Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Τίτλοι τέλους στην 12ετή μνημονιακή περιπέτεια – Εφικτή η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας το α’ εξάμηνο του 2023 δηλώνει ο Μητσοτάκης

Τίτλοι τέλους στην 12ετή μνημονιακή περιπέτεια – Εφικτή η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας το α’ εξάμηνο του 2023 δηλώνει ο Μητσοτάκης

«Ανάσα» για τη χώρα αλλά και για την κυβέρνηση σηματοδοτεί το τέλος ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία, που σφραγίστηκε χθες, Πέμπτη (16.06.2022) από το Eurogroup.

«Κλείνει, έτσι, ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια. Και, ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εκτιμά ότι το επόμενο βήμα, που είναι η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, είναι απόλυτα εφικτό μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2023. 

Για «εθνική επιτυχία» μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι πλέον «η Ελλάδα δεν είναι, πια, το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης, αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος».

Την απόφαση του Eurogroup που θα οδηγήσει στην έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο, θα συνοδέψει η εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι το φθινόπωρο η χώρα μας θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν. 

Το τέλος της 12ετούς δύσκολης εποχής σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί…  «εποχή κανονικότητας», αν πρώτα η πανδημία και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν είχε δημιουργήσει ένα ρευστό οικονομικό περιβάλλον, τόσο για τη χώρα μας, όσο και παγκοσμίως.

«Υπό αυτές τις συνθήκες η επιτυχία της χώρας έχει ακόμη μεγαλύτερο βάρος» δηλώνει στο newsit.gr, προσθέτοντας ωστόσο με έμφαση ότι η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι η δημοσιονομική πορεία στη συνέχεια δεν θα πρέπει να είναι «συνετή».

Η κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει για κανένα λόγο να θέσει σε κίνδυνο την προοπτική επίτευξης επενδυτικής βαθμίδας το 2023, θα συνεχίσει να βασίζει την κοινωνική της πολιτική μέσα από τον ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργούν τα υπερέσοδα και φυσικά μέσω των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία…

Από την Καλαμάτα και το αναπτυξιακό συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στα επόμενα πέντε χρόνια η χώρα μας έχει στη διάθεσή της 80 δισ. ευρώ κοινοτικούς πόρους για τομεακά και περιφερειακά αναπτυξιακά προγράμματα. Υπογράμμισε ότι 8 δισ. ευρώ θα δοθούν στη μεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ το ένα τρίτο των πόρων του ΕΣΠΑ  (συνολικού ύψους 26,2 δις ευρώ) θα διατεθεί για έργα στις περιφέρειες. 

“Μπαίνουμε πια σε μία φάση όπου η οικονομία μας και η χώρα μας έχει στη διάθεσή της σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές επιπτώσεις μιας παγκόσμιας κρίσης, προϊόν ενός πολέμου, μίας παντελώς προκλητικής και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει τόσο διαταραχή στις παγκόσμιες αγορές, στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις