Πολιτική

Θάνος Πλεύρης: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού θανάτων από κορονοϊό

Για τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορονοϊού μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην τηλεόραση του Open και εξήγησε πως θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο που ανακοινώνονται οι θάνατοι λόγω κορονοϊού.

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό νεκρών με κορονοϊό που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες λέγοντας πως: «Η χώρα μας ακολουθεί το εξής μοντέλο καταγραφής, βάσει του ΠΟΥ: Όταν κάποιος έχει νοσήσει από COVID, ακόμη και όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορονοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από COVID. Από δω και στο εξής, στους θανάτους που θα δηλώνουμε, θα αναφέρουμε πόσοι από αυτούς είναι με αιτία τον COVID και πόσοι είναι με άλλη αιτία, αλλά τα άτομα είχαν COVID.

Συνεπώς δεν είχαμε αύξηση θανάτων, απλά το ποσοστό των θανάτων από τον Μάιο και μετά συνδυάζονται με περιστατικά ήταν με οποιαδήποτε αιτία και είχαν και COVID. Αυτά όλα τα στοιχεία θα αναλυθούν και θα συνεχίσουμε να λέμε επακριβώς του θανάτους, όμως και απόδειξη αυτού που λέμε, είναι πως δεν υπήρχε αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας».

Αναφέρθηκε στο επικαιροποιημένο εμβόλιο λέγοντας πως «οι εταιρίες και η Pfizer και η Moderna έχουν ολοκληρώσει σε δύο φάσεις τις διαδικασίες τους. Η πρώτη φάση έχει να κάνει με το εμβόλιο που θα καλύπτει πια όχι μόνο από τη βαριά νόσηση αλλά και από τη μόλυνση τη μετάλλαξη Όμικρον. Αυτά αναμένεται εντός του Αυγούστου να κατατεθούν για έγκριση. Και παράλληλα τρέχουν και τις διαδικασίες για τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα που θα περιλαμβάνουν και τις μεταλλάξεις, τις υπομεταλλάξεις 4 και 5, αυτές που είναι κυρίαρχες τώρα τα οποία αναμένονται να είναι προς το τέλος του χρόνου».

 

Τονίζοντας πως: «Άρα περιμένουμε επικαιροποίηση εμβολίων σε δύο φάσεις, η πρώτη φάση θα είναι η ευρύτερη κάλυψη της όμικρον και η δεύτερη πιο στοχευμένη, φιλοδοξούμε, γιατί όπως ξέρετε οι εγκριτικές διαδικασίες δεν εξαρτώνται από κάποια πολιτική απόφαση, είναι αναλόγως εάν επιστημονικά τα εμβόλια καλύπτουν αυτές τις διαδικασίες, οπότε περιμένουμε τον επόμενο βήμα, τον Σεπτέμβριο, να έχουμε εξέλιξη.

Τη διάρκειά τους δεν την ξέρουμε δηλαδή κατά πόσο θα χρειάζεται αν θα είναι μονοδοσικό όπως είναι το κοινό γρίπης ή θα είναι επαναληπτικό, αυτό δεν το ξέρουμε αυτή τη στιγμή. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι εταιρείες δουλεύουν προς την κατεύθυνση να μην καλύπτει μόνο από τη νόσηση, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, γιατί τα εμβόλια καλύπτουν πρωτίστως στο να μη νοσήσει κάποιος βαριά, αλλά να καλύπτουν και να πιάνουν σε μεγάλο βαθμό τις μεταλλάξεις και για την απλή μόλυνση. Αυτή τη στιγμή το πιάνουν σε πολύ μικρότερο βαθμό, γιατί τα εμβόλια τα οποία υπήρχαν ήταν στοχευμένα στις αρχικές μεταλλάξεις του κορονοϊού».

Ο ίδιος μίλησε και για την εξέλιξη της πανδημίας λέγοντας πως είμαστε σε φάση πτώσης του κύματος, μιας και είναι η τρίτη εβδομάδα που τα κρούσματα ακολουθούν πτωτική τάση: «Αυτό το κύμα είχε την ιδιαιτερότητα ότι αφορούσε κυρίως νοσηλείες σε απλές κλίνες και όχι νοσηλείες σε κλίνες εντατικής θεραπείας και για αυτό το λόγο δεν υπήρξε πίεση στο σύστημα υγείας ως προς το σκληρό δείκτη των μονάδων εντατικής θεραπείας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τον Φεβρουάριο το πρόγραμμα του κόμματος Καρυστιανού – Χωρίς αριστερά και δεξιά καπέλα, λέει η Μαρία Γρατσία
Η στενή συνεργάτιδα της τέως προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών επεσήμανε ότι προτεραιότητα αποτελεί «η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και του κοινού καλού»
Η Μαρία Καρυστιανού
Γιάνης Βαρουφάκης: Ένταση on air για τις δηλώσεις με τα ναρκωτικά – «Αυτά που λέτε είναι η χαρά του διακινητή»
Σπύρος Χαριτάτος και Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στον Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με το μήνυμα που μπορεί να πέρασε όταν μίλησε πρώτη φορά για την προσωπική του εμπειρία από τη χρήση ναρκωτικών
Γιάνης Βαρουφάκης
7
Το Μαξίμου «έκοψε» τον Κώστα Ανεστίδη από τη συνάντηση της Δευτέρας - «Θα πάω για να εκπροσωπήσω τους αγρότες» επιμένει ο αγροτοσυνδικαλιστής
Όπως γράφει και στην στήλη της η Χριστίνα Κοραή, Μαρούδας, Τζέλλας και Αλειφτήρας του ζητούν να διευκολύνει την επιτροπή και να φύγει μόνος του, ενώ πιέσεις του ασκούν και άλλοι αγρότες μετά τα χυδαία σχόλια για τον πρωθυπουργό
Ο Κώστας Ανεστίδης
72
Οι προσδοκίες της κυβέρνησης από τη συνάντηση με τους «σκληρούς» των μπλόκων – Οι απαράβατοι όροι και το μήνυμα
Η νέα συνάντηση Μητσοτάκη – αγροτών «κλείδωσε» μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις, κι ενώ η κυβέρνηση έχει κάνει απολύτως σαφές, ότι δεν πρέπει να περιμένουν επιπλέον μέτρα πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί
τρακτέρ