Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Την αθώωση Διώτη για την Λίστα Λαγκάρντ προτείνει η εισαγγελέας– Το σκεπτικό της απόφασης

Την αθώωση Διώτη για την Λίστα Λαγκάρντ προτείνει η εισαγγελέας– Το σκεπτικό της απόφασης

Την αθώωση του πρώην επικεφαλής του Σ.Δ.Ο.Ε, Ιωάννη Διώτη για την λίστα Λαγκάρντ, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Η εισαγγελέας στην αγόρευση της επεσήμανε πως δεν προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία ότι οι ενέργειες του Ιωάννη Διώτη είχαν δόλο ενώ επισήμανε ότι ουσιαστικά ήταν εκείνος που διέσωσε τα τα 2.059 αρχεία, από τη στιγμή που αντέγραψε το usb και το παρέδωσε στον νέο υπουργό Οικονομικών, Βαγγ. Βενιζέλο. Όπως τόνισε η εισαγγελέας από αυτή τη κίνηση αναιρείται ο δόλος του.

Επιπλέον, επεσήμανε πως από τις ενέργειες ή παραλείψεις του κατηγορούμενου δεν υπήρξε ζημία για το ελληνικό Δημόσιο, αφού “στη συνέχεια διενεργήθηκαν οι έλεγχοι, δεν προκλήθηκε παραγραφή και κατ’ επέκταση δεν στοιχειοθετείται η πράξη της απιστίας, αλλά μόνο με τη μορφή της απόπειρας”, πορσθέτοντας ότι “παρέλειψε να δώσει εντολή ελέγχου για συγκεκριμένα στοιχεία” που περιέχονταν στη λίστα Λαγκάρντ. Όπως υποστήριξε πάντως, ούτε το αδίκημα σε απόπειρα θα μπορούσε να αποδοθεί στον Ιωάννη Διώτη.

Κατά την εισήγηση, επισημάνθηκε πως “δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι γνώριζε πως θα επέλθει ελάττωση της δημόσιας περιουσίας. “Μόνο κάποιος αφελής θα έλεγε ότι δεν έδωσε εντολή για να αποτρέψει τον έλεγχο, ενώ η λίστα ήταν σε γνώση άλλων προσώπων. Δεν ήταν μόνο ο Διώτης που γνώριζε για τη λίστα, έτσι ώστε να την καταστρέψει. Μόνο ένας ανόητος θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα ματαίωνε τον έλεγχο” επισήμανε επίσης η εισαγγελέας.

Η απόφαση του Δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 24 Οκτώβρη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις