Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Θρίλερ με το μίνι Eurogroup για το χρέος – Η Γερμανία το διαψεύδει – Τσακαλώτος: Δεν το ήξερα!

Θρίλερ με το μίνι Eurogroup για το χρέος – Η Γερμανία το διαψεύδει – Τσακαλώτος: Δεν το ήξερα!

– Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών: «Μια τέτοιου είδους συνάντηση δεν θα γίνει»
– Δεν ήξερε ότι είχε ματαιωθεί το μίνι Eurogroup ο Τσακαλώτος
– Τσίπρας: Αναγκαίο να υπάρξει πολιτική συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

Δεν ήξερε. Δεν διάβαζε; Δεν ρώταγε; Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι παρά τον σάλο που έχει προκληθεί μετά την ακύρωση του μίνι Eurogroup για το ελληνικό χρέος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε να μην γνωρίζει κάτι τέτοιο.

Φτάνοντας στην Βουλή, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε όταν ρωτήθηκε σχετικά: «απ’ όσο ξέρω η Διάσκεψη για το χρέος θα γίνει» αφήνοντας εμβρόντητους τους δημοσιογράφους και μάλιστα πρόσθεσε ότι δεν έχει ενημερωθεί για ενδεχόμενη ακύρωσή της. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν είχε προσκληθεί σε αυτό το mini Eurogroup. Λίγη ώρα μετά είπε ότι όντως δεν ήξερε ότι η διάσκεψη για το χρέος ματαιώθηκε…

Νωρίτερα πάντως, η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με τις οποίες την ερχόμενη Παρασκευή προγραμματιζόταν συνάντηση πέντε υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δηλάδή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας με την παράλληλη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αντικείμενο τη συμμετοχή του ΔNT στο τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του εν λόγω γερμανικού υπουργείου προς την ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle «μια τέτοιου είδους συνάντηση δεν θα γίνει». Σε διευκρινιστική ερώτηση, η ίδια εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε τακτική επαφή με τους εταίρους μας στην ευρωζώνη. Τη Δευτέρα προγραμματίζεται συνάντηση του Euroworkingroup και στις 5 Δεκεμβρίου σύνοδος του Eurogroup σε υπουργικό επίπεδο».

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «παράλληλα γίνεται ανταλλαγή απόψεων σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και ευκαιριακά σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες». Υπογράμμισε επίσης ότι σημαντικό είναι ότι «μια λεγόμενη έκτακτη συνάντηση, όπως αναφέρεται στη SZ, δεν θα γίνει.»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το capital.gr η συνάντηση των πέντε Υπ. Οικονομικών με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί, με καθυστέρηση μιας ή δυο ημερών αλλά οπωσδήποτε πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

Κομισιόν: Δεν σχολιάζουμε διαρροές

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές προς τον Τύπο», απάντησε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Ανίκα Μπράιτχαρντ, κληθείσα να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, το οποίο ανέφερε ότι την Παρασκευή επρόκειτο να συγκληθεί στο Βερολίνο το λεγόμενο Washington Group, με θέμα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ίδια τόνισε πως δεν είναι στις αρμοδιότητες του επιτρόπου Οικονομικών «να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τέτοιες συναντήσεις».

Επιπλέον, ερωτηθείς εάν ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, είχε προγραμματίσει ταξίδι στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απάντησε: «Δεν σχολιάζουμε διαρροές, ούτε υποθετικές ερωτήσεις που σχετίζονται με αυτές τις διαρροές».

Σε ό,τι αφορά την ακριβή ημερομηνία μετάβασης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, η κ. Μπράιντχαρντ σημείωσε πως θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου.

Τέλος, σχετικά με τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πηγές της Επιτροπής υποστηρίζουν ότι «οι επαφές συνεχίζονται σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο», προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της αποστολής στην Αθήνα, έγινε «εξαιρετική δουλειά» και σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε