Κυριακή, 5 Μαΐ
17oC Αθήνα

Τι θα κάνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε περίπτωση πρόωρων εκλογών

Τι θα κάνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε περίπτωση πρόωρων εκλογών

Με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μοιάζει η κατάσταση στο χώρο της Κεντροαριστεράς – Αριστεράς καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αποφεύγουν συστηματικά να πάρουν θέση για το τι μέλει γενέσθαι στην περίπτωση πρόωρων εθνικών εκλογών μέχρι το τέλος της χρονιάς και ιδίως στην περίπτωση βέβαια που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος και πιθανότατα όχι αυτοδύναμος.

Το ΠΑΣΟΚ όντας συνέταιρος με τη ΝΔ στην κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά έχει προκαλέσει σύγχυση στην κομματική και εκλογική του βάση καθώς υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου
και στο όνομα της ευθύνης απεμπολεί τελεσίδικα βασικές αρχές και αξίες του προκειμένου η χώρα να βγεί από την κρίση.

Η νεο-φιλελεύθερη στροφή του ΠΑΣΟΚ προκαλεί έντονο προβληματισμό στα στελέχη του που κάνουν λόγο για αδιέξοδη πολιτική και μειωμένες αντοχές της ΚΟ και της κοινωνίας σε νέα μέτρα δημοσιονομικά μέτρα και παραλληλα στελέχη της ΚΠΕ αποχωρούν από το κόμμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Αντιπροέδρος της κυβέρνησης και προόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την αναγκη να μην υπάρξουν νέα μέτρα με την κοινωνία με βάση τις δημοσκοπήσεις να αναγνωρίζει έστω και με επιφυλάξεις για τη ασκούμενη πολιτική την πολιτκή του συνέπεια και τη υπεύθυνη στάση του.

Η Δημοκραστική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη με βάση τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στο όριο του 3% γεγονός που σημαίνει ότι της κόστισε πολιτικά ή έξοδος από την τρικομματική κυβέρνηση, ωστόσο η ηγεσία του κόμματος θεωρεί παρωδική τη στάση της κοινής γνώμης μέχρι να κατανοήσει πλήρως το σκεπτικό της αποχώρησης και τις προθέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προς αυτή την κατεύθυνση έχει επιδοθεί σε μια σειρά συνεντεύξεων προκειμένου να πείσει την κοινή γνώμη αλλά και τη βάση της ΔΗΜΑΡ ότι ο Σαμαράς με αφορμή την ΕΡΤ μεθόδευε εκλογές και
κατηγορώντας παράλληλα τον Βενιζέλο ότι με τη στάση του συνέβαλε στην πτώση της τρικομματικής προς ίδιον πολιτικό όφελος.

Η νεο-φιλελεύθερη στροφή του ΠΑΣΟΚ προκαλεί έντονο προβληματισμό στα στελέχη του

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ ιδίως μετά το ιστορικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν κάθε άνοιγμα της Κουμουνδούρου για συνεργασία ευελπιστώντας ότι έτσι θα καταφέρουν να διασώσουν τα εκλογικά τους ποσοστά έναντι πιθανής πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εντείνει την πολιτική του πίεση στις όμορες πολιτικές δυνάμεις, σε μια προσπάθεια να προσεταιριστεί όσο γίνεται περισσότερους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και του ΚΚΕ,
προτάσσοντας τις αποφάσεις του Συνεδρίου, που ναι μεν κρατούν το κόμμα στη γραμμή τοιυ ευρώ παράλληλα όμως κλείνουν το μάτι και σε όσους αμφισβητούν κάθετα την ευρωπαϊκή προοπτική α λά Μέρκελ.

Το Φθινόπωρο με τά το ορόσημο των Γερμανικών εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου και ιδίως το ενδεχόμενο νέου Μνημονίου με ότι αυτό συνεπάγεται θα διαμορφώσει και το νέο πολιτικό πεδίο εντός της Κεντρο-Αριστεράς και για το αν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσουν κοινή συνιστάμενη απόκρουσης μια νέας συντηρητικής
πολιτικής λιτότητας-ύφεσης και ανεργίας ή το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ε. Βενιζέλο θα επισημοποιήσει το φλέρτ με την ΝΔ προκαλώντας απρόβλεπτες εξελίξεις εντός του κόμματος και νέες συμμαχίες και διαχωριστικές γραμμές στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο.

Πάντως στο ενδεχόμενο νέου Μνημονίου το σενάριο των πρόωρων εκλογών ενισχύεται καθώς και στα τρία κόμματα κάνοουν λόγο για μείζον διακύβευμα που απαιτεί την συναίνεση των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι κρυφοί άσοι της κυβέρνησης και τα σενάρια εκλογών τον Οκτώβριο – Η μυστική συνάντηση, το παρασκήνιο και οι υπουργοί που θέλουν… κάλπες

Γιατί ο Βαρδινογιάννης προβλέπει “κάλπες το φθινόπωρο”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε