Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Πρώτα μέτρα για ρεύμα και μετά για καύσιμα

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Πρώτα μέτρα για ρεύμα και μετά για καύσιμα
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

«Στην Ελλάδα το 30% των νοικοκυριών δεν έχουν αυτοκίνητο και από αυτό το 30%, το 70% ζουν με κάτω από τον κατώτατο μισθό. Αυτό σημαίνει περίπου 2,5 εκατ. άνθρωποι», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, διευκρινίζοντας τι εννοούσε με τη δήλωσή του για ενδεχόμενη μείωση στις τιμές των καυσίμων, η οποία δεν θα γίνει επειδή δεν αφορά τους φτωχούς.

«Δεν είπα ότι τα υπόλοιπα 8,5 εκατομμύρια είναι πλούσιοι αλλά να μην έχουμε αύξηση των τιμών στο ηλεκτρικό και πολλά τρόφιμα, που έχουν κατανάλωση από όλους», εξήγησε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και πρόσθεσε ότι αν λαμβάνονταν μέτρα για τα καύσιμα, αυτά τα 2,5 εκατομμύρια πληθυσμού, δεν θα έπαιρναν τίποτα.

Στον αντίποδα, εξήγησε πως, «τα νοικοκυριά με τρία αυτοκίνητα και πάνω, είναι 500.000 αυτοκίνητα, αν μειώσουμε τα καύσιμα, θα δώσουμε 40-50 εκατομμύρια σε αυτούς και τίποτα στα 2 εκατομμύρια», για να διερωτηθεί «είναι αυτό κοινωνική πολιτική».

«Σε μία στιγμή ανάγκης, όπως τώρα, μας έρχεται από το εξωτερικό μία τεράστια επιβάρυνση και πρέπει να ομαλοποιήσουμε», εξήγησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι «αν έχουμε επιπλέον χρήματα, πρέπει να πάμε πρώτα στο ηλεκτρικό και τα τρόφιμα, αυτά καταναλώνει πρώτα ο φτωχότερος».

Εκτίμησε πως, «αναπαράχθηκαν με τελείως διαφορετικό τρόπο αυτά που είπα». Υπενθυμίζεται πως ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό των Παραπολιτικών, είχε δηλώσει: «Τα καύσιμα τα πιο φτωχά νοικοκυριά τα χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο, γιατί δεν έχουν αυτοκίνητο. Ο βαρύς φόρος στα καύσιμα είναι στη βενζίνη, εκεί είναι τεράστιος ο φόρος. Αυτοί δε που έχουν 2 ή 3 αυτοκίνητα- που δεν τους λες και τους φτωχούς της κοινωνίας- θα ωφεληθούν περισσότερο. Οπότε, το να κάνουμε μία μείωση φόρου που θα ωφελεί κατά κύριο λόγο τους πιο πλούσιους και δεν παρεμβαίνει καθόλου, αφήνει απροστάτευτους τελείως τους φτωχότερους, φαίνεται παράλογο».

Ακρίβεια στα τρόφιμα

Σε ό,τι αφορά τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, καθώς είναι «το φυσικό αέριο που κάνει τη ζημιά, αλλά και «η ανεξάρτητη παγκόσμια αύξηση των δημητριακών, στην οποία έρχονται να προστεθούν τα μεταφορικά».

Διαβεβαίωσε, τέλος πως, «όταν έχουμε την ευχέρεια να κάνουμε παραπάνω πράγματα, να είστε σίγουροι ότι θα κάνω κάτι».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις