Οι εισπράξεις από τον τουρισμό για το 2019 έφτασαν τα 19 δισ.ευρώ ενώ οι επισκέπτες στη χώρα μας ήταν 33 εκατομμύρια τόνισε ο κ. Θεοχάρης. Και για την φετινή χρονιά τα στοιχεία ήταν αισιόδοξα καθώς το πρώτο δίμηνο του 2020 είχαμε αύξηση 23% ενώ στον τουρισμό εργάζονται 360.000 εργαζόμενο.
Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία που ξέρουμε ανέφερε ο κ. Θεοχάρης και τόνισε πως αυτό που ίσως δεν ξέρουμε είναι πως ο τουρισμός στηρίζεται κυρίως σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και ανακοίνωσε τις προτεραιότητες του “Restart Tourism”.
Ο εσωτερικός τουρισμός ξεκινά στις 25 Μαΐου ενώ ο εξωτερικός στις 15 Ιουνίου με την απελευθέρωση πτήσεων από το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, από την 1η Ιουλίου από τα υπόλοιπα αεροδρόμια και από τις 15 Ιουλίου θα υπάρξει σταδιακή άρση και των υπόλοιπων εξαιρέσεων.
Όπως ανέφερε ο κ.Θεοχάρης η απελευθέρωση των πτήσεων σημαίνει πως δεν θα υπάρχει υποχρέωση για τεστ για τον κορονοϊό στους επιβάτες, αλλά ούτε και υποχρεωτική καραντίνα. Βέβαια αυτό δεν αποκλείει, όπως είπε, κάποιους δειγματοληπτικούς ελέγχους για επιδημιολογικούς σκοπούς.
Σε πρώτο πλάνο τίθεται η ασφάλεια των επισκεπτών της Ελλάδας την επόμενη ημέρα της επανεκκίνησης του τουρισμού. Συγκεκριμένα ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στη σημερινή παρουσίαση του σχεδίου Restart Tourism επισήμανε ότι έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο ενισχυμένης ικανότητας διαχείρισης κρούσματος στην Ελλάδα.
Ένα σχέδιο που όπως εξήγησε εστιάζει σε δυο άξονες:
Ο πρώτος αφορά την ενίσχυση της υγειονομικής ικανότητας των περιοχών, και στο πλαίσιο αυτό θα ορίζεται συνεργαζόμενος γιατρός με κάθε κατάλυμα ως πρώτο σημείο αξιολόγηση των κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή το κάθε κατάλυμα θα διαθέτει συντονιστή, προκειμένου η συνεργασία του γιατρού με τον συντονιστή να βοηθάει στο μέγιστο τη διαχείριση των τυχόν κρουσμάτων που θα προκύψουν και την επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία.
Ο δεύτερος άξονας αφορά τη διαχείριση των κρουσμάτων, με το γιατρό καταλύματος να επιλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο και την ίδια στιγμή θα υπάρχει μέριμνα για ειδικούς χώρους για καραντίνα ανά προορισμό και πρόνοια για μεταφορά σε ιατρική δομή αν αυτό κριθεί σκόπιμο.
Για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς -όπως τόνισε ο υπουργός- αναπτύχθηκαν ξεχωριστά επιχειρησιακά πλάνα για κάθε έναν από αυτούς, δρομολογώντας την τοποθέτηση 20 νέων αναλυτών για τεστ και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα 600 κλίνες Covid προκειμένου να καλύψουν κάθε πιθανή ανάγκη.
Τουρισμός για όλους
Το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού εστιάζει μεταξύ άλλων στην τόνωση του κοινωνικού τουρισμού. Συγκεκριμένα ο υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε την ενίσχυση του, ενώ νωρίτερα οι συναρμόδιοι υπουργοί μίλησαν πιο συγκεκριμένα κάνοντας λόγο για τριπλασιασμό της χρηματοδότησης του.
Ο κ. Θεοχάρης ωστόσο ανακοίνωσε στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια και εστίασε στο πρόγραμμα Τουρισμός για όλους. Το εν λόγω πρόγραμμα έχει στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του κλάδου και της τόνωση της ζήτησης. Είναι προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία, θα προβλέπει κατ΄ ελάχιστον 4 διανυκτερεύσεις και θα αφορά 250.000 δικαιούχους, όπως είπε.
Στο μεταξύ όσοι επισκέπτες έρχονται στην Ελλάδα, θα κατεβάζουν την νέα εφαρμογή του Visit Greece, η οποία θα περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τους ελληνικούς προορισμούς. Στο σημείο αυτό ο υπουργός υπογράμμισε ότι κονδύλια ύψους 23 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν από τον ΕΟΤ για δράσεις διαφήμισης αλλά και συνδιαφήμισης με Tour Operator’s κλπ.