το αντιμετωπίσει».

Εξηγεί ότι «στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι να ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες Δήμου – Περιφέρειας – Κράτους. Ταυτοχρόνως θα μεταφέρουμε αρμοδιότητες και εξουσίες από το κράτος και από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις του, προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Θα ενισχύσουμε με νέες εξουσίες τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες και όχι στα λόγια, αλλά ταυτόχρονα με τις εξουσίες θα πάρουν και τα αντίστοιχα χρήματα και το αντίστοιχο προσωπικό. Ολόκληρες δομές θα μεταφερθούν από το κράτος προς την αυτοδιοίκηση».

Λέει ακόμα ότι πιστεύει βαθιά ότι οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να ήμαστε διχασμένοι και ειδικά στις μέρες που περνάμε, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τεχνητούς διχασμούς.

Ηλεκτρονική κάρτα στο δημόσιο

«Λοιπόν, η διαδικασία του ωραρίου πρέπει να τηρείται. Δεν μπορεί εγώ που είμαι δημόσιος υπάλληλος, να πηγαίνω ότι ώρα θέλω στη δουλειά μου και να φεύγω ότι ώρα θέλω. Και ούτε μπορώ να κάνω κοπάνες, ούτε μπορώ να προφασίζομαι διαφόρους λόγους για να μην πάω στη δουλειά. Θέλουμε να νιώθουν καλύτερα οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα και να νιώθουν ότι είναι συνεργάτες με την κυβέρνηση και όλο το κρατικό σύστημα και ότι αξίζει τον κόπο να παράγουν έργο. Είμαστε συνεργάτες λοιπόν, δεν είμαστε για να κυνηγάει ο ένας τον άλλον. Αυτό προσπαθώ ως κλίμα να το περάσω και στο Υπουργείο Εσωτερικών και πιστεύω ότι το καταφέρνω σε μεγάλο βαθμό. Επειδή πρέπει να υπάρχει και ευθύνη το ωράριο θα τηρείται, θα υπάρχει ηλεκτρονικός έλεγχος, ήδη αυτό το πράγμα γίνεται σε μια σειρά υπηρεσίες. Θα επεκταθεί μέσα σε ένα εξάμηνο πιστεύω παντού. Έχουμε στείλει τη σχετική εγκύκλιο, με την οποία ζητάμε να έχουμε τακτική ενημέρωση για το ποια είναι η κατάσταση της παρουσίας των εργαζομένων».

Βοήθεια στο σπίτι: Ο νέος διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ


«Η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει το πρόγραμμα, «Βοήθεια στο σπίτι» και σκοπεύει να το επεκτείνει μέσα στο 2020, αναβαθμίζοντας το, υπό τον τίτλο «Εξετάσεις στο σπίτι». Επειδή οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας προφανώς έχουν σοβαρά θέματα υγείας συνήθως, θα φροντίσουμε μέσα στο πακέτο των υπηρεσιών που προσφέρουμε, να μπορούν κάποιες εξετάσεις να γίνονται από το σπίτι, χωρίς να πρέπει να ταλαιπωρηθούν και να μετακινηθούν. Διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του προγράμματος κανονικά, για να μην υπάρξει κανένα κενό από πόρους που είχαμε, δεν αλλάζει κάτι. Το καινούργιο ποιο είναι; Τώρα οι ίδιοι εργαζόμενοι, με βάση τους όρους που προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός, έχουν αρκετό πλεονέκτημα και το πιο πιθανό είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους θα συνεχίσει να εργάζεται. Το θέτω έτσι γιατί γίνεται ένας διαγωνισμός. Στο διαγωνισμό δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τους νέους ανθρώπους. Και αυτοί θέλουν να εργαστούν έτσι δεν είναι; Το πρόγραμμα πλέον θα περάσει σε συνθήκες μονιμότητας, δηλαδή οι άνθρωποι που θα προσληφθούν θα είναι μόνιμοι εργαζόμενοι. Άρα το πρόγραμμα επειδή έχει αξιολογηθεί ότι προσφέρει πολύ σημαντικές υπηρεσίες, θα μείνει για πάντα. Αυτό είναι διασφαλισμένο και θα πληρώνουμε κανονικά τους εργαζόμενους του προγράμματος αυτού, σαν μονίμους υπαλλήλους. Βεβαίως, απλά διευκρινίζω κάτι, ότι έως τώρα εργαζόμενοι μοριοδοτούνται ισχυρά στο διαγωνισμό και ξανά λέω ότι το πιο πιθανό είναι ότι στη συντριπτικοί πλειοψηφία αυτών που ήδη δουλεύουν, θα συνεχίσει να εργάζεται. Ανάλογα με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα υπάρξουν και άνθρωποι, οι οποίοι σήμερα δεν είναι στο πρόγραμμα».

Πως θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στις περιφέρειες της χώρας

«Τα προβλήματα είναι μεγάλα, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα από κοινού με τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Κάθε Περιφέρεια οφείλει να έχει έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό. Η Περιφέρεια Αττικής πρόσφατα, έκανε σχετικές ανακοινώσεις για τον Περιφερειακό σχεδιασμό. Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω, είναι ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, στα πλαίσια της συνολικής Ευρωπαϊκής πολιτικής και της πολιτικής της κυβέρνησής μας, τονώνει, ενισχύει και πριμοδοτεί τις δράσεις ανακύκλωσης, στην οποία πιστεύουμε πάρα πολύ. Θέλουμε το 2020 να είναι μια χρονιά πραγματικής ανακύκλωσης. Υλοποιούμε ένα πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα με πέντε δήμους για την ανταποδοτική ανακύκλωση. Ανακύκλωση στην πηγή, εκατό τοις εκατό ανακύκλωση δηλαδή, γιατί τα ποσοστά που έχει σήμερα η χώρα είναι πάρα πολύ χαμηλά. Δυστυχώς είμαστε οριακοί με 18%. Την ώρα που η γειτονική Βουλγαρία είναι στο 35%. Να ξεκαθαρίσω κάτι: το Υπουργείο Εσωτερικών και αυτή η κυβέρνηση, ενισχύουμε τον ανταγωνισμό, ενισχύουμε την ύπαρξη διαφορετικών πηγών που μας προσφέρουν υπηρεσίες, γιατί όπου υπάρχει ανταγωνισμός, υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό κάνουμε λοιπόν. Τώρα υπάρχουν οι διαδικασίες των μπλε κάδων, υπάρχει ανταποδοτική ανακύκλωση. Ας υπάρχουν όλες οι δυνατότητες προκειμένου τελικά να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πρέπει να προσπαθήσουμε. Πιστεύω ναι, ότι θα τα καταφέρουμε να αυξήσουμε σημαντικά τα ποσοστά ανακύκλωσης, παρέχοντας πολλές εναλλακτικές μεθοδολογίες, γιατί ο καθένας τελικά διαλέγει αυτό που του ταιριάζει και πάντως η ανάγκη να το συνειδητοποιήσει η ελληνική κοινωνία, ότι δεν μπορεί να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα με το γνωστό τρόπο, με σκουπίδια τα πετάμε και τα θάβουμε, δε γίνεται αυτό το πράγμα. Πλέον αυτά έχουν τελειώσει, δεν είμαστε εκεί. Υπάρχουν σύγχρονοι τρόποι διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, με πολύ σημαντική παραγωγή ενέργειας και πώλησης των προϊόντων που ανακυκλώνονται, ώστε να έχουν όφελος οι πάντες και οι επιχειρηματίες και οι δήμοι και πάνω από όλα και κυρίως οι πολίτες, γιατί εμείς είμαστε αυτοί που στο τέλος της ημέρας κρίνουμε, το αν όλη αυτή η διαδικασία έχει νόημα και πρακτικό αποτέλεσμα στη ζωή μας».

ΑΣΕΠ: Επιταχύνονται οι διαδικασίες 


«Η αντικειμενικότητα του συστήματος δεν μπαίνει σε αμφισβήτηση», τονίζει ο υπουργός. Και συνεχίζει: «Είναι αντικειμενικός ο τρόπος και έτσι μπήκε ένα τέλος στα ρουσφέτια και στην πελατειακή πολιτική. Όμως αυτό το σύστημα καθυστερεί πάρα πολύ. Για το σκοπό αυτό πρώτον παίρνουμε ήδη μια σειρά μέτρα, πρακτικά συγκεκριμένα, αλλά θα ακολουθήσει και ένας νόμος μέσα στο 2020. Τον έχουμε προγραμματίσει αυτό τον νόμο για τον Οκτώβριο, με τον οποίο θα επιταχυνθεί πλήρως η διαδικασία των προσλήψεων. Επί του παρόντος αυτό που κάνουμε, είναι ότι δίνουμε δυνατότητα, μεγαλύτερη γκάμα δημοσίων υπαλλήλων να μπορούν να αποσπαστούν στο ΑΣΕΠ, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων στο ΑΣΕΠ για να μπορεί να γίνεται καλύτερα η δουλειά. Δεύτερον παίρνουμε μέτρα μεγαλύτερης ηλεκτρονικοποίησης των εργασιών μέσα στο ΑΣΕΠ, πάλι για να κερδίσουμε χρόνο. Τρίτον καταργούμε μια σειρά μεταφράσεις, οι οποίες παίρνουν πάρα πολύ χρόνο, δηλαδή τι νόημα έχει να μεταφράσεις τα διπλώματα, για το αν γνωρίζει κάποιος αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, οι γλώσσες δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου μπορούμε κατευθείαν να χρησιμοποιούμε χωρίς μετάφραση, αυτά που χρειάζονται ως δικαιολογητικά για τους ενδιαφερόμενους. Παίρνουμε μια σειρά πρακτικά τέτοια μέτρα προκειμένου να επιταχύνουμε τη διαδικασία, αλλά το κεντρικό που θα γίνει είναι ο νέος νόμος – επαναλαμβάνω θα ψηφιστεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 – ο οποίος θα έχει ριζικές μεταβολές. Για να γίνουν οι προσλήψεις μπορεί να πάρει μέχρι και 3 χρόνια».

Τι θα γίνει με τα δηλωμένα και αδήλωτα τετραγωνικά

«Υπάρχουν συμπολίτες, υπάρχουν νοικοκυριά, στα οποία τα τετραγωνικά που είναι δηλωμένα στο Ε9 στην εφορία, είναι άλλα από αυτά που είναι δηλωμένα. Και που έρχονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, και άρα εκεί πληρώνουμε δημοτικά τέλη και το τέλος ακίνητης περιουσίας. Αυτό πρέπει να σταματήσει, γιατί είναι ένα είδος κλοπής απέναντι στους δήμους. Θα πρέπει λοιπόν αυτά τα δύο να εξομοιωθούν. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει διαλειτουργικότητα των συστημάτων της ΑΑΔΕ με αυτά των δήμων και έχουμε ζητήσει από τους πολίτες, τις επόμενες μέρες, την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, γίνεται σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, και θα μπορούν οι άνθρωποι να υποβάλλουν την αίτησή τους και θα δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά ώστε να εξομοιωθούν τα τετραγωνικά του Ε9 με αυτά που πληρώνουν δημοτικά τέλη, χωρίς να πληρώσουν αναδρομικά πρόστιμα και ποινές».

Όσον αφορά στο Μεταναστευτικό ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει ότι μόνο με ηρεμία θα αντιμετωπιστεί το καυτό αυτό ζήτημα. «..πιστεύω ότι πρέπει όλοι να κρατήσουν ήρεμη την αντίδρασή τους, προφανώς δε νομίζω ότι το εννοεί κανείς ότι θα διακόψει τη σχέση του με την κυβέρνηση. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος, οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι και οι Περιφερειακές και οι Δημοτικές αρχές και της Μυτιλήνης και όλων των νησιών μας, θα πρέπει να είναι σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και τα Υπουργεία για να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα. Τα προβλήματα δεν λύνονται με φωνές, κραυγές και αντιπαραθέσεις. Τα προβλήματα λύνονται με το διάλογο, τις συναινέσεις και τα αποτελέσματα. Είμαι σίγουρος ότι οι αντιδράσεις είναι προσωρινές».

Δείτε όλη την συνέντευξη του Τάκη Θεοδωρικάκου στην Μάγδα Τσέγκου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις