Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Τι συζητά η κυβέρνηση για να αποφευχθεί η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα

Τι συζητά η κυβέρνηση για να αποφευχθεί η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα

Μήνυμα στους αγρότες να αποφύγουν το κλείσιμο των εθνικών οδών και να προσέλθουν σε διάλογο, με διάθεση συνεννόησης, στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου.

«Κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες» ήταν η άμεση αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου στην απόφαση των αγροτών – μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν στη Νίκαια της Λάρισας –  να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και να φτάσουν ακόμη και με τα τρακτέρ στην Αθήνα.

Τι συζητά η κυβέρνηση…;

Σε μία ύστατη κίνηση καλής διάθεσης, και προκειμένου να αποτραπεί η κάθοδος και τα συλλαλητήρια στην πρωτεύουσα, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει μία ακόμη παρέμβαση στήριξης τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα νέο μέτρο, με χαμηλό δημοσιονομικό αποτύπωμα, το οποίο ζητούν οι αγρότες, και συγκεκριμένα την προκαταβολική είσπραξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.).

Η απάντηση του Μαξίμου στα αιτήματα των αγροτών

«Η κυβέρνηση έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει ό,τι είναι εφικτό προς όφελος των αγροτών. Και είναι πάντοτε δίπλα, όπως έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις, σε κάθε επαγγελματική ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας» δήλωναν κυβερνητικές πηγές, σε συνέχεια των ανακοινώσεων των αγροτών, απαριθμώντας μία – μία τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ήδη η κυβέρνηση, επί των αιτημάτων που θέτουν.

Από την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, την πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο και τη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), ως τις μειώσεις του Φ.Π.Α. σε εφόδια και ζωοτροφές, τις διαπραγματεύσεις για τη μικρότερη επιβάρυνση των Ελλήνων αγροτών από τη νέα Κ.Α.Π. (Κοινοτική Αγροτική Πολιτική), τις αποζημιώσεις στους πληγέντες από τον «Ντάνιελ» αλλά και τις πρωτοβουλίες κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Βρισκόμαστε απέναντι σε αγροτικές κινητοποιήσεις. Γίνεται συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. ευρώ σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών, συνεπώς ενίσχυση που προήλθε μέσα από τον προϋπολογισμό» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, το βράδυ της Τρίτης (06.02.2024)

Ο όρος για συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν είναι αρνητικό στο ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης είναι ότι προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι το αίτημα να υποβληθεί από μία κοινή εκπροσώπηση, «από κάποιο θεσμικό όργανο», όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά, θέλοντας να καταδείξουν ότι υπάρχει πανσπερμία θέσεων και απόψεων στον αγροτικό κόσμο.

«Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, όπως και των αγροτών, και αντιμετωπίζει με σεβασμό τις αγωνίες τους για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα» δήλωναν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, απευθύνοντας για άλλη μία φορά πρόκληση σε διάλογο και συνεννόηση.

Προβληματισμός στο «γαλάζιο» στρατόπεδο…

Η κάθοδος των αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα είναι ένα σενάριο που προκαλεί έντονο προβληματισμό στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., κυρίως σε σχέση με το πως πρέπει να αντιδράσει η πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές σε αυτή την περίπτωση. Είναι κοινή η εκτίμηση ότι πρέπει να αποφευχθεί κλίμα έντασης με τους αγρότες και για πολιτικούς λόγους, δεδομένου ότι πρόκειται για μία κοινωνική ομάδα η οποία στήριξε τη Ν.Δ. στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις