Πέμπτη, 2 Μαΐ
20oC Αθήνα

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το παρασκήνιο για την κηδεία του και τα μέτρα ασφαλείας

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το παρασκήνιο για την κηδεία του και τα μέτρα ασφαλείας
Φωτογραφία Reuters

Την ερχόμενη Δευτέρα (16.01.2023) θα γίνει η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωση η οικογένεια του. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, αλλά και παρασκήνιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειας του, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί στο Τατόι, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών. Ωστόσο, δεν έχει γνωστοποιηθεί η ώρα, ενώ σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις για το λαϊκό προσκύνημα και αν τελικά θα γίνει. Σύμφωνα με το Mega γίνεται μία συζήτηση για προσκύνημα λίγων ωρών και δεν έχουν καταλήξει αν θα είναι από το βράδυ της Κυριακής ή από την Δευτέρα το πρωί και θα είναι στο παρεκκλήσι του Αγ. Ελευθερίου, δίπλα στην Μητρόπολη της Αθήνας.

Όπως σας είχε ενημερώσει πρώτο το newsit.gr, την εξόδιο ακολουθία θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος

Το παρασκήνιο των κυβερνητικών αποφάσεων

Το πρωί της Τετάρτης (11.01.2023) η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφαση της ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος να κηδευτεί ως ιδιώτης. 

Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στα μέλη της οικογενείας του τέως βασιλιά και του Μέγαρου Μαξίμου όταν και οι ίδιοι πια γνώριζαν πως η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευε. Τότε, είχε διαμηνυθεί ότι η κυβέρνηση δεν είχε την πρόθεση να απαντήσει θετικά στο αίτημα για τα δύο αυτά σκέλη.

Στη Μητρόπολη Αθηνών συνηθίζεται να γίνονται τελετές με συγκεκριμένες τιμές σε εξέχοντα πολιτικά πρόσωπα της μεταπολιτευτικής ελληνικής δημοκρατίας. Η κυβέρνηση όμως, αρνήθηκε το λαϊκό προσκύνημα ειδικά στη Μητρόπολη λόγω συμβολισμού, καθώς ο τέως βασιλιάς δεν έχει αυτήν την ιδιότητα.

Επέτρεψε όμως, με αυτήν την απόφαση, στην οικογένεια να έχει την επιλογή να αποδώσουν με όποιες τιμές θέλουν ιδιωτικώς στο Τατόι.

Ποιοι θα παρευρεθούν στη κηδεία

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023, η Μητρόπολη Αθηνών αναμένεται να κατακλυστεί από εκπροσώπους βασιλικών οικογενειών από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι θα παραστούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με το Open, οι διεργασίες για τα μέτρα ασφαλείας έχουν ξεκινήσει, καθώς η Ελλάδα περιμένει απαντήσεις από τις πρεσβείες για τα ονόματα τα οποία θα έρθουν στην Ελλάδα, ενώ οι αρχές ενδιαφέρονται και για τον χρόνο παραμονής τους στη χώρα. Ωστόσο, όσο οι απαντήσεις καθυστερούν, η ΕΛΑΣ έχει αρχίσει να φτιάχνει το δικό επιχειρησιακό σχέδιο.

Στην κηδεία του εκτιμάται ότι θα είναι ο διάδοχος του βασιλικού θρόνου, Γουίλιαμ, καθώς ήταν και νονός του. Επίσης, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, εκπροσώπους θα στείλουν οι βασιλικές οικογένειες της Δανίας, της Σουηδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας.

Στην Αθήνα βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη η αδερφή του Σοφία, επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας, αφού ταξίδεψε απευθείας από το Βατικανό, όπου είχε μεταβεί στην κηδεία του Βενέδικτου XVI, εκπροσωπώντας την Ισπανία, συνοδευόμενη από τον υπουργό εξωτερικών.

Όλα δείχνουν ότι θα παρευρεθεί και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, κουνιάδος του εκλιπόντος που τα τελευταία τρία χρόνια ζει μόνιμα στο Αμπού Ντάμπι.

Ο βασιλιάς Κάρολος, ξάδελφος του Κωνσταντίνου, βάσει πρωτοκόλλου δε θα παραστεί, ωστόσο –σύμφωνα με το Star- επικοινώνησε με τη σύζυγο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Άννα Μαρία και με τον γιο του, Παύλο, εκφράζοντας τη θλίψη του.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις