Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Τσιάρας για Ποινικό Κώδικα: Αυστηρότερες ποινές για κλοπές, γυναικοκτονίες και επικίνδυνη οδήγηση

Τσιάρας για Ποινικό Κώδικα: Αυστηρότερες ποινές για κλοπές, γυναικοκτονίες και επικίνδυνη οδήγηση
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Αυστηρότερες ποινές για κλοπές, γυναικοκτονίες και επικίνδυνη οδήγηση προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας, του οποίου το σχέδιο θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στη Βουλή, όπως σημείωσε ο Κώστας Τσιάρας.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, είπε για τον Ποινικό Κώδικα ότι «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλα εκείνα τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει προβληματισμό τόσο στην κοινωνία όσο και στον νομικό κόσμο» και «να εμπνεύσουμε το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να διώκονται ως κακούργημα οι κατ’ εξακολούθηση κλοπές, έστω και αν δεν είναι κατά μόνας, καθώς μέχρι σήμερα αυτό που ισχύει εναπόκειται στην κρίση του δικαστή.

Παράλληλα και εφόσον ο δικαστής το κρίνει απαραίτητο, ο νέος Ποινικός Κώδικας θα προβλέπει να μην χορηγείται ανασταλτικό αποτέλεσμα σε ποινές φυλάκισης μέχρι τα 3 έτη.

Γενικά, επισήμανε ο κ. Τσιάρας, η αυστηροποίηση των ποινών αποτελεί μία «πολύ δύσκολη άσκηση ισορροπίας» και εξήγησε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν τόσο η φιλοσοφία που υπάρχει στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης για σχετικά χαμηλές σχετικά ποινές και «δεύτερη ευκαιρία» σε όλους τους ανθρώπους που έχουν μια παραβατική συμπεριφορά αλλά και «το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη να αισθανθεί ασφαλής και να μη βλέπει κακοποιούς ή παραβάτες να μην τιμωρούνται καν».

Σε ό,τι αφορά τις γυναικοκτονίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε πως «είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό» και δεν έκρυψε ότι το φαινόμενο έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό ενώ παράλληλα σημείωσε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για αυτές τις περιπτώσεις «δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση». «Για την ανθρωποκτονία υπάρχει μόνο μία ποινή, τα ισόβια», δήλωσε.

Σχολιάζοντας την επισήμανση ότι τα ισόβια δεν είναι… ισόβια, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε πως «με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, θα τιμωρούνται με πολύ μεγαλύτερο χρόνο έκτισης ποινής», εξηγώντας ότι το αίτημα αποφυλάκισης θα μπορεί να κατατεθεί από κάποιον μόνο αν έχει συμπληρώσει τα 19 χρόνια κάθειρξης.

Μάλιστα, συμπλήρωσε πως γίνονται και οι ανάλογες προσπάθειες ώστε να μπορούν να καταγγέλλονται τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας με τον κ. Τσιάρα να επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι για την έξαρση των κρουσμάτων αυτών, υπάρχει η εξήγηση της ψυχολογικής πίεσης μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία.

Τέλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως στον νέο Ποινικό Κώδικα θα τιμωρείται πάρα πολύ αυστηρά και η επικίνδυνη οδήγηση που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει ατύχημα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις