Παρασκευή, 17 Μαΐ
22oC Αθήνα

Το Παρίσι των μεγάλων αποφάσεων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στη μάχη των Παρισίων ρίχνουν πλέον όλο τους το βάρος Σαμαράς και Βενιζέλος, που γνωρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα καθορίζουν τον πολιτικό ορίζοντα της κυβέρνησης και την έκβαση της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Πολιτικές πιέσεις μέσω του πλέγματος των διεθνών επαφών τους ασκούν Σαμαράς και Βενιζέλος στο φόντο των θετικών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας. Κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης συνεργασίας νέα μέτρα, αλλαγή του ασφαλιστικού και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Η μητέρα των μαχών είνια για την κυβέρνηση η επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος από την τρόικα, το πρώτο σκέλος της οποίας, θα διεξαχθεί στο Παρίσι, καθώς ο επιζητούμενος λευκός καπνός από τη Γαλλική πρωτεύουσα, θα αποτελέσει ισχυρό χαρτί για Σαμαρά και Βενιζέλο, ώστε να ελέγξουν τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, κορωνίδα των οποίων είναι η εκλογή του ΠτΔ. Όπως διεφάνη και στη χθεσινή προπαρασκευαστική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τα “βαριά όπλα” της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών μας είναι οι θετικές επιδόσεις, που καταγράφει η ελληνική οικονομία, καθώς και η αυξανόμενη επιρροή που ασκούν οι δύο “κεφαλές” της κυβέρνησης σε ανθρώπους – κλειδιά της ευρωπαικής πολιτικής ελίτ, όπως κατέδειξαν οι χθεσινές επαφές τους με τον νέο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί και τον Benoit Coeure, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, έγινε σύμφωνα με πληροφορίες, μία αξονική καταγραφή των προαπαιτουμένων, με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να εκφράζουν την αισιοδοξία ότι γύρω στο 80% αυτών είτε έχουν ήδη ολοκληρωθεί είτε βαίνουν προς υλοποίηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τους εμπλεκομένους στη διαπραγματεύση Υπουργούς τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και ομαδικό πνεύμα, ώστε να φανεί στην πράξη η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επικαλέστηκε, μάλιστα, το νέο χθεσινό ράλι των ελληνικών ομολόγων για να επιχειρηματολογήσει πως η Ελλάδα πρεπει να αξιοποιήσει το θετικό υπόβαθρο και να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ήδη, η κυβέρνηση ζητά στο παρασκήνιο σημαντικό κούρεμα στον κατάλογο των προαπαιτουμένων επιμένοντας για μία πολιτική συζήτηση, που θα αφορά στα σημαντικά ζητήματα, που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και όχι στη διεξαγωγή μίας τυπολατρικής συζήτησης με βάση αποκλειστικά αριθμούς και στόχους, που παραγνωρίζουν το γενικότερο κλίμα ανά την Ευρώπη και θέτουν εν κινδύνω τις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε πως το σημαντικό είναι να γίνεται κατανοητό εντός και εκτός Ελλάδος πως η χώρα αλλάζει φάση και υπερβαίνει οριστικά την κρίση. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επεσήμανε σύμφωνα με πληροφορίες εντός της σύσκεψης πως δεν νοούνται αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και στο υφιστάμενο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, ενώ απέκλεισε πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, υπογραμμίζοντας πως η κατοικία των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών θα προστατευθεί πάση θυσία. Παρεμβαίνοντας στο νέο επεισόδιο της υπόγειας σύγκρουσης μεταξύ των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ανδρέα Λοβέρδου για την τύχη των υπό διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, επέμεινε πως δε συζητήθηκε η προοπτική απολύσεων, επαναλαμβάνοντας ότι ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να νιώθει ασφαλής, ώστε να πραγματώνει τον στόχο ενός αποτελεσματικού και λειτουργικού κράτους.

Τα επόμενα 24ωρα και έως το Παρίσι ο Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αναμένεται να έχει κατ ιδίαν επαφές με όλους τους εμπλεκομένους στη διαπραγμάτευση Υπουργούς, ώστε να γίνει μία ενδελεχέστερη καταγραφή των ανά Υπουργείο εκκρεμουσών δράσεων, ώστε να μην παρατηρηθούν δυσάρεστες για την κυβέρνηση εκπλήξεις το τριήμερο στο Παρίσι. Την “υψηλή επιστασία” των συζητήσεων κυβέρνησης – τρόικας στη Γαλλική πρωτεύουσα θα έχουν ούτως ή άλλως οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, με τον πρωθυπουργό να ποντάρει αρκετά και στην άριστη σχέση, που διατηρεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο θα συναντήσει εκ νέου στις Βρυξέλλες μεθαύριο Σάββατο.

Διάσταση απόψεων για την αξιολόγηση των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ

Σε διαφορετική ανάγνωση προέβαιναν έως χθες Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη της έκθεσης αξιολόγησης του ανεξάρτητου παρατηρητη για τους υπό διαθεσιμότητα διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ. Η δήλωση του Υπουργου Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ότι κατόπιν της αξιολόγησης δεν προκύπτει ζήτημα απόλυσης των 480 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ προκάλεσε μάλλον αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου, που σε κάθε περίπτωση διέρρεε ότι θα φανεί συνεπές στις σχετικές κυβερνητικές δεσμεύσεις και τις συμφωνίες με την τρόικα, ενώ επιφυλασσόταν να μελετήσει λεπτομερώς τη συγκεκριμένη έκθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Λοβέρδος ενημέρωσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο για το περιέχομενο της έκθεσης αξιολόγησης με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να δηλώνει ικανοποιημένος από αυτό. Εκκρεμεί η κρίσιμη επικοινωνία μεταξύ των κυρίων Λοβέρδου και Μητσοτάκη, καθώς οι δύο άνδρες διατηρούσαν μέχρι πρότινος διαφορετικές προσεγγίσεις, με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να απουσιάζει στο εξωτερικό.

Διαβάαστε επίσης:

“Βέλη” Βούλτεψη σε ΣΥΡΙΖΑ: “Έχετε κρυφή ατζέντα για τη φορολογία”

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Βενιζέλου – Μοσκοβισί

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε