Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Τουρκία – Τσαβούσογλου: «Υπάρχουν προβλήματα πολλών ετών με την Ελλάδα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε»

Τουρκία – Τσαβούσογλου: «Υπάρχουν προβλήματα πολλών ετών με την Ελλάδα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε ότι ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα υπάρχουν πολλά προβλήματα για τα οποία οι δυο χώρες δεν μπορούν να συμφωνήσουν και φυσικά δεν έχουν κατορθώσει να τα επιλύσουν.

Όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης, ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Milliyet ότι η χώρα του και η Ελλάδα έχουν… θέματα, για τα οποία δεν συμφωνούν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε αναφορά και στα αμερικανικά F-16, που οι ΗΠΑ αρνούνται ως τώρα να δώσουν στους γείτονές μας και επισήμανε ότι η λύση είναι να… παρακαμφθεί το Κογκρέσο.

Για τα ελληνοτουρκικά θέματα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι το κλίμα είναι πλέον θετικό, αλλά υπάρχουν προβλήματα στα οποία δεν έχουν δοθεί λύσεις.

 

«Πετύχαμε ένα θετικό κλίμα με την Ελλάδα. Για να είναι μόνιμη η θετική ατμόσφαιρα, θα πρέπει να αποφεύγονται βήματα που αυξάνουν την ένταση. Υπάρχουν προβλήματα πολλών ετών που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, να συμβιβάσουμε ή να επιλύσουμε. Θα πρέπει να υπάρχει ένα ειλικρινές περιβάλλον εργασίας για την επίλυσή τους. Αυτές οι διαβουλεύσεις θα πρέπει τώρα να είναι προσανατολισμένες στα αποτελέσματα», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Τα προβλήματα εντοπίστηκαν. Είναι απαραίτητο να εργαστούμε για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Το άλλο θέμα βέβαια είναι το Κυπριακό. Είναι πάντα αιτία έντασης τόσο η έλλειψη της δίκαιης κατανομής του πλούτου των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, η έλλειψη της δίκαιης κατανομής των εσόδων αυτού του πλούτου, όσο και οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εκεί κατά καιρούς αλλά και η παραχώρηση αδειών ερευνών όπως και η αποτυχία εύρεσης μόνιμης λύσης στην Κύπρο», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Για το θέμα των αμερικανικών F-16 ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε ότι η λύση είναι να «παρακαμφθεί το Κογκρέσο», το οποίο δεν ανάβει το πράσινο φως για το όλο θέμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις