Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Τέσσερις αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις πορείες από τον Χρυσοχοΐδη

Τέσσερις αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις πορείες από τον Χρυσοχοΐδη
φωτογραφία αρχείου

Τέσσερα  βήματα έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάνοντας ισάριθμες νομοθετικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις προκειμένου να επιτευχθεί σύγκλιση με την πρόταση που είχε κάνει ως πρώην δήμαρχος Αθηναίων ο Γιώργος Καμίνης προκειμένου να ψηφίσει το νομοσχέδιο και το ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται για τροποποιήσεις στο σκέλος του σχεδίου νόμου που αφορούν τις θεσμικές εγγυήσεις.

Ειδικότερα αποσύρεται η διάταξη με χροιά ιδιώνυμου,  που προέβλεπε ποινή φυλάκισης ενός έτους σε όποιον συμμετέχει σε διαδήλωση ή πορεία που είναι απαγορευμένη.

Δεύτερον, για την απαγόρευση διαδήλωσης, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Πρωτοδικών. Αν δεν έχει απαντήσει στις τελευταίες 24 ώρες σημαίνει ότι συναινεί στην διάλυσή της.

Τρίτον, για την διάλυση μιας διαδήλωσης προστέθηκε ότι θα πρέπει όχι απλά να ενημερώνεται ο εισαγγελέας αλλά να παρίσταται και να συμφωνεί και εάν δεν παρίσταται να ενημερώνεται αμελλητί από την αστυνομία.

Τέλος και στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 3 του νομοσχεδίου που αφορά τις αυθόρμητες διαδηλώσεις η φράση «δύναται να επιτραπεί εφόσον ”, μετατρέπεται σε “επιτρέπεται εφόσον …”

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κλείνοντας και την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή ανέφερε ότι οι αλλαγές που γίνονται καλύπτουν πλήρως τις τοποθετήσεις ΚΙΝΑΛ και στον τομέα των δικαστικών εγγυήσεων και στην απαλλαγή από κάποια αδικήματα που προβλέπονταν στο σχέδιο νόμου και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές αυτές δεν απονευρώνουν το νομοσχέδιο ώστε ναμην γίνεται μη λειτουργικό.

Ο υπουργός τόνισε πως οι ρυθμίσεις ανταποκρίνονταν στο αυτονόητο που θέλει η συντριπτική πλειοψηφία πολιτών, επεσήμανε ότι με την αξιωματική αντιπολίτευση και την επιχειρηματολογία που έχει επιστρατεύσει , όταν την ακούς είναι σαν να μιλάμε διαφορετική γλώσσα…  

Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε στην επιτροπή κατά πλειοψηφία και εισάγεται την Τετάρτη και Πέμπτη στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις