Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Τέμπη: Οι εκτιμήσεις για το πολιτικό κόστος της τραγωδίας και το μεγάλο στοίχημα της αυτοδυναμίας

Τέμπη: Οι εκτιμήσεις για το πολιτικό κόστος της τραγωδίας και το μεγάλο στοίχημα της αυτοδυναμίας

Είναι το διάστημα ως τις εκλογές αρκετό ώστε η ΝΔ όχι μόνο να ανακτήσει δημοσκοπικές δυνάμεις, μετά την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και να διαμορφωθούν συνθήκες αυτοδυναμίας;

Αυτό το ερώτημα είναι κυρίαρχο στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, όπου κατά βάση εκτιμάται ότι οι περίπου δυόμισι μήνες ως τις κάλπες -οι οποίες αναμένεται να στηθούν στις 21 Μαΐου- είναι αρκετοί ώστε να αντιστραφεί το κακό πολιτικό κλίμα μετά την τραγωδία στα Τέμπη και να επιτευχθεί ο στόχος του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Αυτό ωστόσο σημαίνει ότι η ΝΔ στις πρώτες, κρίσιμες κάλπες της απλής αναλογικής θα πρέπει να κινηθεί στο 33% – 34% και στις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής, στις 2 Ιουλίου, στο 37% – 38%.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, σε περίπτωση μη σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης, η επόμενη κίνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και σε καμία (!) περίπτωση δεν συζητείται και 3ος εκλογικός γύρος.

Ωστόσο, υπάρχει και μία μερίδα στελεχών που προβληματίζονται για το αν μπορεί η παράταση του εκλογικού σχεδιασμού να είναι επωφελής για το κόμμα τους ή αν τελικά μπορεί να αποβεί επιζήμια.

Στις 24 Απριλίου η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών;

Με βάση το χρονοδιάγραμμα για εκλογές στις 21 Μαΐου, η προκήρυξη εκλογών τοποθετείται μετά την πασχαλινή περίοδο. Τη Δευτέρα 24 Απριλίου, δηλαδή την επομένη της Κυριακής του Θωμά.

Η Βουλή αναμένεται να κλείσει για τις πασχαλινές διακοπές στις 7 Απριλίου, και μέχρι τότε, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, θα δρομολογηθεί η ψήφιση 10 νομοσχεδίων.

Έτσι, στην πραγματικότητα η Βουλή θα ανοίξει ξανά μόνο για να διαλυθεί, με την θυροκόλληση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Αποκωδικοποιώντας τις δημοσκοπήσεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποκωδικοποιούν τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που βλέπουν το φως τα δημοσιότητας μετά την τραγωδία των Τεμπών -οι οποίες αποτυπώνουν φθορά κοντά στις 3 μονάδες- αλλά και τις «μυστικές» δημοσκοπήσεις.

«Είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

 Ωστόσο, στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν καταγράφεται να αποκομίζει καρπούς ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μένει στάσιμος στο 25%, αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ.

Στον αντίποδα, εκτιμάται ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ αυτή τη στιγμή είτε μετρώνται στο κοινό των αναποφάσιστων, είτε κατευθύνονται στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη». Δηλαδή βρίσκονται κοντά στο να απέχουν από την εκλογική διαδικασία ή να ρίξουν στην κάλπη λευκό ή άκυρο.

Ανησυχία για την αύξηση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων

Η δεξαμενή των αναποφάσιστων μετά το τραγικό δυστύχημα γεμίζει και στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να πείσουν ότι η συγγνώμη είναι ειλικρινής και να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους…  Πρώτον για απόδοση ευθυνών σε κάθε επίπεδο, όπου και αν ανήκουν, και δεύτερον για την τάχιστη υλοποίηση του έργου της τηλεδιοίκησης και της φωτοσήμανσης του σιδηρόδρομου.

Ένας ακόμη λόγος που ο Πρωθυπουργός επέλεξε να υπάρξει χρονική απόσταση ανάμεσα στις κάλπες και στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είναι για να δημιουργηθεί χώρος ώστε η κυβέρνηση να αναδείξει το έργο της την 4ετία που πέρασε σε όλους τους τομείς (οικονομία, ανάπτυξη, αύξηση μισθών, συντάξεων κλπ) και να μη φτάσουμε στις κάλπες με μονοθετική ατζέντα, με τις ευθύνες για την τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις