Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Μέρκελ: Τετ α τετ στο Βερολίνο

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Μέρκελ: Τετ α τετ στο Βερολίνο

Υπό διαφορετικές συνθήκες, η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, στο οικονομικό φόρουμ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, θα είχε βασικό της αντικείμενο την οικονομία και τις επενδύσεις.

Το κλίμα, άλλωστε, εν συγκρίσει με την πρώτη τους συνάντηση μετά τις εκλογές, στα τέλη Αυγούστου, είναι εκ διαμέτρου αντίθετο, καθώς οι σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου δεν διάγουν τις καλύτερες μέρες τους.

Click4more Ο Μητσοτάκης βλέπει Μέρκελ και Κουρτς – Μπαράζ επαφών για το προσφυγικό

Αφορμή γι’ αυτό είναι, μεταξύ άλλων, η Τουρκία και η στάση της Άγκυρας, η οποία υπαγορεύει μοιραία και την ατζέντα της σημερινής συνάντησης με όσα λαμβάνουν χώρα στον Έβρο εδώ και περίπου 10 ημέρες. Στην ολιγόλεπτη συνάντηση που θα έχουν ο πρωθυπουργός και η καγκελάριος στο περιθώριο του φόρουμ θα κυριαρχήσει το μεταναστευτικό και η πίεση που ασκεί η Τουρκία στην Ελλάδα και μέσω αυτής και στην Ευρώπη, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τις Βρυξέλλες, αξιώνοντας αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και περισσότερα κονδύλια, όπως τόνισε και κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με την κυρία Μέρκελ την Παρασκευή.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Μέρκελ

Οι θέσεις που θα εκφράσει ο κ. Μητσοτάκης ενώπιον της κυρίας Μέρκελ είναι γνωστές και δεδομένες. Θ’ αναφερθεί στην εχθρική ενέργεια στην οποία προχωρά με επαναλαμβανόμενο τρόπο η Τουρκία στα σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο, αλλά και στη διαπίστωση ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζεται από την Τουρκία. Η στήριξη της οποίας έτυχε η ελληνική στάση στον Έβρο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς φαίνεται πως έχει «μαλακώσει» τη στάση και του Βερολίνου, με την καγκελάριο να προχωρεί τις προηγούμενες εβδομάδες σε αποδοκιμασία των μεθόδων των οποίων μετέρχεται η Τουρκία στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα.

Click4more Παυλόπουλος για Τουρκία: Στεκόμαστε απέναντι στο στυγνό εμπόριο του ανθρώπινου πόνου

Σημειώνεται ότι αύριο ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί απευθείας στη Βιέννη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς. Σε αντίθεση με τη Γερμανία και παρά το γεγονός ότι θεωρείται από τους «σκληρούς» της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Κουρτς υποστήριξε από την πρώτη στιγμή δημοσίως την Ελλάδα ως προς την προσπάθεια αποτροπής στον Έβρο και της φύλαξης των συνόρων της.

Το Φόρουμ

Σε ό,τι αφορά το Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ που τιτλοφορείται «Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων», τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κυρία Μέρκελ θα είναι ανάμεσα στους ομιλητές, καθώς η διοργάνωση υποστηρίζεται επισήμως από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών και συγκεκριμένα τελεί υπό την εποπτεία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ.

Το φόρουμ θα λειτουργήσει ως ένα μεγάλο think tank για την αναζήτηση νέων συνεργασιών και συμφωνιών για επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 40 διμερείς συναντήσεις που αφορούν στην ενέργεια, τις «πράσινες» επενδύσεις, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ενδεικτικά, ως δυνητικά πεδία ενδιαφέροντος για γερμανικές επενδύσεις, αναφέρονται η «πράσινη» ενέργεια, το φυσικό αέριο, η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ, η ηλεκτρική διασύνδεση νησιών, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, η κατασκευή θερμοηλεκτρικών μονάδων παραγωγής, ο τουρισμός, η αγορά φαρμάκου, η διαχείριση απορριμμάτων, η αγορά ακινήτων, τα logistics, η αγροτική οικονομία και η αγορά υπηρεσιών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι στόχοι του φόρουμ επιγραμματικά είναι οι εξής:

  • Να ακουστεί η «φωνή» της ελληνικής οικονομίας στη Γερμανία.
  • Να δοθεί το μήνυμα ότι οι δύο κυβερνήσεις συνεργάζονται στενά για να αναβαθμίσουν τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις
  • Να φέρει πιο κοντά στην Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότερους Γερμανούς επενδυτές.
  • Να στείλει το μήνυμα στη Γερμανία ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση σταθερής ανάπτυξης και ότι προσδοκά σε μεγαλύτερη ανάπτυξη με τη στήριξη νέων ξένων επενδύσεων.
  • Να δημιουργήσει νέα κανάλια διαλόγου μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών.
  • Να δώσει την ευκαιρία σε Έλληνες επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση να δημιουργήσουν νέα πεδία εξωστρέφειας.

Εκτός του κ. Γεωργιάδη, τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ΕΕ και ΗΠΑ, Θανάσης Μπακόλας.

Στο φόρουμ, εκτός του κ. Μητσοτάκη και των κυρίων Γεωργιάδη και Φραγκογιάννη, αναμένεται να μιλήσουν οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, Νίκος Παπαθανάσης και Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου και ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, Νίκος Μαντζούφας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις