Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Τσακαλώτος «Ζορμπάς» προειδοποιεί: Αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έρχονται εκλογές

Τσακαλώτος «Ζορμπάς» προειδοποιεί: Αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έρχονται εκλογές

– Δραματικοί τόνοι από τον Τσακαλώτο που επιστράτευσε μέχρι και τον Ζορμπά!
– Χωρίς συμφωνία δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος
– Πως ο υπουργός Οικονομικών άνοιξε… παράθυρο για εκλογές χωρίς να πει κουβέντα!
– Επίθεση σε ΔΝΤ και Ευρωπαίους – «Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα»

Καμπανάκι από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο υπουργός Οικονομικών σε μελοδραματικούς τόνους επισήμανε πως χωρίς συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος με συνέπειες απρόβλεπτες για τη χώρα μας.

Την επισήμανση έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με τίτλο “Greece and the global disruptive environment”.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός τόνισε ότι “χωρίς τη συζήτηση για το χρέος δεν θα υπάρξει ένταξη στην νομισματική χαλάρωση. Και χωρίς το QE δεν θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017, το πολύ αρχές του 2018. Έτσι και οι Ευρωπαίοι και εμείς δεν θα έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα που να ολοκληρώνεται με την έξοδο στις αγορές”.

Αυτό σε τελική ανάλυση σημαίνει -χωρίς να το πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- πως χωρίς τη δεύτερη αξιολόγηση η Ελλάδα θα βαδίσει ολοταχώς προς τέταρτο μνημόνιο. Επειδή, όμως δεν πρόκειται η κυβέρνηση Τσίπρα να αντέξει πρόσθετα σκληρά μέτρα, τότε, όπως εκτιμάται και ήδη έχει γράψει το newsit.gr, θα βαδίσουμε σε πρόωρες εκλογές.

Τουτέστιν το συμπέρασμα που προκύπτει από την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών είναι πως αν υπάρξει αποτυχία στη δεύτερη αξιολόγηση, τότε έρχονται εκλογές.

Μιλώντας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί τον τελευταίο χρόνο, έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα χωρίς προηγούμενο, όχι μόνο στην αγορά προϊόντων, στα κλειστά επαγγέλματα, στις συντάξεις, στην ανεξάρτητη αρχή εσόδων, αλλά σχεδόν σε όλες τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας και πολιτείας.

Φουλ επίθεση σε ΔΝΤ και Σόιμπλε

«Εάν δεν μειωθούν τα πρωτογενή, ο συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα είναι στην πλάτη μας και θα πει το Eurogroup νομοθετείστε τώρα περισσότερα μέτρα. Αυτό δεν είναι ούτε τίμιο, ούτε έχει οικονομική λογική. Έχουμε εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός είπε ότι έχουμε τρεις μεγάλες ενότητες:

1) Οι μεταρρυθμίσεις και η κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων για το 2017- 2018. Τόνισε ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων τον τελευταίο χρόνο είναι χωρίς προηγούμενο, σε όλες τις πτυχές της οικονομίας και της Πολιτείας. Είπε ότι το ΔΝΤ εκφράζει κάποιες αντιρρήσεις για την ποσότητα και την ποιότητα, «αλλά δεν μπορώ να καταλάβω από πού προέρχεται αυτός ο σκεπτικισμός». Ανέφερε ότι στα εργασιακά «η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται ακριβώς εντός του μνημονίου που υπογράψαμε το 2015, ότι η Ελλάδα θα νομοθετήσει με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Μάλιστα, είπε ότι και η ομόφωνη γνώμη της «Επιτροπής Σοφών» ήταν υπέρ των κυβερνητικών θέσεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις.

Ο υπουργός άσκησε κριτική στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ότι δεν μπορούν να διαπραγματεύονται εκτός των βέλτιστων πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Να μην θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει και μειωμένα δικαιώματα. Δεν είναι σωστό δεοντολογικά. Ο λόγος που θέλουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, είναι οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στα καλά της ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ο λόγος για τις φυγόκεντρες δυνάμεις στην ευρωζώνη είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται ότι συμμετέχουν στην ανάπτυξη.

2) Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ο υπουργός είναι ότι το 2018 υπήρχε ένα κενό, λόγω της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που έπρεπε να καλυφθεί. Η απόσταση καλύφθηκε διαδοχικά και πλέον δεν είναι πάνω από το 0,1% του ΑΕΠ.

Ανέφερε ότι η συνολική κοινωνική δαπάνη στην Ελλάδα ανά άτομο άνω των 65 ετών είναι στο 65% της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο 55% της Γερμανίας. «Άρα δεν είμαστε γενναιόδωροι, είμαστε από τους χαμηλότερους σε αυτόν τον τομέα. Και η ανάπτυξη δεν μπορεί να πάει χέρι- χέρι με την ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό», τόνισε.
Για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 – 2020, ανέφερε ότι και η Ελλάδα και το ΔΝΤ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν πως πολύ δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί το 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια. «Λέει το ΔΝΤ ότι αυτή είναι και η δική του ανάλυση, διότι δημιουργεί ύφεση και λιτότητα. Αλλά το ΔΝΤ λέει και ότι εάν οι Έλληνες συμφωνήσουν για υψηλά πλεονάσματα, θα τους αναγκάσουμε για περισσότερα μέτρα. Αυτή τη θέση, ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη δεν θα τη θεωρούσε θαρραλέα. Αντί να τα βάλουν με τους μεγάλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιστέκονται σε μέτρα για το χρέος, τα βάζουν με μια χώρα σαν την Ελλάδα, που είναι σε αδύναμη θέση», πρόσθεσε.

3) Για το χρέος, είπε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα και περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και τη συζήτηση μετά την 5η Δεκεμβρίου για τα μεσοπρόθεσμα- μακροπρόθεσμα. «Πρόθεσή μας είναι οι τρεις ενότητες να δέσουν μαζί, για να μπορεί να πάρει το ΔΝΤ την απόφασή του».

Ο υπουργός κατέληξε ότι λίγοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ευρωζώνη περνά χρυσές στιγμές. Και ένας από τους λόγους είναι ότι αποδεικνύει πως δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα και προτιμά «να κλωτσά τον τενεκέ». «Εάν το κάνουν ξανά για την Ελλάδα, αυτό δεν θα είναι κακό μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την ευρωζώνη. Επιτυχία είναι όταν δίνεις σε μια χώρα έναν καθαρό διάδρομο και όταν δείχνεις στον λαό ότι οι λύσεις τον περιλαμβάνουν».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε