Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Τόσκας: Είμαστε ασφαλής χώρα γι αυτό μας επιλέγουν εκατομμύρια τουρίστες

Τόσκας: Είμαστε ασφαλής χώρα γι αυτό μας επιλέγουν εκατομμύρια τουρίστες

“Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και για αυτό την προτιμούν εκατομμύρια τουρίστες” ανέφερε ο Νίκος Τόσκας, μιλώντας στο 1ο διεθνές συνέδριο «Athens Security Symposium» . Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε επίσης πως υπάρχουν καλές ενδείξεις και για το θέμα των επενδύσεων.

Ο Νίκος Τόσκας τόνισε πως «το θέμα της ασφάλειας έχει αναχθεί ως κυρίαρχο. Ο κόσμος μας καθίσταται όλο και περισσότερο απρόβλεπτος και ανασφαλής», Επεσήμανε επίσης ότι το ζήτημα της ασφάλειας είναι μεγαλύτερο για την Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής θέσης της, της αστάθειας που επικρατεί σε γειτονικές χώρες, αλλά και του μεταναστευτικού ρεύματος.

«Δεν συνδέω το μεταναστευτικό ρεύμα με την τρομοκρατία. Οι περισσότεροι που έρχονται ψάχνουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Δεν είναι τρομοκράτες».

«Η χώρα μας έχει σύνθετο ρόλο», υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Τόσκας «και καλείται να αντιμετωπίσει κινδύνους στα σύνορά της. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει καταστεί βασικός πυλώνας της Ελλάδας. Όλες οι υπηρεσίες θα πρέπει να συντονίζονται μεταξύ τους.

Δεν πρέπει να υπάρχει υπέρμετρη καταστολή

Όσον αφορά τη δράση της αστυνομίας πρέπει να είναι τέτοια που να μπορεί να αντιμετωπίσει με… χειρουργικό τρόπο το ζήτημα της ασφάλειας. Δεν πρέπει να ακολουθηθεί η μέθοδος της υπέρμετρης καταστολής, αλλά αυτή της μείωσης των εντάσεων. Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στον πολίτη».

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει συνεργασία με υπηρεσίες πολλών χωρών για θέματα ασφάλειας, ενώ σχετικά με την εσωτερική τρομοκρατία ανέφερε, ότι έχει μειωθεί.

Χρυσοχοΐδης: Πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες

Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τόνισε ότι ο κόσμος αλλάζει διαρκώς και πρέπει να παράγονται πολιτικές προσαρμοσμένες στις ανάγκες της εποχής. «Ζούμε σε ένα κόσμο ασταθή», πρόσθεσε.

«Η αστάθεια παράγει συγκρούσεις, πολεμικά γεγονότα, μετακινήσεις πληθυσμών και πάνω σε αυτά πρέπει να κτίσουμε την ασφάλεια. Είναι βασικό να φυλάξουμε σωστά τα σύνορά μας. Μόνο εάν ασκούμε έλεγχο στα σύνορά μας μπορούμε να αποτρέψουμε την είσοδο επικίνδυνων ανθρώπων στη χώρα μας, καθώς και όπλων και εκρηκτικών υλών. Καθημερινά δεχόμαστε πολύ κόσμο από φλεγόμενες περιοχές, Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, αλλά και ευαισθησία σε αυτό το θέμα».

Αμέσως μετά ο κ.Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε το σωφρονιστικό σύστημα ως «τον μεγάλο ασθενή της Ελλάδας», ενώ πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο σύστημα προκαλεί πολλά προβλήματα. Καταλήγοντας, τόνισε ότι η ρητορική του μίσους και η κυριαρχία του φόβου σε μια κοινωνία προκαλούν αποσταθεροποίηση.

Ένας ακόμη πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο Ελευθέριος Οικονόμου, υπογράμμισε ότι «πάνω από όλα πρέπει να δημιουργηθεί ένα δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, με μακροπρόθεσμη στρατηγική και σταθερές δομές».

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε στη συνέχεια ότι «το πολιτικό σύστημα δεν έχει καταφέρει έως τώρα να συνεννοηθεί για τον καίριο τομέα της ασφάλειας, ενώ επισήμανε, πως «πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες εκτίμησης απειλών και καθιέρωσης προτεραιοτήτων».

Σημειώνεται ότι το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είχε την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις