Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Το τέχνασμα της κυβέρνησης για τις συντάξεις – Μέσα Νοεμβρίου τα… σπουδαία

Το τέχνασμα της κυβέρνησης για τις συντάξεις – Μέσα Νοεμβρίου τα… σπουδαία

Με ένα τέχνασμα η κυβέρνηση αποφεύγει να αναφερθεί με σαφήνεια στο θέμα της περικοπής των συντάξεων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί σήμερα (01.10.2018) στη Βουλή και σε 15 ημέρες στην Κομισιόν. Τι είπε ο Δήμήτρης Τζανακόπουλος για τις συντάξεις.

Στο προσχέδιο θα παρουσιάζεται το δημοσιονομικό περιβάλλον εάν εφαρμοζόταν το μέτρο για τις μειώσεις στις συντάξεις και τα αντίμετρα που του αναλογούν. Στη συνέχεια θα παρατίθεται η σαφής πρόθεση κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί το μέτρο και τα αντίμετρα. Αντιθέτως, να εφαρμοστούν κανονικά οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ραδιοφωνική συνέντευξη του στον 9,84 ανέφερε για το θέμα ότι «ότι υπάρχει από τη β΄ αξιολόγηση ένα ψηφισμένο μέτρο για την 1/1/2019, το οποίο ακόμη από την ελληνική Βουλή δεν έχει ακυρωθεί, καθώς γίνονται διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δούμε ποιες είναι οι δικές τους θέσεις και εκτιμήσεις και προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. Ωστόσο, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπώνεται με μεγάλη σαφήνεια και καθαρότητα η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το μέτρο, καθώς – όπως έχουμε πει δεκάδες φορές- από τη δική μας μεριά θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα».

Πληροφορίες έλεγαν ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα καταγράφει αυτή την πρόθεση της ελληνικής πλευράς και η εκτίμησή της για τη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από τη Θεσσαλονίκη, πάντα μέσα στο πλαίσιο της υποχρέωσης για επίτευξης του στόχου του 3,5%. «Για μας το κρίσιμο δεν είναι το σχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά η διεργασία που θα γίνει στην Κομισιόν, οι απαντήσεις που θα λάβουμε, η οριστική μας απόφαση που θα αφορά την κατάθεση του κανονικού σχεδίου του προϋπολογισμού στο δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου» ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Μέχρι τότε πάντως – το δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβριου- θα πρέπει να έχει κατατεθεί στην ελληνική Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα ακυρώνει τις περικοπές των συντάξεων καθώς και την μείωση του αφορολόγητου που θα ίσχυε από το 2020.

Το θέμα του αφορολόγητου μπήκε την προηγούμενη εβδομάδα ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής ανέφερε ότι δεν είναι ανάγκη να ισχύσουν αυτά τα δυο μέτρα (σ.σ. συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου).

Η Γερμανία

Στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι για τυχόν αντιδράσεις από την πλευρά Γερμανών βουλευτών που ανήκουν στον συντηρητικό χώρο αν και όπως λένε κάτι τέτοιο θα είναι αντιμετωπίσιμο.

Στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν μάλιστα ότι οι οποίες αντιδράσεις θα έρθουν μόνο από την πλευρά  της Γερμανίας και αφήνουν να εννοηθεί ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν καταφέρει να αποσπάσουν την κατ’ αρχήν συναίνεση της Κομισιόν για το θέμα.

Η Ελλάδα πάντως θα καταθέσει στις 15 Οκτωβρίου τον προϋπολογισμό στην Κομισιόν, όπως ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» ώστε αμέσως μετά η Κομισιόν να κάνει τις παρατηρήσεις της και να καταθέσει τις διορθώσεις της ώστε η κυβέρνηση στη συνέχεια και μέχρι τις 20 του Νοεμβρίου να καταθέσει το σχέδιο προϋπολογισμού.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις