Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Το μήνυμα Μητσοτάκη στη Μέρκελ από… γερμανικού εδάφους – Τι είπε για τον Τσίπρα και τις εκλογές

Το μήνυμα Μητσοτάκη στη Μέρκελ από… γερμανικού εδάφους – Τι είπε για τον Τσίπρα και τις εκλογές

Τα χαρτιά του για τους γενικότερους σχεδιασμούς του άνοιξε σε γερμανικό έδαφος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μία μόλις εβδομάδα πριν από την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της ΝΔ παραβρέθηκε στη Βαυαρία και συγκεκριμένα στη σύνοδο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), δηλαδή του κομματικού και κυβερνητικού εταίρου της Καγκελαρίου, με τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ να δίνει επίσης το παρών.
Ουσιαστικά, ο κ. Βέμπερ ήταν αυτός που ανταπέδωσε την πρόσκληση στον κ. Μητσοτάκη, καθώς πριν από 20 μέρες βρέθηκε ο ίσιος στην Αθήνα, ως προσκεκλημένος στο συνέδριο της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, εξάλλου, ως προς την επικείμενη συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν θέλει να την εμπλέξει στην εσωτερική πολιτική συζήτηση. Έστειλε έτσι ένα έμμεσο μήνυμα και για το Σκοπιανό, θέλοντας να συμβολίσει ότι η θέση του πως η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να μεταβληθεί.
«Είναι κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε πού βρισκόμαστε, για να δούμε τι έχουμε πετύχει και τι όχι. Διότι η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολύ περισσότερα βήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά δεν έγιναν, λόγω των πολιτικών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης. Δεν θέλω να εμπλέξω την Καγκελάριο στην εσωτερική μας πολιτική συζήτηση. Έχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση μαζί της και ευελπιστώ, με την εντολή των Ελλήνων πολιτών, να συνεργαστούμε και μετά τις επόμενες εκλογές», ήταν όσα είπε χαρακτηριστικά στα στελέχη του CSU ο κ. Μητσοτάκης.
Σε δηλώσεις του, επίσης, αναγνώρισε ότι η Καγκελάριος στήριξε την Ελλάδα στα δύσκολα και γι’ αυτό τώρα είναι ανάγκη να γίνει συζήτηση για το μέλλον, αφήνοντας πίσω τα στερεότυπα που υπάρχουν και στην Ελλάδα και στη Γερμανία, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ στα στελέχη του CSU, αναφερόμενος στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα, ήταν πως «οι Έλληνες έχουν απηυδήσει με τις επιλογές του κ. Τσίπρα». Χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική χρονιά» το 2019 λόγω των εκλογών στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη λόγω των ευρωεκλογών, ενώ τόνισε ότι ως προς την οικονομία το δικό του πλάνο που τον διαφοροποιεί από τον Αλέξη Τσίπρα είναι η «συμφωνία ανάπτυξης», η οποία θα στηρίζεται σε νέες επενδύσεις, στον εξορθολογισμό του κράτους και θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς αμοιβές για όλους. Η δημιουργία νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα της ΝΔ, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Άσκησε, τέλος, σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό, εκτιμώντας ότι έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείρισή του, ενώ ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για το καθεστώς χορήγησης ασύλου.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις