Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Τέμπη: Η κόντρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και οι αλληλοκατηγορίες – Το «μήνυμα» Καραμανλή για τις εκλογές

Τέμπη: Η κόντρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και οι αλληλοκατηγορίες – Το «μήνυμα» Καραμανλή για τις εκλογές

Στη μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δεν αναδείχθηκε κάποιο νέο στοιχείο, ούτε φωτίστηκε κάποια «σκοτεινή» γωνία στην υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Αυτό όμως που έγινε πολύ καθαρό είναι το «παιχνίδι με τις λέξεις» και από τις δύο πλευρές, την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από το αν τελικά υπάρχει ή όχι, τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, που εφόσον ο σταθμάρχης αξιοποιούσε τις δυνατότητες του, θα μπορούσε να αποφευχθεί το δυστύχημα στα Τέμπη.

Επίθεση «κατά μέτωπο»

Η ΝΔ λαμβάνει θέσεις «μάχης», καθώς είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς τις κάλπες με την τραγωδία των Τεμπών σε πρώτο πλάνο.

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ώρες μετά την παρουσία, χθες το πρωί, του Αλέξη Τσίπρα στη Λάρισα – από όπου κατήγγειλε ότι το σύστημα της τοπικής τηλεδιοίκησης δεν λειτουργεί από το 2019 – η κυβέρνηση και η ΝΔ αντέδρασαν άμεσα και συντονισμένα.

Εσπευσμένα στη Λάρισα ο υφυπουργός Μεταφορών

Στη Λάρισα μετέβη το ίδιο απόγευμα ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος για να επικοινωνήσει ότι το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης, με τον πίνακα χειρισμού, οπτικού ελέγχου και αυτόματης χάραξης διαδρομών, λειτουργεί κανονικά και ότι δεν βρίσκεται στον χώρο που επισκέφτηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε διπλανό χώρο, στο σταθμαρχείο.

Οικονόμου: Εργαλειοποίηση της τραγωδίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είχε καταγγείλει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «επέλεξε» να βρεθεί στο κτίριο που ανακατασκευάζεται για να εγκατασταθεί το κανονικό σύστημα τηλεδιοίκησης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και όχι σε αυτόν που βρίσκεται και λειτουργεί αδιάλειπτα από τον Νοέμβριο του 2019, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Μάλιστα επισύναψε και την αποτύπωση καταγραφής δεδομένων για το μοιραίο εκείνο βράδυ. «’Όλοι γνωρίζουμε την εμμονή του με τα ψέματα και ότι καθόλου δεν άλλαξε. Όμως για αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας, στην προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας, ακόμη και η λέξη ΝΤΡΟΠΗ είναι ανεπαρκέστατη» δήλωσε.

«Παράσταση ντροπής από τον Τσίπρα»

Παράλληλα η ΝΔ. προσάπτει στην Κουμουνδούρου ότι επιστράτευσε ένα κομματικό στέλεχος, κάτοικο Ξάνθης, πρώην σταθμάρχη, για να στήσει, όπως σημειώνει, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «μια παράσταση ντροπής» στο παλιό κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας που έπαψε να λειτουργεί από το 2015 και «να χτίσει fake news ότι η τηλεδιοίκηση σταμάτησε να λειτουργεί στον χώρο από το 2019».

«Ο συνοδός του κ. Τσίπρα έχει συνταξιοδοτηθεί από το 2010, δηλαδή 5 χρόνια πριν πάψει να λειτουργεί το συγκεκριμένο κέντρο τηλεδιοίκησης και 12 χρόνια πριν παραδοθεί το νέο τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης που λειτουργεί σήμερα και λειτουργούσε το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος» προσθέτει με έμφαση σε ανακοίνωση της η ΝΔ.

Καραμανλής: Η τοπική τηλεδιοίκηση λειτουργούσε

Παράλληλα, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής δήλωνε κατηγορηματικά ότι το τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης ήταν σε λειτουργία μία ώρα και κάτι πριν από την ώρα του δυστυχήματος. «Αυτό καταγράφεται στο λεγόμενο «μαύρο κουτί» του συστήματος. Επαναχρησιμοποιήθηκε δοκιμαστικά τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Μαρτίου, μετά το δυστύχημα, και εδώ φαίνεται ότι λειτουργούσε κανονικά. Συνεπώς ο σταθμάρχης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι τώρα, και μπορούσε και έπρεπε να χαράξει τη διαδρομή ηλεκτρονικά» τόνισε.

Γεραπετρίτης: Πάμε μαζί στη Λάρισα

Ενώ και ο διάδοχος του στο υπουργείο Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών να μεταβούν μαζί στη Λάρισα για να διαπιστώσουν σε αυτοψία και οι ίδιοι, τη λειτουργία του τοπικού κέντρου τηλεδιοίκησης. «Αν δεν λειτουργεί, θα ζητήσω συγγνώμη ενώπιον του ελληνικού λαού και θα αναλάβω την ευθύνη» τόνισε.

«Μήνυμα» Καραμανλή για τις εκλογές

Δεν πέρασε απαρατήρητο κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, το μήνυμα Καραμανλή ότι θα είναι παρών στον δημόσιο διάλογο, δήλωση που θεωρείται μήνυμα από πολλούς, της πρόθεσης του να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές.

Συνέντευξη Μητσοτάκη απόψε στον Alpha

Απαντήσεις για την κατάσταση στον σιδηρόδρομο, τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην πορεία της υλοποίησης της αμαρτωλής σύμβασης «717» αλλά και των πρωτοβουλιών της μετά την τραγωδία, δίνει σήμερα και ο Πρωθυπουργός, στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη στην τηλεόραση του Alpha.

Ηχηρά μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις

Την ίδια ώρα προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στο κυβερνητικό “στρατόπεδο” τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Alco για τον Alpha.

Εκτός του ότι η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει απώλειες της τάξης των 3,6 μονάδων της Ν.Δ. (με ποσοστό 28,4%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (με ποσοστό 24,8%), περιλαμβάνει και μία σειρά ακόμα ηχηρών μηνυμάτων.

Για παράδειγμα, το 52% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί ειλικρινή τη συγνώμη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι του 36% που απαντούν θετικά.

Οργή, απογοήτευση και ανασφάλεια δηλώνουν ότι νιώθουν οι πολίτες και επιρρίπτουν ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά (87%) αλλά και στην κυβέρνηση της ΝΔ (86%) και στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή (90%), όπως και στον Σταθμάρχη της Λάρισας, τον ΟΣΕ και την Hellenic Train.

«Το στοίχημα είναι να καταφέρουμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν ξανά» δηλώνει κυβερνητική πηγή στο newsit.gr, και χωρίς να δηλώνει απαισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων (40%) στο κυβερνών κόμμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις