Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Το παρασκήνιο της απόφασης ΣΥΡΙΖΑ για την Αυγή – Ποιοι ήθελαν αναστολή και ποιοι όχι

Το παρασκήνιο της απόφασης ΣΥΡΙΖΑ για την Αυγή – Ποιοι ήθελαν αναστολή και ποιοι όχι

Ο χρόνος του συνεδρίου και η παραμονή της εφημερίδας Αυγή στα περίπτερα απασχόλησαν την χθεσινή (13.01.2022) συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκριναν με βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες ότι θα πρέπει να αναβάλουν για ένα μήνα τις διαδικασίες του συνεδρίου τους. Έτσι από 24 Φεβρουαρίου που ήταν η αρχική ημερομηνία διεξαγωγής του, τελικά μετακινήθηκε για τις 31 Μαρτίου.

Να θυμίσουμε ότι σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το newsit.gr είχε αποκαλύψει τις προθέσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να αναβληθεί για λίγο χρόνο το συνέδριο, αν και επισήμως οι σχετικές πληροφορίες είχαν διαψευστεί.

Σε ό,τι αφορά την εφημερίδα Αυγή τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισαν να δώσουν μια ανάσα ζωής στο καθημερινό φύλλο, με τη δέσμευση ότι θα γίνει εξυγίανση του φύλλου ενώ αυτό θα βρίσκεται στα περίπτερα. Με τη λέξη «εξυγίανση» εννοούν ότι θα υπάρξει ένα νέο πακέτο εθελουσίας- το οποίο ωστόσο δεν θα είναι το ίδιο γενναιόδωρο με το πρώτο-, ενώ θα γίνουν κάποιες στοχευμένες απολύσεις αλλά και εσωτερικές μετακινήσεις στους τομείς που η εφημερίδα αλλά και το site της Αυγής χρειάζονται ενίσχυση.

Πρόταση Τσίπρα για την Αυγή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, άκουσε όλες τις απόψεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και τελικά πρότεινε να μην προχωρήσει η αναστολή του φύλλου, συναισθανόμενος –όπως λένε οι συνεργάτες του–  την αγωνία όλων των μελών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη της Ομπρέλας –της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ- αναγνώριζαν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ενώ είχε την πλειοψηφία, προτίμησε να πάει πιο συναινετικά με βάση τις τοποθετήσεις όλων των στελεχών.

«Μέσα» στο Πολιτικό Συμβούλιο

Η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου κινήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, αφού και όσοι ήταν υπέρ της αναστολής λειτουργίας της εφημερίδας, αλλά και όσοι επέμειναν στο να δοθεί μια ακόμα ευκαιρία στην Αυγή, ξεκίνησαν τις τοποθετήσεις τους από μια συναισθηματική βάση, καθώς όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα του φύλλου αλλά το γεγονός ότι αρκετοί εργαζόμενοι θα βρεθούν χωρίς δουλειά.

Στην εισήγηση που έκαναν οι Λευτέρης Αρβανίτης και Γιάννης Δρόσος παρουσίασαν όλα τα οικονομικά στοιχεία, επισημαίνοντας ότι για να γίνει στοιχειωδώς βιώσιμο το φύλλο θα πρέπει να εξοικονομηθούν 700.000 ευρώ το μήνα.

Η συντριπτική πλειοψηφία υποστήριξε ότι θα πρέπει να ανασταλεί η κυκλοφορία του καθημερινού φύλλου, καθώς τα οικονομικά μεγέθη είναι ιδιαίτερα δυσβάστακτα. Με την πλειοψηφία συντάχθηκε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εμπιστευόμενος τους αριθμούς, ενώ ο Νίκος Μπίστης υποστήριξε ότι τα κομματικά φύλλα έχουν τελειώσει και δεν παίζουν πλέον κανένα ρόλο.

Από την άλλη ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Δημ. Μπαλτάς, ο Πέτρος Λάμπρου τάχθηκαν κατά της αναστολής κυκλοφορίας.

Στην τελική απόφαση προφανώς και έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι χιλιάδες μέλη, στελέχη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αντιδράσει, ζητώντας να μην προχωρήσει το κλείσιμο της εφημερίδας, καθώς κάτι τέτοιο θα επέφερε ένα καίριο χτύπημα στην ψυχολογία των ψηφοφόρων τη συγκεκριμένη στιγμή.

Ο Νίκος Φίλης κατέθεσε ακόμα μια πρόταση με την οποία ζητούσε να παραταθεί η εθελουσία και να υπάρξει μια επιτροπή μέσα στην Αυγή προκειμένου να παρακολουθεί την λειτουργία της εφημερίδας.

Η πρόταση για την επιτροπή καταψηφίστηκε καθώς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εφημερίδας, Λευτέρης Αρβανίτης και Γιάννης Δρόσος, εξέλαβαν την κίνηση αυτή ως έμμεση επιτροπεία από στελέχη του κόμματος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις