Σάββατο, 13 Ιουλ.
38oC Αθήνα

Τάσος Χατζηβασιλείου: Η ομάδα Όρμπαν, Λε Πεν και Λατινοπούλου θα έπρεπε να ονομάζεται «Πατριδοκάπηλοι»

Τάσος Χατζηβασιλείου: Η ομάδα Όρμπαν, Λε Πεν και Λατινοπούλου θα έπρεπε να ονομάζεται «Πατριδοκάπηλοι»

Σαφείς αιχμές για τη νέα ακροδεξιά ομάδα που συγκροτήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με κορμό τα κόμματα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και της Μαρίν Λε Πεν, ομάδα στην οποία επέλεξε να ενταχθεί και η Αφροδίτη Λατινοπούλου, άφησε ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ο βουλευτής Σερρών στάθηκε ιδιαίτερα στην επιλογή της κ.Λατινοπούλου να συστρατευθεί με τους «Πατριώτες για την Ευρώπη», υπενθυμίζοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Βίκτορ Όρμπαν έλαβε μέρος στην άτυπη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, μέσω του οποίου η Άγκυρα επιχειρεί να προωθήσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους και να προβάλει τις θέσεις της για την επίλυση του Κυπριακού.

«Η ομάδα Όρμπαν, Λε Πεν και Λατινοπούλου στο Ευρωκοινοβούλιο είναι κατ’ ευφημισμό “Πατριώτες”. Θα έπρεπε να ονομάζονται “Πατριδοκάπηλοι”», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηβασιλείου στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

«Καλά θα κάνει η κα Λατινοπούλου να πάρει θέση, αν συμφωνεί με τις επιλογές του κ. Όρμπαν να συνδιαλέγεται ανοιχτά με τον Πούτιν ή να κλείνει το μάτι στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και άρα να κλείνει το μάτι εμμέσως στις τουρκικές θέσεις για το ψευδοκράτος», είπε ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ. «Δεν είναι πατριωτική η θέση να κλείνει το μάτι στις τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση Όρμπαν στηλιτεύτηκε έντονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υπηρεσία εξωτερικής δράσης να διευκρινίζει ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν εκπροσωπούσε τα υπόλοιπα 26 κράτη-μέλη στην άτυπη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ούτε είχε εξουσιοδοτηθεί από το Συμβούλιο.

Η Ουγγαρία ανέλαβε την 1η Ιουλίου την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και έκτοτε ο Βίκτορ Όρμπαν έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση των εταίρων του, επισκεπτόμενος αιφνιδιαστικά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, χωρίς καμία ουσιαστική συνεννόηση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες.

Στην ανακοίνωση των Βρυξελλών προστίθεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «απορρίπτει» τις απόπειρες του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών να «νομιμοποιήσει» το ψευδοκράτος δίνοντάς του θέση παρατηρητή, επισημαίνοντας πως η αποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη κι ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις