Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Το… θολό Ποτάμι, οι πιέσεις από τη ΝΔ και τα σενάρια συνεργασίας

Το… θολό Ποτάμι, οι πιέσεις από τη ΝΔ και τα σενάρια συνεργασίας

Η επαμφοτερίζουσα στάση του Ποταμιού για τη συμφωνία των Πρεσπών και την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις που δέχεται το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη από τη ΝΔ.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο κ. Θεοδωράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καλή προσωπική σχέση, η οποία αποτυπώθηκε στην κοινή τους παρουσία και τις φιλοφρονήσεις που αντάλλαξαν στην πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη, ενώ μεθαύριο Σάββατο (12.1.2019) θα βρεθούν στο ίδιο πάνελ στο συνέδριο της “Δράσης”, η οποία έχει αποφασίσει τη συμπόρευση με τη ΝΔ.

Ιδού πώς έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή: ύστερα από αμφιταλαντεύσεις και ορυμαγδό φημών, το Ποτάμι ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά όχι και την κυβέρνηση. Απόφαση που θ’ ακολουθήσουν οι τέσσερις από τους έξι βουλευτές του (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Δανέλλης, Λυκούδης), καθώς Ψαριανός – Αμυράς τάσσονται κατά των Πρεσπών.

Οι ζυμώσεις, ωστόσο, και η διαφαινόμενη πρόθεση Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης οδήγησαν το Ποτάμι σε διορθωτική δήλωση, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του.

Συγκεκριμένα, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν μπορεί να ζητηθεί από την κυβέρνηση ψήφος εμπιστοσύνης πριν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αυτό σημαίνει ότι το Ποτάμι δεν θα στηρίξει σε κάθε περίπτωση την κυβέρνηση, αλλά αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα πλέον για τη στάση του αναφορικά με τις Πρέσπες.

Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση, ωστόσο, Δανέλλης – Λυκούδης φέρονται αποφασισμένοι να ψηφίσουν τη συμφωνία, με τον πρώτο να βρίσκεται κοντά και στην ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Υπήρξε αυτή η – έστω και ελαφρά – μετατόπιση του Ποταμιού αποτέλεσμα πιέσεων από την πλευρά της ΝΔ;

Ουδείς μπορεί ν’ απαντήσει με βεβαιότητα, όμως είναι δεδομένο – όπως έγραψε το Newsit.gr – ότι στην οδό Πειραιώς ενοχλήθηκαν από την αρχική τοποθέτηση του Ποταμιού και πρακτικά απομακρύνθηκε έτσι το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ – είτε προεκλογικά είτε μετεκλογικά – με αποτέλεσμα να σταλούν μηνύματα προς την πλευρά της οδού Σεβαστουπόλεως.

Μιλώντας στο Newsit.gr πριν από τα Χριστούγεννα, ο κ. Θεοδωράκης είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο προεκλογικής συμπόρευσης Ποταμιού – ΝΔ, τονίζοντας ότι είναι συλλογική απόφαση μετά το πρόσφατο συνέδριο το Ποτάμι να έχει αυτόνομη παρουσία στις εκλογές.

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε πως θεωρεί ντροπή το ενδεχόμενο ένας αρχηγός κόμματος να είναι υποψήφιος με άλλο κόμμα, “καίγοντας” έτσι το σενάριο που κυκλοφόρησε και τον ήθελε να είναι ο ίδιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.

Όμως, άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι μετά τις εκλογές κι αναλόγως των ισορροπιών που θα διαμορφωθούν από την κάλπη, θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τη ΝΔ, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με τον κ. Μητσοτάκη είναι ανοιχτός…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις