Πολιτική

Με ταυτότητα το αλκοόλ στα super markets, «σφράγισμα» του καταστήματος από την πρώτη παράβαση: Ποιες οι ποινές για την πώλησή του σε ανήλικους

Πλημμέλημα η χορήγηση αλκοόλ σε ανήλικους. Οι πέντε βασικές αλλαγές στο νομοσχέδιο που είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αυστηροποιείται το πλαίσιο για την πώληση αλκοόλ σε ανήλικους με βάση το νομοσχέδιο που είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας.

Πέντε βασικές αλλαγές προβλέπει το νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων, το «σφράγισμα» του καταστήματος ήδη από την πρώτη παράβαση, όσον αφορά τη διάθεση αλκοόλ σε ανήλικους.

Παράλληλα, τίθενται σαφείς κανόνες ασφαλείας για τα νέα καπνικά προϊόντα, ενώ ρυθμίζονται για πρώτη φορά πλήρως όλα τα προϊόντα με νικοτίνη που μασώνται, καταπίνονται, προσλαμβάνονται με οποιονδήποτε τρόπο.

Πιο αναλυτικά, οι πέντε βασικές αλλαγές είναι οι εξής:

– Επαναποινικοποίηση της χορήγησης αλκοόλ σε ανήλικους, σε πλημμέλημα, όχι απλώς διοικητική παράβαση.

– Ρητή υποχρέωση του πωλητή, όχι απλώς στην διασκέδαση και εστίαση αλλά φυσικά και στα mini / super markets, να ζητάει ταυτότητα, ώστε να πιστοποιείται η ηλικία του πελάτη.

– Αυστηρές ποινές και σφράγισμα από την πρώτη παράβαση. Σε περίπτωση παράβασης του νόμου προβλέπονται κυρώσεις ποινικές και διοικητικές. Το κατάστημα που κλείνει από την πρώτη φορά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση που επαναληφθεί το «σφράγισμα» θα είναι μεγαλύτερο και εάν επαναληφθεί και τρίτη φορά η παράβαση θα υπάρχει οριστική αφαίρεση άδειας λειτουργίας.

– Αναλαμβάνει κύριο ελεγκτικό ρόλο η ΕΛΑΣ. Συνεπικουρείται από την Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

– Απαγορεύεται η είσοδος ανηλίκων σε κέντρα διασκέδασης. Διοργανώσεις ιδιωτικές που γίνονται σε αυτά αναγγέλλονται υποχρεωτικά στην ΕΛΑΣ. Υπάρχει γενική απαγόρευση εισόδου ανήλικων στα κέντρα διασκέδασης, με νόμο που υπάρχει εδώ και καιρό.

Οι ιδιωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε αυτά, όπως οι μαθητικές εκδηλώσεις, θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά στην Αστυνομία.

Απαγόρευση πώλησης και προϊόντων καπνού

Την ίδια ώρα, ρυθμίζονται πλήρως και απαγορεύονται ολοσχερώς στους ανήλικους όχι μόνον τα προϊόντα καπνού κάθε φύσης αλλά και τα φυτικά προϊόντα και κάθε άλλη ημι- ή συνθετική ουσία, που καπνίζεται θερμαίνεται ή ατμίζεται.

Ρυθμίζονται για πρώτη φορά πλήρως για όλους και απαγορεύονται στους ανηλίκους ολοσχερώς όλα τα προϊόντα με νικοτίνη· που μασώνται, καταπίπτουν είτε προσλαμβάνονται κατά οιονδήποτε άλλον τρόπο.

Τίθενται αυστηρές απαιτήσεις των σημείων πώλησης κάθε είδους καπνικών και παρόμοιων προϊόντων, που θα διασφαλίζουν τον έλεγχο των ανηλίκων. Και γι’ αυτά τα προϊόντα θα ισχύουν οι προβλέψεις για την ταυτοποίηση της ηλικίας του πελάτη από τον πωλητή, όπως στο αλκοόλ.

Επίσης αλλάζει ο τρόπος ελέγχου των νέων προϊόντων, που εισάγονται στην αγορά και τίθενται σαφείς απαιτήσεις ασφαλείας. Δημιουργείται νέα ειδική μονάδα στον ΕΟΔΥ για τον έλεγχο των νέων καπνικών και συναφών προϊόντων.

Ρυθμίσεις δεν μπορούν να υπάρξουν και για τους ενηλίκους σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της χρήσης τους σε κλειστούς και δημόσιους χώρους, ηλεκτρονικά χωρίς νικοτίνη, καπνιζόμενα φυτά με συμπερίληψη για πρώτη φορά της καναβιδιόλης, θερμαινόμενα χωρίς καπνό με ή χωρίς νικοτίνη, προϊόντα νικοτίνης πουγκάκια μπαστούνια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Απέναντι σε αναθεωρητικές διεκδικήσεις γειτόνων μας απαντάμε με ισχυρές συμμαχίες – Στην αδικία αντιτάσσουμε την ισονομία
Στην κυριακάτικη ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρεται στη συμφωνία της Μονής Σινά με την Αίγυπτο αλλά και το σκάνδαλο στο μπάσκετ
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΕΛΑΣ: Οι περιοδείες Τσίπρα, το πρόγραμμα και τα ψηφοδέλτια στον δρόμο προς το Συνέδριο
Οι περιοδείες Τσίπρα στην περιφέρεια, η διαμόρφωση κυβερνητικού προγράμματος και η προετοιμασία των ψηφοδελτίων καθορίζουν τις επόμενες κινήσεις της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης
Αλέξης Τσίπρας 7
Εξώδικο Καρυστιανού για την συμφωνία για τη Μονή Σινά: «Να διαφυλάξουν τον κρίσιμο ρόλο της στην Ελληνορθόδοξη Παράδοση»
«Οφείλουν να υπερασπιστούν τη νομική προσωπικότητα της Ιεράς Μονής, τη νομίμως κτηθείσα ακίνητη περιουσία αυτής και να διαφυλάξουν τα έννομα συμφέροντά αυτής»
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΖΕΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ 41
Γιώργος Γεραπετρίτης για Μονή Σινά: Ιστορική ημέρα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία
«Η συμφωνία είναι η επιτομή μιας βαθιάς στρατηγικής σχέσης, αλλά και μιας αδελφικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που εκτείνεται σε όλα τα επίπεδα» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών
Γιώργος Γεραπετρίτης 7