Πολιτική

Τι περιμένει η Κίνα από τον Αντώνη Σαμαρά

Με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπως και άλλους αξιωματούχους της χώρας, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την επίσημη επίσκεψη, που θα πραγματοποιήσει στο Πεκίνο από τις 15 έως 19 Μαΐου.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η κινεζική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη αυτή, υπογράμμισε, ενημερώνοντας σήμερα τους δημοσιογράφους, ο Κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα, Du Qiwen. Ο διπλωμάτης τόνισε ότι είναι μια από τις πρώτες επισκέψεις δυτικού ηγέτη στο Πεκίνο, μετά την ανάληψη, τον περασμένο Μάρτιο, των καθηκόντων της νέας κινεζικής ηγεσίας, γεγονός που, όπως είπε, αντανακλά ακριβώς αυτή τη μεγάλη σημασία, αλλά και το αίσθημα φιλίας μετακύ του κινεζικού λαού και του ελληνικού, αίσθημα που στηρίζεται στην κατανόηση και την αλληλεγγύη.

Ο Κινέζος πρεσβευτής εξέφρασε την ελπίδα να δώσει η επίσκεψη Σαμαρά «φρέσκια» ώθηση στις διμερείς σχέσεις και προανήγγειλε την υπογραφή σειράς συμφωνιών, ιδίως στους τομείς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας. Τον κ. Σαμαρά θα συνοδεύσει στην Κίνα μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών, που θα έχουν συνομιλίες με αντίστοιχους Κινέζους επιχειρηματίες.

Παρά την κρίση, ο όγκος του διμερούς εμπορίου παραμένει πάνω από τα 4 δισ. δολάρια, υπογράμμισε ο Du Qiwen, που αναφέρθηκε στις ευνοϊκές προοπτικές για την εξαγωγή ελληνικού ελαιόλαδου, κρασιού, γουναρικών Καστοριάς, μαρμάρου και προϊόντων του. Κάλεσε, εξάλλου, τους Έλληνες επιχειρηματίες τουρισμού να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους στην τεράστια και αναπτυσσόμενη αγορά Κινέζων τουριστών (που ξεπέρασαν ήδη τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς σε συνολικό όγκο καταναλωτικής δαπάνης) και τόνισε τη σημασία της επένδυσης της COSCO. Αναφερόμενος στην τελευταία, έκανε λόγο για «αρμονία» και «win-win» (αμοιβαίο όφελος) στη φιλοσοφία των Κινέζων επενδυτών, ενώ τόνισε το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της εταιρείας (συνδρομή στα συσσίτια και τη θέρμανση τοπικών σχολείων). O Κινέζος πρεσβευτής αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της συμφωνίας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη Hewlett Packard, ενώ γίνονται, όπως είπε, διαπραγματεύσεις με τρεις ακόμα πολυεθνικές για συμφωνίες τέτοιου τύπου, «χάρη στις οποίες, ο Πειραιάς θα ξανακερδίσει τον ρόλο του ως κύριο διαμετακομιστικό κέντρο στη Μεσόγειο».

Ο κ. Σαμαράς θα εγκαινιάσει την προβολή μιας σειράς τριών επεισοδίων για τη «Φημισμένη Ελλάδα» που γύρισε το τμήμα ντοκιμαντέρ της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης CCTV και που, όπως εξέφρασε την ελπίδα ο πρεσβευτής, θα συμβάλουν στην ανατροπή της αρνητικής εικόνας των διεθνών ΜΜΕ για την Ελλάδα, ενώ θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στο «Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φόρουμ», το οποίο επιδιώκει την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για τη δημιουργία ενός οικολογικού κόσμου.

Το Πεκίνο, υπογραμμίζουν κινεζικές πηγές, καταλαβαίνει, συμπαθεί και υποστηρίζει τον ελληνικό λαό, που περνά τη μεγαλύτερη ίσως μεταπολεμική κρίση. Έχει καταστήσει σαφές και στο G20 και στην ΕΕ τη σημασία διατήρησης της σταθερότητας στην Ευρώπη και του ρόλου της βοήθειας προς την Ελλάδα για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το μείγμα λιτότητας και ανάπτυξης δεν πρέπει να γέρνει μονομερώς προς κάποια πλευρά, υπογραμμίζουν κινεζικοί κύκλοι, που εκφράζουν πάντως ικανοποίηση γιατί οι απόψεις τους σημειώθηκαν από τους Ευρωπαίους συνομιλητές τους και τη διεθνή ηγεσία. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, στις ελληνικές εισαγωγές, με τον τουρισμό» υπογραμμίζουν Κινέζοι αξιωματούχοι, που τονίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους καλύτερους φίλους της χώρας τους στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εξήντα επιχειρηματίες μαζί με το Σαμαρά στην Κίνα

Πάει ΗΠΑ ο Παναγιωτόπουλος, ακολουθεί ο Σαμαράς – Το “εξοπλιστικό” ενδιαφέρον

Ο πρωθυπουργός ψέλνει το «Ω γλυκύ μου έαρ»

Πόσο κόστισαν τελικά τα ταξίδια Παπανδρέου σε Κόστα Ρίκα και Γιοχάνεσμπουργκ;

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Ανδρουλάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Πήγε χαμένη η μεγαλύτερη αναπτυξιακή ευκαιρία
Το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει τους τόνους για τη διαχείριση των 36 δισ. ευρώ, ζητώντας απολογισμό, ανεξάρτητη ελεγκτική επιτροπή και απαντήσεις για έργα που, όπως υποστηρίζει, έμειναν στα χαρτιά
Νίκος Ανδρουλάκης
Ακονίζουν τα μαχαίρια στον ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης - Παππάς σε Φάμελλο: «Δώστε τώρα τη λίστα της Κεντρικής Επιτροπής»
Κομματικές πηγές τονίζουν ότι η αποτύπωση των πραγματικών συσχετισμών αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην κρίσιμη συνεδρίαση του Σαββάτου
Νίκος Παππάς και Σωκράτης Φάμελλος
ΕΛΑΣ κατά Γεωργιάδη: «Ο Τσίπρας διακρίνεται για την εντιμότητά του, παλιές και έωλες οι καταγγελίες για τους Ποινικούς Κώδικες»
Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού απαντά στις βαριές αιτιάσεις του υπουργού Υγείας, επικαλείται τη Δικαιοσύνη και κατηγορεί τη ΝΔ για επιλεκτική επίκληση των θεσμών
Σταύρος Κοντονής και Αλέξης Τσίπρας
12
Με εκτεταμένα εγκαύματα η Αφροδίτη Νέστορα, δύσκολη η παρουσία της στην κηδεία της μητέρας της
Οι γιατροί που παρακολουθούν την πολιτεύτρια της ΝΔ εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο μετακίνησής της στην Κοζάνη, ενδεχομένως να πάει με ιδιωτικό ασθενοφόρο
Η Αφροδίτη Νέστορα με τη μητέρα της 6
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Δεν μπορώ να μιλήσω χωρίς αποδείξεις, αλλά υπάρχουν δεδομένα» – Αποστάσεις από την επίθεση Γεωργιάδη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν υιοθέτησε τη βαριά καταγγελία του υπουργού Υγείας, όμως άφησε σαφείς αιχμές για τους Ποινικούς Κώδικες και ανέβασε τους τόνους απέναντι στα περί «ηθικής υπεροχής»
Τσίπρας και Γεωργιάδης
5