Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Τι… τρέχει με τη Χάγη: Η πρόταση Μπακογιάννη και η θέση της κυβέρνησης

Τι… τρέχει με τη Χάγη: Η πρόταση Μπακογιάννη και η θέση της κυβέρνησης

Υπάρχει ή όχι ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας; Η συζήτηση έχει ανοίξει για τα καλά το τελευταίο διάστημα, ενώ χθες η Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε τη θέση της στην εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών» για τα ελληνοτουρκικά και τις θαλάσσιες ζώνες πως η Ελλάδα θα πρέπει πράγματι να επιδιώξει την προσφυγή, αλλά μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να εξασφαλιστεί, δηλαδή, πρώτα μια ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας και η υπογραφή του σχετικού συνυποσχετικού.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, φαίνεται πως αντιμετωπίζει διαφορετικά το ζήτημα – τουλάχιστον επί του παρόντος. Κυρίως διότι δεν φαίνεται να έχει εμπιστοσύνη στην τουρκική πλευρά, αφού μια τέτοια κίνηση προϋποθέτει πράγματι την υπογραφή συνυποσχετικού και άρα κοινής προσφυγής των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο.

Click4more: Υπέρ της προσφυγής στη Χάγη, αλλά με όρους, τάχθηκαν Μπακογιάννη και Βενιζέλος

Ούτως ή άλλως, η Τουρκία, με την προκλητική στάση της και κυρίως το μνημόνιο με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, επί της ουσίας καταπατά τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο εδώ και δεκαετίες δεν έχει καν αναγνωρίσει. Συνεπώς, ελάχιστα περιθώρια υπάρχουν ρεαλιστικά για ν’ αποδεχθεί από κοινού με την Ελλάδα – όπως θα προβλέπει το συνυποσχετικό σ’ αυτή την περίπτωση – τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου και το χαρακτήρα της διαφοράς της με την Ελλάδα.

Με απλά λόγια, το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί το όπλο της Χάγης αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. Άλλωστε, ακόμη και στο ενδεχόμενο προσφυγής, η ελληνική πλευρά δεν συζητά κάτι άλλο πέραν της υφαλοκρηπίδας, ενώ και νομικά δεν μπορεί να υπάρξει προσφυγή για την ΑΟΖ πριν επιλυθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

Click4more: Ξεσπαθώνει ο Ερντογάν! Οι Τούρκοι δεν είναι ξένοι αλλά οικοδεσπότες στην Ευρώπη!

Ούτως ή άλλως, η κυρία Μπακογιάννη – όπως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ίδια εκδήλωση – στην πραγματικότητα ελάχιστες ελπίδες τρέφει πως η Τουρκία πράγματι θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και θα συμφωνήσει με την Ελλάδα για την προσφυγή στη Χάγη. Ακόμη και στην περίπτωση πάντως που αυτό συνέβαινε, θεωρητικά δεν συνεπάγεται μόνον κέρδη για την ελληνική πλευρά, καθώς το δικαστήριο μπορεί ν’ αποφασίσει διαφορετικά ή να δικαιώσει μερικώς την Ελλάδα.

«Τρέχει» ο Δένδιας

Την ίδια στιγμή πάντως, ο διπλωματικός μαραθώνιος με στόχο την απομόνωση της Τουρκίας συνεχίζεται. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας βρέθηκε χθες στη Γενεύη και συνάντησε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προκειμένου να του αναλύσει τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και να ζητήσει να μην πρωτοκολληθεί αυτό στα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Γκουτέρες επιφυλάχθηκε ν’ απαντήσει μετά από γνωμοδότηση των νομικών υπηρεσιών του ΟΗΕ, ενώ σήμερα ξεκινάει περιοδεία σε αραβικές χώρες (Σαουδική Αραβία, Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία), με προφανή στόχο να πιεστεί διπλωματικά η Λιβύη. Την Παρασκευή, εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, με στόχο το συντονισμό των ενεργειών Ελλάδας και Ιταλίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις