Κυριακή, 16 Ιουν.
25oC Αθήνα

Τσακαλώτος υπέρ… Βαρουφάκη: “Φταίει και για την ήττα από τα Φερόε;”

Τσακαλώτος υπέρ… Βαρουφάκη: “Φταίει και για την ήττα από τα Φερόε;”

Με διάθεση λονδρέζου στοχαστή της οικονομίας και ένθερμου υπερασπιστή του Γιάνη Βαρουφάκη εμφανίστηκε στην πρωτολογία του Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έψεξε την αντιπολίτευση για « αντι- Βαρουφακισμό» μέσω της ρήσης του βρετανού λόγιου Σάμιουελ Τζόνσον που έλεγε ότι «το τελευταίο καταφύγιο του κάθε μπαγαπόντη είναι ο πατριωτισμός» προσθέτοντας πως «εάν αυτή την ρήση θα έπρεπε να την προσαρμόσουμε σε αυτή την Βουλή θα λέγαμε ότι στη θέση του «πατριωτισμού» υπάρχει ο «αντι-Βαρουφακισμός» για την αντιπολίτευση.

Καθώς, όπως εξήγησε «για όλα φταίει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Λέτε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης φταίει για την κατάρρευση της οικονομίας. Ο Γιάννης Βαρουφάκης φταίει για τα caprital control. O Γιάνης Βαρουφάκης φταίει για την ανάγκη της νέας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών… Για όλα φταίει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Νομίζω ότι αυτά τα επιχειρήματα δεν πείθουν κανένα. Κανέναν δεν πείθει ότι η οικονομία πήγαινε μέχρι τον Γενάρη καλά και τα χάλασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κανέναν δεν πείθει ότι τα capital control ήταν δημιουργία της Κυβέρνησης και όχι πιέσεων που ασκήθηκαν από την Ευρώπη και κάποιων εγχώριων συμφερόντων που ήθελαν να αποτύχει η Κυβέρνηση. Κανέναν δεν πείθει ότι οι τράπεζες δεν είχαν ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση, δεν υπήρχαν κόκκινα δάνεια και αυτά δημιουργήθηκαν επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ…».

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επέμεινε στην υπεράσπιση του Γιάνη Βαρουφάκη και μετά την κριτική που δέχθηκε από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη και Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου με τον αστεϊσμό ότι «σε λίγο θα μας πείτε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης φταίει και για το γεγονός ότι η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου δεν προκρίθηκε στο Euro ή και για το γεγονός ότι έχασε από τα νησιά Φερόε…».

Το δεύτερο «στοχαστικό» χτύπημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήρθε σε σχέση με τον ρόλο των τραπεζών στον καπιταλισμό και δια μέσω του Τζον Ρόμπισον. Χαρακτηριστικά είπε πως «πράγματι, εμείς ως Αριστερή Κυβέρνηση θα θέλαμε να επηρεάσουμε την πολιτική των τραπεζών, ώστε να μην επενδύουν σε επικίνδυνα εργαλεία. Όχι να τις επηρεάζουμε για το ποιες θα είναι οι διοικήσεις τους αλλά για το ποιους θα δίνουν δάνεια και πως θα γίνεται προς όφελος της κοινωνίας η μόχλευση» και στην προσπάθεια του να το κάνει «εύληπτο» είπε «όπως είπε ο Τζόν Ρόμπισον για την αγορά εργασίας: το χειρότερο στον καπιταλισμό είναι να μην σε εκμεταλλεύεται ο καπιταλισμός. Το ίδιο ισχύει και για την ανακεφαλοποίηση… Μέσα στον καπιταλισμό μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα των τραπεζών όχι όμως και το ζήτημα της εργασίας…». 

Και επειδή όλοι αυτοί στοχασμοί έπεσαν… κάπως βαριά στο Σώμα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το «ελάφρυνε» με μια λαϊκή έκφραση, όταν ήθελε να μιλήσει για τον τρόπο διοίκησης των τραπεζών λέγοντας πως εμείς προσέχουμε ώστε «μαζί με το μπουγαδόνερο να μην χάσουμε και το παιδί…».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε