Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Τηλεμαχία κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις τηλεοπτικές άδειες

Τηλεμαχία κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις τηλεοπτικές άδειες

Σε «τηλεμαχία» μεταξύ αντιπολίτευσης και Κυβέρνησης, εξελίσσεται η πρώτη συνεδρίαση των κοινών Επιτροπών της Βουλής για το νομοσχέδιο αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δια των εισηγητών τους, στην συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου «βάλλουν» για τις υπερεξουσίες που παρέχονται στους αρμόδιους υπουργούς για τα ΜΜΕ (για τον ορισμό του αριθμού των αδειών) και των Οικονομικών (επί του καθορισμού του τιμήματος) ή της μη πρόβλεψης συστήματος μοριοδότησης, αφήνοντας έτσι «κενά» για την δημιουργία διαπλοκής της εκάστοτε κεντρικής κυβέρνησης με τους καναλάρχες. Στον αντίποδα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προτάσσουν ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ιστορικό που βάζει τάξη στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που έχει δημιουργηθεί εδώ και 25 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα πατάσσεται και η διαπλοκή.

Το κλίμα της συνεχιζόμενης αυξανόμενης έντασης που επικράτησε στην έναρξη της συνεδρίασης, μπορεί να έχει «πέσει», όχι όμως και οι τόνοι της κριτικής.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, μίλησε για μια «ιστορική ημέρα καθώς ρυθμίζεται ένα άναρχο τηλεοπτικό τοπίο με τρόπο που διασφαλίζεται η διαφάνεια».

Για νομοσχέδιο που μετατρέπει τον υπουργό σε αρχη-καναλάρχη, μίλησε ο εισηγητής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης. «Κάνετε, είπε ότι δήθεν τα βάζεται με τα θηρία… αλλά στην ουσία δεν αντιμετωπίζεται τα ζητήματα ουσίας… είναι παρωχημένο… Εμείς σε αυτά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν θα συμπράξουμε». Σε ένα δε σημείο, μεταξύ άλλων, που εστίασε, ο εισηγητής της ΝΔ, είναι στο σύστημα δημοπράτησης, που είναι διάτρητο, καθώς δεν εφαρμόζει κανένα σύστημα μοριοδότησης.

Ο εισηγητής της ΧΑ Γιάννης Λαγός επιφυλάχθηκε για την στάση που θα κρατήσει το κόμμα του απέναντι στο νομοσχέδιο εάν και σημείωσε πως βρίσκεται σε θετική τροχιά.

Κριτική στο νομοσχέδιο, άσκησε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Σύμπραξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Θεόδωρος Παπαθεοδώρου μιλώντας για αντίστιξη των άρθρων του νομοσχεδίου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν διασφαλίζονται πολυφωνία, πάταξη της διαπλοκής. Επέκρινε ότι τις «στρόφιγγες» στις αδειοδοτήσεις θα κρατήσουν ο υπουργός Επικρατείας και ο υπουργός Οικονομικών αφού μεν ο πρώτος «εν λευκώ» θα παίρνει τις αποφάσεις για τον αριθμό των αδειών και ο δεύτερος το τίμημα… Κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστική συζήτηση και επιφυλάχθηκε για το πώς θα τοποθετηθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην ψηφοφορία.

Για «θολούρα» μίλησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας λέγοντας ότι η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό θέλει να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι τα βάζει με την ολιγαρχία και ότι ο λαός δήθεν έχει να κερδίσει κάτι από αυτό, ενώ την ίδια στιγμή από την άλλη περνάει μια αντιλαϊκή λαίλαπα από αντιεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα.

Νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων το χαρακτήρισε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς καθώς απουσιάζει η αντίστοιχη αντιμετώπιση για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Επίσης εστίασε στην διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία ιδρύεται Εθνικό Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, λέγοντας πως με τον τρόπο αυτό ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς «ανακηρύσσεται σε υπέρ -υπουργό καθώς του παρέχονται αρμοδιότητες διαχείρισης της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Επιφυλασσόμεθα στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και περιμένουμε βελτιώσεις από την Κυβέρνηση, ενώ ως προς το ζήτημα της επικοινωνιακής πολιτικής δεν μπορούμε να συναινέσουμε είπε ασκώντας κριτική ο εισηγητής της ΕΚ Γιώργος Καρράς. Υποστήριξε ότι πράγματι με το σχέδιο νόμου έρχεται να μπει μια τάξη σε ένα αρρύθμιστοι τοπίο στην τηλεόραση εδώ και 25 χρόνια και επισήμανε ότι η ελληνική πολιτεία έχει κακή εμπειρία από τον βασικό μέτοχο κάτι που δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα. Αντίθετα, ζήτησε με το νομοσχέδιο αυτό να αντιμετωπιστεί η διαφάνεια στην μετοχική σύνθεση των ανώνυμων εταιρειών και των θυγατρικών που μπορεί να συστήσουν.

Αντίθετα, σε πορεία συμπόρευσης στο νομοσχέδιο με την Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ κράτησε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης που υποστήριξε πως «κανείς δεν θα μπορούσε να θέλει μια επιχείρηση να έχει άδεια λειτουργίας ενός τηλεοπτικού σταθμού και ταυτόχρονα αυτή η επιχείρηση να οφείλει στην εφορία . Το σημαντικότερο στο νομοσχέδιο, τόνισε, είναι η πάταξη της διαφθοράς και αυτό επιτυγχάνεται. Παράλληλα σημείωσε ότι τροποποιείται ο νόμος παρέχοντας έμφαση στην Ανεξάρτητη Αρχή της ΕΕΤΤ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε