Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Τσακαλώτος στο CNBC: Είναι πολύ πιθανό η ΝΔ να γίνει κυβέρνηση

Τσακαλώτος στο CNBC: Είναι πολύ πιθανό η ΝΔ να γίνει κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε στο CNBC για την στάση που θα κρατήσει το κόμμα του στα πρωτογενή πλεονάσματα ακόμα και αν είναι στην αντιπολίτευση.
Είπε ότι είναι πολύ πιθανόν η ΝΔ να έρθει στην εξουσία αλλά αυτό θα ήταν ατυχές ενδεχόμενο.
Εμφανίστηκε βέβαιος μιλώντας στο CNBC ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι έτοιμη μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου με όλα τα προαπαιτούμενα να έχουν κλείσει.

Το CNBC επισημαίνει πάντως επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους ότι είχαν δηλώσει στο αμερικανικό δίκτυο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μείνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να μην γίνει εκταμίευση τον Μάρτιο στο Eurogroup που θα γίνει στις 11 Μαρτίου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντως επιμένει μιλώντας στο CNBC ότι οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν κλείσει έως τις 11 Μαρτίου και η έκθεση της Κομισιόν θα είναι θετική. Του Έλληνα υπουργού Οικονομικών του ξέφυγε και κάτι άλλο το οποίο θα συζητηθεί. Είπε: «Είναι πολύ πιθανό η ΝΔ να πάρει την εξουσία αλλά στο απίθανο και ατυχές ενδεχόμενο να πάρουν την εξουσία θα τους στηρίζαμε για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα».

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα αναφέρει ότι επί της ουσίας δεν διαφωνεί με τη ΝΔ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Έχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολύ χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ, δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να διαφωνήσουμε. Θα πρέπει να πάμε μαζί σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων, πως οι τόσο υψηλοί πρωτογενείς στόχοι απλώς τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνο στα κόμματα αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία».

«Υπάρχει λίγη δουλειά ακόμα να κάνουμε, να περάσουμε κάποιους νόμους που έχουν συμφωνηθεί μέχρι το Eurogroup. Η έκθεση θα είναι θετική και θα λέει ότι τα έχουμε κάνει όλα. Υπάρχουν ένα – δυο θέματα που πρέπει να περάσουμε από την Βουλή αλλά είναι τυπικά και συμφωνημένα», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος στο CNBC.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ακόμα ότι τα μέτρα που πρέπει να γίνουν νόμοι είναι “υπολείμματα” από το τρίτο μνημόνιο που έληξε πριν από έξι μήνες. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Τώρα καθιερώνουμε ένα καινούριο σύστημα όπου οι πολίτες θα υποβοηθούνται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Έτσι, είναι καλό για εκείνους ότι από κόκκινα, τα δάνεια θα πρασινίσουν. Έτσι, θα βοηθηθούν και οι τράπεζες να “καθαρίσουν” από το βάρος των κόκκινων δανείων», λέει ο υπουργός Οικονομικών.

Και καταλήγει: «Το να καταφέρουμε να εκταμιεύσουμε τα χρήματα που μας αναλογούν δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων αλλά θέμα αξιοπιστίας. Δεν το βλέπουμε σαν ένα θέμα ανάγκης χρημάτων αλλά σαν ένα θέμα το οποίο θα καλύψει τόσο τους δανειστές όσο και τους θεσμούς. Είμαστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα συνεχίζει την στρατηγική των μεταρρυθμίσεων. Είναι ένα σήμα αξιοπιστίας που στέλνουμε στους δανειστές».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις