Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Τριμερής με Κύπρο και Αίγυπτο: Ενισχύει τις συμμαχίες της απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα η Ελλάδα

Τριμερής με Κύπρο και Αίγυπτο
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Η 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου -Κύπρου που πραγματοποιείται το μεσημέρι της Τρίτης, 19.10.2021, στην Αθήνα αναμένεται να επιβεβαιώσει τη στρατηγική σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στο πλέγμα περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας.

Σχήματα τα οποία βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων, ενώ ξεχωριστή σημασία έχει και η δυναμική συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς με βασικό τον τομέα της ενέργειας.

Το… μενού της Τριμερούς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Abdel Fattah El-Sisi και ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να συζητήσουν για σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις, όπως το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη -ενόψει των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου- στη Συρία και τον Λίβανο.

Αναμένεται ακόμη να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα σηματοδοτεί τόσο τις κοινές αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή, όσο και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, αναμένεται να υπογραφεί από τους Υπουργούς Ενέργειας Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και τη συνεργασία σε θέματα Αποδήμων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Κώστας Σκρέκας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Mohamed Shaker υπέγραψαν Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου Ελλάδας, μια συμφωνία με μεγάλη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία, η οποία επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Αθήνας- Καϊρου.

Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική, για ένα έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ και μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας φθηνή «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.

Click4more: Ταγίπ Ερντογάν: Νέα επίθεση στον Εμάνουελ Μακρόν από την Αφρική

Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση έρχεται σε μια περίοδο που η συζήτηση για την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή του προβληματισμού στις Βρυξέλλες, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα με τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας, με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη συνεργασιών στους συγκεκριμένους κλάδους των οικονομιών των τριών χωρών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις