Η συμφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι, για νέα τρένα από τη Hellenic Train στον ελληνικό σιδηρόδρομο, έρχεται σε ένα τάιμινγκ κατά το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να ανακάμψει από την πολιτική φθορά που υπέστη από την τραγωδία των Τεμπών.
Ο στόχος είναι η Ελλάδα να παραλάβει τα νέα τρένα από την Ιταλία μέχρι το 2027, και πάντως οι πρώτες, σύγχρονες αμαξοστοιχίες θεωρείται βέβαιο ότι θα μπουν στις «ράγες» του ελληνικού σιδηροδρόμου μέσα στο 2026. Μια πρόβλεψη που προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση, έως και ανακούφιση, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ουσιαστικά θα πρόκειται για την τελική ευθεία πριν από τις εθνικές εκλογές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα γίνουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2027.
Το παρασκήνιο
Η επαναδιαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την ιταλική και τη μητρική εταιρεία της Hellenic Train, την Ferrovie dello Stato Italiane, είχε ξεκινήσει επί ηγεσίας του Χρήστου Σταικούρα στο υπουργείο Μεταφορών, τόσο από τον ίδιο, όσο και από χαμηλότερα κλιμάκια, και επισφραγίστηκε στην επίσκεψη της νέας ηγεσίας του υπουργείου, του Κωνσταντίνου Κυρανάκη, στη Ρώμη, την περασμένη Πέμπτη.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, καθοριστικής σημασίας ήταν η προσωπική στήριξη της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζιας Μελόνι, την οποία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε δημόσια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Ιταλικό δημόσιο μετέχει στην μητρική εταιρεία, τη Ferrovie, η οποία είναι ουσιαστικά η ιταλική εταιρία κρατικών σιδηροδρόμων, κάτι που κατέστησε πιο εύκολη τη διαπραγμάτευση, καθώς έχει βασικά διακρατικό χαρακτήρα.
Ποιες επενδύσεις μπαίνουν… «στις «ράγες»
«Είναι μια επανεκκίνηση της σχέσης, την οποία αυτή τη στιγμή οικοδομούμε. Μια σχέση η οποία δοκιμάστηκε υπό την σκιά μιας μεγάλης τραγωδίας, της τραγωδίας των Τεμπών, που κόστισε τη ζωή σε 57 συμπολίτες μας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με την Τζόρτζια Μελόνι στον Τύπο.
Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία που υπεγράφη χθες στην ιταλική πρωτεύουσα, ανάμεσα στην Ferrovie dello Stato Italiane και το υπουργείο Μεταφορών, η Hellenic Train θα προχωρήσει τα αμέσως επόμενα χρόνια, σε νέες επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηρόδρομους ύψους 360 εκατ. ευρώ.
Οι επενδύσεις θα αφορούν:
- στην αγορά 23 επιβατικών συρμών: 8 υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας (intercity), τα οποία αναμένεται να μπουν στη βασική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, και 15 προαστιακού τύπου, και…
- στη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων για την συντήρηση των τρένων.
Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας
Όμως, δεσμεύσεις αναλαμβάνει και η Ελλάδα έναντι της Hellenic Train
Το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει επενδύσεις ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και των μέτρων ασφαλείας στις μεταφορές,.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να προωθήσει την υπογραφή των συμβάσεων για την αποκατάσταση της γραμμής στη Θεσσαλία που καταστράφηκε από τη θεομηνία Daniel, την υπογειοποίηση των Σεπολίων, την εγκατάσταση του ETCS σε όλο το δίκτυο, τις πρόνοιες για ανάπτυξη Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας και συστήματος ακριβούς γεωεντοπισμού τρένων, αλλά και τα μέτρα αποτροπής των δολιοφθορών στο δίκτυο.
Πρόβλεψη για ρήτρες
Οι σχετικές δεσμεύσεις του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train, θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα στη νέα αναθεωρημένη σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train, με ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα.
«Τα «Ασημένια Βέλη» που ήλθαν στην Ελλάδα με βάση τη συμφωνία του 2017 ήταν όλα μεταχειρισμένα του 1995 και για τον λόγο αυτό έχουμε πολύ συχνές βλάβες», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κ. Κυρανάκης στο Star, εξηγώντας παράλληλα ότι τα νέα τρένα που θα έρθουν από την Ιταλία έχουν προεγκατεστημένο το «αυτόματο φρένο» (ATS), ενώ σημείωσε ότι με τη νέα συμφωνία οι Ιταλοί αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εγκαταστήσουν προϊστάμενο κίνησης σε όλες τις αμαξοστοιχίες της Hellenic Train.
Αναβάθμιση και της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών
Κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, υπογράφηκε επίσης Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του διαχειριστή δικτύου της Ιταλίας TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ώστε να τριπλασιαστεί η υφιστάμενη δυνατότητα, από 500 MW σε 1.500 MW.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η συμφωνία αντικατοπτρίζει τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην κατασκευή διακρατικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνιες τιμολογιακές στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, αλλά και προκειμένου να διασφαλιστεί ο καλύτερος εφοδιασμός, μειώνοντας τον κίνδυνο μπλακ άουτ, σαν αυτό που συνέβη πριν λίγες εβδομάδες στην Ισπανία.