Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Τσακαλώτος: “Nein” στον Σόιμπλε για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για δέκα χρόνια

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απέρριψε τις… εξωφρενικές απαιτήσεις της πλευράς Σόιμπλε για στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% για δέκα ακόμη χρόνια. Μάλιστα, μίλησε για «παράλογες απαιτήσεις» των δανειστών. Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων επαφών Τσίπρα με ευρωπαίους ηγέτες.

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016. Ημέρα που συνεδρίασε το Eurogroup και όλοι μιλούσαν για μια ημερομηνία – ορόσημο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που θα σήμαινε και την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, η γερμανική Süddeutsche Zeitung μετέδωσε πως ο Σόιμπλε ζήτησε ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% να παραταθεί για 10 χρόνια, κάτι που φυσικά θα σήμαινε την “ταφόπλακα” των ονείρων για επαναφορά της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup επιβεβαίωσε -εμμέσως- πως και αυτή η πρόταση υπάρχει στο τραπέζι, ωστόσο απόψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριψε το σενάριο αυτό, χωρίς, ωστόσο, να διιευκρινίσει εάν αυτός ο χαρακτηρισμός (σ.σ. παράλογες απαιτήσεις) ισχύει και για τα σενάρια παράτασης της απαίτησης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τρία ή για πέντε χρόνια, που επίσης βρίσκονται επί τάπητος.

Μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, με μότο «όχι σε νέα μέτρα μετά το 2018».

Σύμφωνα με το skai.gr, υπογραμμίστηκαν τέσσερις βασικοί άξονες:

– Χαρακτηρίστηκε ως επιτυχία η απόφαση για το χρέος και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
– Σημειώθηκε πως η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται νέα μέτρα ούτε ακραίες απαιτήσεις όπως 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα για 10 χρόνια.
– Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
– Θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τις επόμενες ημέρες κυρίως στη Σύνοδο Κορυφής την άλλη Πέμπτη.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ μετέχουν αναλυτικά οι: Βάκη Φωτεινή, Βούτσης Νίκος, Δούρου Ρένα, Δραγασάκης Γιάννης, Μπαλάφας Γιάννης, Παππάς Νίκος, Σβίγκου Ράνια, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φίλης Νίκος, Χριστοδουλόπουλου Τασία.

Νέες επαφές Τσίπρα με ηγέτες της ΕΕ;

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει ένα νέο γύρο επαφών με τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ, ούτως ώστε να ζητήσει τη βοήθειά τους για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση αυτή πάρθηκε επίσης στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρεται ακόμη πως ο πρωθυπουργός θα μεταφέρει στους συνομιλητές του το μήνυμα πως υπάρχει το ενδεχόμενο μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε