Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Θάνος Πλεύρης στο iatropedia.gr: Πότε ένοιωσε ότι κάθεται σε «ηλεκτρική καρέκλα» – Τι λέει για τα σενάρια συνεργασιών στις εκλογές

Θάνος Πλεύρης στο iatropedia.gr: Πότε ένοιωσε ότι κάθεται σε «ηλεκτρική καρέκλα» – Τι λέει για τα σενάρια συνεργασιών στις εκλογές

«Εάν ένας υπουργός Υγείας δηλώνει ικανοποιημένος, ή λέει ψέματα ή δεν δεν έχει καταλάβει σε τι υπουργείο ήταν», τονίζει ο Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στο iatropedia.gr, λίγο πριν την εκπνοή της θητείας του και ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Για τον απολογισμό του έργου του επί 21 μήνες στον υπουργικό θώκο του υπουργείου Υγείας, την υλοποίηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας αν ξαναγίνει κυβέρνηση μετά τις εκλογές αλλά και τα πιθανά εκλογικά «μαγειρέματα» μετά το άνοιγμα της κάλπης την ερχόμενη Κυριακή, μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Αποκάλυψε ποια ήταν η στιγμή που ένιωσε άβολα στην «καρέκλα» του Υπουργείου Υγείας, την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ηλεκτρική», ενώ μίλησε για τους σχεδιασμούς της επόμενης τετραετίας στην περίπτωση ανανέωσης της θητείας της κυβέρνησης.

Όσο για τη «μάχη των ράντζων»; Δήλωσε πως η εξάλειψή τους, είναι το καλύτερο παράδειγμα συνεργασίας δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, χωρίς να αλλοιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας.

«Συγγνώμη, αλλά είναι καλύτερο ένας πολίτης, από το να κοιμάται σε ένα διάδρομο νοσοκομείου, να πάει σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο και να μην πληρώσει. Υπέρ της δημόσιας Υγείας είναι σίγουρα το δεύτερο», τόνισε με έμφαση.

Πλεύρης: «Η κυβέρνηση απλής αναλογικής “ηττημένων”, είναι ένα λάθος»

Όσον αφορά στην εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής, ο Θάνος Πλεύρης δηλώνει σχεδόν βέβαιος ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜΕΡΑ 25 -εάν έχουν την ευκαιρία- θα προχωρήσουν σε «κυβέρνηση ηττημένων» και ζητά από τους πολίτες να δώσουν καθαρή εντολή στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να σχηματίσει κυβέρνηση, ώστε «να αποσοβηθεί αυτός ο κίνδυνος», όπως λέει.

“Εγώ είμαι βέβαιος ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιάνη Βαρουφάκη με το ένα “ν”, εάν μπορούν να κάνουν κυβέρνηση θα την κάνουν. Κι αυτό λέμε στους έλληνες πολίτες. Ότι εάν υπάρξει μια “χαλαρή” ψήφος την 21η Μαΐου θα υπάρξει ένα σενάριο “κυβέρνησης ηττημένων” και τότε θα υπάρξει μια πλήρης ανακοπή της χώρας. Θα δούμε μια κυβέρνηση με Υπουργό Οικονομίας τον Βαρουφάκη, πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και δεν ξέρω τι θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μπορεί να τρομάζει αυτό, αλλά εμείς το λέμε. Αν τρομάζει, σημαίνει ότι κάτι κάνουν λάθος οι άλλοι», τόνισε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται το μνημόνιο για τα λάθη της δικής του τετραετίας, συνεχίζει ο Θάνος Πλεύρης, όμως, η παρούσα κυβέρνηση διαχειρίστηκε τρεις κρίσεις: την πανδημία, τα ελληνοτουρκικά και την ακρίβεια, ως «εισαγόμενο πρόβλημα» από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες προσθέτει δε, πως εάν από όλη αυτή η διαχείριση βλέπουν να υπάρχει ένα θετικό ισοζύγιο τότε ίσως η κυβέρνηση να αξίζει να έχει μια δεύτερη ευκαιρία αυτοδύναμης διακυβέρνησης, όπως λέει:

«Εμείς δεν είπαμε ότι δεν κάναμε και λάθη. Αυτό που λέμε είναι ότι είμαστε μια κυβέρνηση με θετικό πρόσημο, που έκανε όμως και λάθη», σημείωσε.

Δηλώνει έτοιμος να δώσει τη μάχη στην Α’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας και προσθέτει ότι με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν θέλουμε σύγκρουση, θέλουμε σύγκριση».

«Η Τουρκία δεν αλλάζει πολιτική θα επιμείνει στη “γαλάζια πατρίδα”»

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις με την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση – θρίλερ στη γειτονική μας Τουρκία, ο Θάνος Πλεύρης βλέπει ότι η πόλωση που διαμορφώνεται μέσω των υψηλών ποσοστών που συγκεντρώνουν οι μονομάχοι, ενδέχεται να εκδηλώσει «κρίσεις» σε γειτονικές χώρες.

Σε περίπτωση επανεκλογής Ερντογάν, μάλιστα, δεν πρόκειται να αλλάξει η ρητορική και οι υψηλοί τόνοι απέναντι για την Ελλάδα, όπως λέει.

Το ίδιο ισχύει, όμως, και σε μια πιθανή επικράτηση της αντιπολίτευσης. «Το αφήγημα της “γαλάζιας πατρίδας” ήρθε για να μείνει», σημειώνει και προσθέτει πως αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα πρέπει να έχει μια ισχυρή κυβέρνηση:

«Φανταστείτε αυτό που ακούσαμε με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο debate ότι εάν καταλάβουν οι Τούρκοι μια βραχονησίδα, η απάντηση δεν θα είναι να πάμε να την ανακαταλάβουμε με την αμυντική θωράκιση που έχουμε κάνει στη χώρα μας, η απάντηση θα είναι, ότι θα κάνουμε … τηλεφωνήματα εκείνο το βράδυ».

Αναφερόμενος στη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρι, τονίζει ότι «δεν θα περάσει χωρίς συνέπειες η πράξη αυτή του αλβανικού κράτους» και παραδέχεται ότι ο δήμαρχος της Χειμάρας διαδραματίζει έναν πολύ κεντρικό ρόλο στην Αλβανία, γιατί η πόλη είναι ένα παραλιακό μέτωπο, στο οποίο το αλβανικό κράτος διεκδικεί εκτάσεις από τους ομογενείς μας.

Πλεύρης: «Ο υπουργός Υγείας που δηλώνει ικανοποιημένος, ή λέει ψέματα ή δεν δεν έχει καταλάβει σε τι υπουργείο ήταν»

Τις πιο τραγικές και επώδυνες στιγμές της υπουργικής του θητείας, ο Θάνος Πλεύρης, τις έζησε στην αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ήταν το φθινόπωρο του ’21, όταν εξέπνεε η κυριαρχία της παραλλαγής Δέλτα και έκανε δυναμική εμφάνιση η Όμικρον, με χιλιάδες νοσήσεις και νοσηλείες.

Τα ποσοστά εμβολιασμών στο σύνολο του πληθυσμού δεν ξεπερνούσαν το 55% ενώ η Όμικρον δοκίμαζε τις αντοχές του συστήματος Υγείας.

Τότε ήταν, όπως εξομολογείται, που ένοιωσε ότι η καρέκλα που καθόταν, ήταν «ηλεκτρική».

«Εκεί πραγματικά αισθανόσουν κάθε μέρα ένα τεράστιο άγχος. Ένα τεράστιο άλγος θα έλεγα. Εγώ έπαιρνα κάθε βράδυ το χαρτί με τις εφημερίες των νοσοκομείων real time και είχα τη σκέψη ότι “ναι” το σύστημα έφτανε στα όριά του. Το αντιλαμβανόμασταν ότι έφτανε στα όριά του. Ξέραμε ότι δεν θα “κρασάρει” βέβαια, αλλά βλέπαμε ότι έφτανε στα όριά του. Και οι συνάνθρωποί μας που διασωληνωνόταν εκτός ΜΕΘ ήταν μια πραγματικότητα και οι απλές κλίνες είχαν μεγάλη πληρότητα και ο ιδιωτικός τομέας -με τον οποίο είχαμε μπει σε συνέργειες- είχε περιορισμένες δυνατότητες. Άρα εκεί μπορώ να πω, ότι όντως ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές», τονίζει.

Σήμερα ο Θάνος Πλεύρης παραδέχεται πως ο χώρος της Υγείας υπολείπεται του ιδανικού, όπως έχει επισημάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι αυτό καθώς το ΕΣΥ, όπως λέει, το βρήκε η πανδημία στη χειρότερη του κατάσταση, μετά από 10 χρόνια μνημόνια και δεκαετή υποστελέχωση.

«Ήταν λογικό να δοθεί μια πολύ μεγάλη μάχη. Βάλαμε 15 χιλιάδες ανθρώπους στο σύστημα, διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ, κάναμε και το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Βγαίνοντας από την πανδημία προφανώς η εικόνα του ΕΣΥ δεν ήταν καλή γιατί βγήκε από έναν «πόλεμο». Λειτουργούσε με το 30 – 40 % της δυναμικότητάς του, γιατί το υπόλοιπο διαχειριζόταν την πανδημία», λέει και προσθέτει πως ο υπουργός Υγείας που λέει ότι είναι ικανοποιημένος «στην πραγματικότητα ή θα λέει ψέματα ή δεν θα έχει καταλάβει σε τι υπουργείο ήταν».

Τέλος, εξηγεί με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Υγεία, τα επιπλέον κίνητρα που θα δοθούν στους γιατρούς για να ξαναγίνει γι’ αυτούς «ελκυστικό» το ΕΣΥ και πώς θα στελεχωθούν οι νέες ανακαινισμένες υγειονομικές μονάδες (80 ΤΕΠ και 156 κέντρα Υγείας). Ένα έργο για το οποίο ήδη «τρέχει» τους διαγωνισμούς το ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγή: iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις