Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Το αποκαλυπτικό παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης: “Αίμα στα εργασιακά με αντάλλαγμα το χρέος”

Το αποκαλυπτικό παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης: “Αίμα στα εργασιακά με αντάλλαγμα το χρέος”

Δώστε μας εργασιακά, να σας δώσουμε χρέος. Αυτή είναι η κατευθυντήρια γραμμή του κουαρτέτου στη δεύτερη αξιολόγηση.

Το πρώτο βιολί στην προσπάθεια που καταβάλλεται είναι η Ντέλια Βελκουλέσκου, αφού το ευρωπαϊκό τρίο έχει ορισμένα κωλύματα που άπτονται της νομιμότητας των ρυθμίσεων στα εργασιακά, γιατί παραβιάζεται η ευρωπαϊκή χάρτα δικαιωμάτων. ¨Θέλουν αίμα στα εργασιακά¨ επαναλαμβάνουν τη φράση του Γιώργου Κατρούγκαλου, συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις.

Οπως, εκτιμούν υπουργοί που συμμετείχαν στις πρώτες διαπραγματεύσεις, η πολύ επιθετική τακτική του κουαρτέτου τις δύο πρώτες ημέρες, ερμηνεύεται ως προσπάθεια που γίνεται για να τεστάρει το κουαρτέτο τις αντοχές και τις ανοχές της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Παρότι ο κεντρικός στόχος, όπως έγινε αντιληπτός από Ελληνες διαπραγματευτές, είναι τα εργασιακά, για λόγους τακτικής, οι Θεσμοί φορτώνουν στο τραπέζι και άλλα ζητήματα, όπως το αφορολόγητο, η μείωση των συντάξεων σε μία προσπάθεια να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση και να κάμψουν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Από την πλευρά της η ελληνική ομάδα σπεύδει να αδειάζει το τραπέζι από τα ζητήματα αυτά τονίζοντας με κάθε ευκαιρία πως έχουν κλείσει και δεν πρόκειται να αποδεχτούν το άνοιγμά τους εκ νέου όσο μεγάλη κι αν είναι η πίεση που ασκείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr στις επιδιώξεις των Θεσμών για υποχώρηση στα εργασιακά με αντάλλαγμα κάποιες ρυθμίσεις για το χρέος, η απάντηση που έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι πως δεν πρόκειται να γίνει καμία υποχώρηση και για κανένα λόγο.

Μία άλλη διαπίστωση, που έχει κάνει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, είναι πως η επιλογή να συνδέσουμε τόσο στενά τη ρύθμιση του χρέους με τη δεύτερη αξιολόγηση και οι υψηλοί τόνοι προς αυτή την κατεύθυνση, δεν ήταν η ενδεδειγμένη σωστή τακτική, γιατί δίνεται τη δυνατότητα στους Θεσμούς να παίξουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, και να εκβιάσουν λύσεις που από την κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε